Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

jv7pu3a5p

Igen, én is így gondoltam, de mondom ha ezt teszem még a 600 fordulatot sem tudom elérni mert megáll mint a cövek és csak darál. 300 frodulaton lazán megy 2A árammal is, még a hangja is erőteljesebb, de 600 fordulaton ha emelem a PWMmel az áramot 2Are vége.

Szalai György

A motor tekercsével sorosan kötött, kis értékű figyelő ellenálláson eső feszültség alapján, minden időpillanatban folyamatosan érzékeli és szabályozza a motoráramot.

000000000

Hát igen... nem ártana előtte infókat begyűjteni (alap chopper kapcsolás).

jv7pu3a5p

Na ezaz amit nem akartam hallani... :O)
Mert akkor baromi nagy sebességgel kéne áramot mérnem 1600 lépés esetén. Én is erre gondoltam mert akkor a pillanatnyi áramot tartja, az átlag meg lehet 0.5A. Küzdök tovább akkor, hátha találok egy kompromisszumos megoldást.
Köszi.

jv7pu3a5p

Az alap kapcsolásból még nem derül ki hogy mikor mér áramot egy áramkör...
Attól még következtethet is, a max áramból amit beállítasz. Agyonnézegettem már az A3986 IC adatlapját, de erről nem esik szó mert nem szükéséges a felhasználónak.

s7manbs8

És az áram figyelése hogy történik ezzel az IC-vel, a processzor nézi annak a kimenetét ? Valami nagyon nem jó, mert ekkora áram különbségnek nem kellene lennie. Valamennyi áram változás van, de ilyen sok, még ennyi kis fordulatnál nem kellene. A kapcsolási rajz hogy néz ki ? A motor tekercseit milyen IC-vel hajtod ?

jv7pu3a5p

Nem egyre gondoltunk. A A3986 pdfre gondoltam, hogy nem derül ki belőle.

s7manbs8

Ott látom ezt az IC bandwidth értéke 80khz., de nem tudom ezt nem valami szinusz értékre érti, akkor ez az IC nem való ilyen nagy frekvenciájú áramváltozások mérésére lehet. ??

jv7pu3a5p

FETeket hajt a proci. Nincs meghajtó IC. NAgyobb frekis árammérésre a kontroller se való. Oda már abból is komolyabb kéne.
Amúgy meg most használtam elöszőr ezt az ACS713-at mert nem akartam nagy gambi ellenállást betenni, de már bánom mert pontatlan, és a motor visszahatása még rá is tesz egy lapáttal.

Szalai György

Ne keress kompromisszumos megoldást. Túl gyors mérés kellene hozzá. Az analóg áramérzékelés sebességével nem tudod felvenni a versenyt, még delta/sigma AD-val sem.
Az egyszerűségével pedig pláne nem.

jv7pu3a5p

Sajnos igazad van. Arra jutottam közben, hogy esetleg megpróbálom lassabban szabályozni, és nem minden lépéshez szabályzok. Előbb begyűjtöm a lépéseket majd szépen "lassan" behúzom az áramot hozzá. De még az is lehet, hogy hagyom az égeszet a pics... és megcsinálom az allegro vagy a toshiba ICvel. :o)

svejk

Valószínű túlgerjeszted a vasat..
Mi a túrónak 72Khz PWM ???  
Annak az ACS-nek tudnia kell amit tud...
Csak qrva drága...

jv7pu3a5p

Túlgerjesztem...??? Az allegró 4Mhz oszcival dolgozik, ha jól emlékszem az adatlapra. A toshiba meg max 400khz. Egyébként nem tudnák lelépni az 1600 mikrolépéseket.  
Hát drágának drága az ACS, nem veséztem még ki vajon mi az oka a csalásnak, de egy biztos eldurant az agyam rajta és ráakasztottam egy egyszerű műterhelést és 400mA többet mutatott mint az árammérő. Ezidáig soros ellenállásokat alkalmaztam a negatív ágban és ADvel mértem. Állat pontosan dolgoztam vele, de most újítottam.

svejk

Áramilag gerjeszted túl...
Meglehet nem mikrolépéssel kellene kezdened....
Utánozd le elsőnek a L297-et...

000000000

A Toshiba mellé még felraksz egy pár alkatrészt és kész a mikrolépéses vezérlőd.