Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

jv7pu3a5p

Ahha, én általánosítottam. :)
Egyébként milyen max sebességet sikerült biztonságosan kicsalogatni léptetőből. Ezt mindenkitől kérdezném. Lehet licitálni. :o)

me3ua0a6

Biztonságosan: szerintem ez léptetőmotortól, és annak is a túlhajtásának mértékétől függ.
12V után 33V-ot tettem  rá tápként, kb 10%-os gyorsulás vált valóra miatta. De ha az áramot is feltornáztam volna még, akkor biztosan tudott volna még növekedni. Ez motor és táp-beállítás függő. :)

s7manbs8

De azt gyorsítás lassítás nélkül, ettől sokkal gyorsabban is tud az menni.

s7manbs8

Terhelés nélkül fel lehet ezeket pörgetni 3000 fordulat/percre is, de ha nagyon meg van terhelve, akkor vagy 1000-1500 fordulat/perc az elérhető fordulatszám. Persze ez még kicsit motor függő is, mert vannak fürgébb és lassacskább , meg erősebb és gyengébb motorok is.

besirkyjh

Ezt annyiszor tárgyaltuk már .

Az olyan léptetömotorok amikhez van adat lap egyértelmüen irják ( grafikon ) , azoknál a motoroknál ahol nincs adat a gyakorlat az 1000 fordulat és ennek a kb : 60+70% amikor biztonságosan dolgozik .

Forog az 4-5-6000-et is de olyankor az ellen huzat is leállitja ( semmi mégegyszer semmi nyomatéka nincs )!!! .

Tervezéskor ( áttétel , menet emelkedés , gyorsulás ) személyszerint 700fordulattal számolok de ezen az is változtat ha mikro step-el dolgozom ( nálam a 800step/ford jött be ) .

Nincs értelme nagyobb fordulattal számolni HIBÁZIK és BLOKKOL !!

000000000

Léptetőmotor meghajtásnál próbálta már valaki az áramgenerátoros meghajtást? Nekem bejött, bár nem feszegettem vele a motor fordulatszámának határait.

s7manbs8

Az melyik lenne ? Nálad mit jelent, van róla rajzod ?

jv7pu3a5p

Akkor ezek szerint eddig jó, mert kb 600 fordulatot sikerült kicsalogatnom, és ott még volt erő rendesen.
Gyorsítás alatt gondolom azt értitek, hogy fokozatosan emelkedik a sebesség, mert ha rögtön gyorsabban akarok indulni akkor csak nyekereg de nem forog.?

keri

Igen, én PIC hívő vagyok :)
Azt azért hozzáteszem, hogy nem volt áram szabályzás csak simán az impulzus szélességet variáltam. Kísérletnek jó volt.
Azóta kitaláltam, hogy oldanám meg az áram visszacsatolást, de balszerencsémre kaptam egy marék léptető motor meghajtó IC-t így ezzel csinálom.

jv7pu3a5p

Arra gondolsz hogy mindig az aktuális lépéshez behúzod állandóra az áramot? Mert én most kezdtem ezzel foglalkozni vele, de nagyon gyorsan kell mérni az áramot ha sebességet is akarok, úgyhogy még nem tudom, hogy kivitelezhető lesz-e.

keri

Simább, stabilabb járás, és kevésbé melegszik áram szabályzottan.

s7manbs8

Igen, mert a tehetetlenség miatt nem tud rögtön (végtelen gyorsulással) maximális sebességgel elindulni a fizika (vagy az Úr) törvényei miatt.

me3ua0a6

Én hajtottam áramgenerátorral, azt hiszem LM317-et használtam, de sajnos nem tudtam normálisan letesztelni sebességre.

s7manbs8

Melyik IC-t, már mintha egyszer mondtad volna, de az régen volt.

jv7pu3a5p

Nincs is semmi baj a PIC-el, kinek a Pap kinek a Papné, nekem a lánya, ahogy a régi szakoktatóm mondta. :)  
Igen az áram szabályzást már befolyásolja az AD sebessége is, de azért szánok rá egy kis időt, hátha érdemes. Én is gondolkodtam cél ICn, de sajna én még egy ledes villogóba is AVRt teszek. Amúgy meg többre lesz hivatott a vezérlő mint amit egy cél IC tud. RS485 portal fel lesz fűzve és TOUCH LCD-re megy majd. Paraméterek beállítását, meg egyszerű dolgokat PC nélkül képzelem el, talán egyszerű G kód is mehet majd rajta, de ez még csak terv, majd kialakul.