Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

me3ua0a6

Két kép:
http://kapcsrajz.fw.hu/sch.JPG" TARGET=_fnew>Kapcsolás, ami lemaradt: felül volt a tápszűrés, 5V előállítása. Jobbra sima csatlakozó a motorhoz. Jah, kicsit keszekusza, mivel először megterveztem az IC-vel, aztán találtam modulosan Magi bácsitól[#puszis], ami pöppet gyorsabban eljutott hozzám, mint egy külföldi rendelés. Így csak simán tüskesorral helyettesítettem az IC-t.
http://kapcsrajz.fw.hu/brd.JPG" TARGET=_fnew>Nyák terv, két vezetéket utólag húztam be, emiatt most kicsit ronda, de cserébe a túloldalon van a sense vezeték (piros). A jobboldali fet mellett a teleföldet már megszakítottam, így az IC földje a tápcsatlakozónál már elválik a nagyáramú földtől. Holnap letesztelem jobb step szűréssel, illetve schmitt triggerrel is. De a felfutási idő most kb 200ns. Bár néhány zavar látszik előző képen, de pont a hibajelenség után látszik a kis tüske mind a step, mind a fet-vezérlő jelen, nem pedig előtte, így az nem zavart be[#szomoru1]

keri

Első hiba:
Kondi nem kell a FET-re a kimenetre és az áram érzékelő ellenállásra sem. Tökéletes zavart tud okozni ebben a kapcsolásban.

A tranziensek kioltására ott van a dióda a FET-en. Ez annyira hatékony hogy csak 0,6V tranziens keletkezhet, ami már nem okoz gondot.
Elég sok ilyet építettem már és soha nem voltak ilyen gondjaim.

Azt nem tudom hiba e, de szerintem két sens ellenállás kell, egy egy áganként, különben csak akkor érzi az áramot amikor éppen be van kapcsolva. Persze lehet hogy az IC olyan hogy erre nincs szükség.

Harmadik, ami persze lehet hogy megint nem hiba, de egy hídban alúl felül azonos FET hogyan lehet? P és N típus kell, vagy a tápveszültségnél magasabb vezéről jel potenciál kell a híd felső részének vezérlésére.

keri

optocsatolóval, de én lusta vagyok megpróbálnám úgy hogy felhúznám a printerport bemenetét és földelném a kapcsolóval, ez ugyan inverz vezérlést csinál de kevésbé zavarérzékeny.

s7manbs8

A harmadik hiba nem hiba, ez az IC ilyen, azonos FET-ket hajt ő maga állítja elő a tápfesztől nagyobb feszt.

Van abban 2 Sense ellenállás.

Meg mondott egy olyat is, hogy a hiba akkor jön elő, mikor terhelést (motort) ráköti, a mutatott ábrát, a FETek gate-jén mérte, tehát rosszul lép, mintha több step jelet kapna, olyat csinál, nekem ez jön le, vagy valami zavartól, nem tiszta vezérlőjeltől, vagy ilyesmik.

keri

ja, bocs, a második két észrevétel ezen az IC-n nem érvényes, de a kondik nem kellenek, ez az IC adatlapjából is kiderül.

besirkyjh

Furcs kis IC .

Egyszer megprobáltam én is a kondit a fetre(?)
totál káosz , nagyom hasomlitott a Te hibajelenségedre a müködése ( de csak kis fordulaton volt észleletö ) .

Nálad minden fordulaton ugyan az a jelenség ?

me3ua0a6

Adatlap 14. oldalon kimondottan írja, hogy nem fog megártani... segít zavarmentesíteni...

me3ua0a6

Mikrolépésnél nem észrevehető, de ott gondolom a lépés mérete miatt. Egyébként fordulatszámfüggetlen a hiba.

keri

Írja, de nem a sens ellenálláshoz.
Ha a visszacsatolásba kondit teszel az tud érdekes dolgokat művelni.

Aztán meg alapvetően nincs ott zavar a FET-nél sem amit nagyon hidegíteni kéne. Én néztem szkóppal, csak a szabadon futó diódák nyitó feszültégéval van egy kis ugrás, az áramban pedig még annyi tranziens sincs.

Próbáld ki kondi nélkül, nem kell hozzá átalakítanod semmit.

besirkyjh

Ved le a kondit .

besirkyjh

www.2a.pl/~mark/cnc/a3986

Probáld ,itt nincs semmi féle kondi és van nyákterv stb .

s7manbs8

Nekik is voltak vele bajaik.

besirkyjh

Igen , de van ott egy csomo verzio abbol gondolom hogy megoldodott a gond .Pedig azon még kodi sincs.

Most gondolkoztam hogy vegyek-e ilyen IC-t , ugy látom még várnom kell vele .Meglátjuk mi lessz itt .

s7manbs8

Ők is már 2006 óta kisérleteznek vele. Nekem is vannak vele terveim, ilyen olyan projecthez kellene, most próbálok megépíteni egyet, lehet hirtelen kipróbálom ezt a verziót ami fent van a neten, de már csináltam egy saját rajzot, csak még az elrendezése hátra van. Holnap ki is nyomtatok egy fóliát megnézem mi jön ki belőle.

Alkatrészt is találok itt a polcon, ami kell, FET-ek is vannak, valami szedett vedett fajták, de próbára tök mindegy, nem azon múlik. Meg opto se érdekel egyelőre, elég egy ellenállásos Zeneres védelem, hogy nagyobb fesz vissza ne köszönjön a PC-re azért.

besirkyjh

Hajrá , engem is érdekel csak nekem nincs hozzá semmim ( kivéve a fetteket ) , eddig 297-298-al dolgoztam nem is olyan rossz csak a mikrolépés a gond vele(nem tudja ) .Van H1-em van H2-öm és van Ti.....féle Kinaim is egy csomo . Mindegyik nagyon jo csak másra .Kéne már valami kis mototrokhoz is jo ( 0.5-1Nm ) és mikrot is tud és olcso .