Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Ha nem nyilvános a dolog mailben küldhetsz elérést, ilyen téma szempontjából, köszönöm.

me3ua0a6

http://www.elektromont.hu/" TARGET=_fnew>Elektromont Kft.
Weboldal nem épp mai, 3 SMD gépsora van a cégnek.
Reflow kemencével könnyen be lehet hekkelni egy ilyen IC-t. Egyébként szoktunk prototipusokat is gyártani, így gyakorlatunk van benne.  
Viszont nem tudom hogy Magi István hogy tervezi a jövőben az A3986 beszerzését, árusítását, én tőle vettem modulos IC-t. Ajánlom figyelmedbe, kész nyákja is van, ha még van neki. Érdemes azt megnézni, elrendezésben. Ő taktikájával több hely van a vezetősávoknak!

s7manbs8

Közben meg is találtam, még mielőtt ezt olvastam. A honlapodon.  

István nemrég írta, hogy elfogytak ezek neki.

Az a rajz még nincs kész csak félig meddig, hirtelen most rajzoltam be.

000000000

Már nem fogok behozatni ilyen IC-ket.

Szalai György

Szép kis kondenzátor telepet rajzoltál. Csupa kapacitív csatolás.
Feladod vele a leckét az áramkörnek. Több hézag kéne a vezetősávok között és egyenes vonalvezetés. Esetleg áramerősség szerint differenciált vonalszélesség, a nagyáramúak a másik rétegen.
De így szebb.

s7manbs8

Igen ez még azt csinálná, amit mondasz, csak úgy összehúzgáltattam próbaképpen a programmal, jobb ezt kézzel csinálni, ezek a programok azért még az embert nem tudják teljesen pótolni, meg egy rajz sem mond nekik el mindent.Rögtön az IC lábaknál szét kell választani, onnantól meg lehet neki adni vastagságokat, és távolságokat egymástól.

s7manbs8

Meg ki akartam próbálni, hogy tudom kimaratni ilyen vékony vonalakkal, de tegnap már nem fogtam bele késő volt.

keri

Ja olyat én is csináltam, de felesleges 255 pozíció. 16nál nincs szükség nagyobbra, bőven sima a járása így is a motornak a pontosságot pedig nem növeli.

A trükk amivel érdemes még foglalkozni a nagy nyomatékú mikrólépés, ilyenkor egyszerre csak egy fázisnak változtatjuk az áramát. Így igaz hogy nem lesz tökéletesen egyenletes a vektor forgása, de stabilabb lesz a motor.
http://ww1.microchip.com/downloads/en/AppNotes/00907a.pdf" TARGET=_fnew>Itt nézhető meg a 11 oldalon miről beszélek

keri

??? most mit is akarsz pontosan?
Én 10mil szélességű vezetékeket stabilan és jó minőségben tudok NYÁK-ra fotózni, tintasugarassal nyomtatott fóliával. Ha odafigyelek akkor az 5mil is megy még, de ott már az alámaródás a nagyobb probléma, illetve a filmnek szorosan kell feküdnie a felületen, mert az oldalról bevilágító fény is rontja a rajzolatot.

s7manbs8

10 mil pontosan a szélesség, amit nyomtatni akarok, elvileg nem is lesz vele gond, a fóliát ahogy néztem.

keri

Ja, rendben, csak azt nem tudtam, hogy fotózni vagy vasalós fóliát akarsz nyomtatni.

Én általában 30mil szélességű jel vezetékeket használok. A normál méretű SMD IC-k kivezetéseihez is jól passzol ez.
Feles méretű IC-t még nem használtam, de arra már kéne csinálni valami kézi beültető gépet.

s7manbs8

Ez a vékony vonal, csak az A3986 miatt kell egy kis szakaszokon.

jv7pu3a5p

MIlyen fordulatot sikerült elérned a mocival?
A videón: 25000 / (16 * 200) = 7.8 1/sec vagyis 468 1/min
Jól számoltam?

jv7pu3a5p

Közben rájöttem, hogy nem is megvalósítható mert a PWM frekim 72Khz és ha szertném viszonylag gyorsan forgatni a mocit akkor biz kevés ez a freki, meg lehet az AVR határai is feszegetve vannak. Szóval marad nálam is max 16 mikrolépés. Hiába programozás közben jön az ihlet. :o)
Ilyen verzión én is gondolkodtam, majd eljátszok vele. Te PICbe írtál motorvezérlést?

me3ua0a6

Ez egy 0.9fok/lépéses motor volt, így az általad számolt sebesség fele igaz a videóra.