Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

Sziasztok!
Én egy régi gravograph vx-et szeretnék új pc-ről vezérelni.
http://www.e-engraving.com/machines/gravograph/Gravograph_VX.htm" TARGET=_fnew>a gép
A gép hibátlanul működik a régi Pc-ről(kb 22éves:)). Az újról Mach 2-vel probálkozok. Szedtem le LPT monitort is és meg is mértem ugyhogy jel van csak az összekötésnél vannak problémáim. A tengelyek léptetése a x10,y11,z12-es Pin-en vannak.(eddig csak ezeknek a Pin-eknek tudom a helyét)amik ugye a pc-n bemenetként szerepelnek.Kezdő vagyok ebben a témában és szeretném megtudni milyen lehetőségek vannak a működtetésre.Átkötés esetleg vmi átalakító?Ha valaki tudná a Pin-ek kiosztását azt is megköszönném.

Üdv,
Csabi

SquirrelTech

Nem mondanám teljes biztossággal, de én úgy vettem ki a leírások alapján, hogy ezek a Gravograph gépek HPGL formátumot dolgoznak fel...

Révész Richárd

Urak!Szeretnék kérni egy kis segítséget.Itt ez a kapcsolás,csak az a baj,hogy ez a FET csak 4.5A-t tud de ez kevés.Kicserélhetem ezt IRF530-ra?Vagy más alkatrészt is kell cserélni?http://cnctar.hobbycnc.hu/Ricsi/motorwith555.JPG" border=0>

000000000

Révész Richárd

000000000

Az 555 IC maximum 16-18V tápfeszt bír el,
így nem adhatsz 24V-ot ebben a kapcsolásban.
Fet-nek egy IRL540-et tegyél be, az ide bőven
jó lesz.  

svejk

[#ejnye1] Az IRL sorozat logic level FET.  
A max. Ugs +-10V !!
Ez így még jobban behatárolja a tápfeszt..

Révész Richárd

Köszönöm a segítséget.
Akkor még egy kérdés.Ha az 555-öt mondjuk egy 7815-ön keresztül táplálom akkor már mehet 24V-ról.Vagy nem?

svejk

Nekem IRFZ44 az egyik kedvencem :)

Révész Richárd

Na most már elvesztettem a fonalat.
Akkor melyiket is tegyem bele?

svejk

Ilyenek ezek a fórumok, meg kell találni a magot az ocsu közt :)))
Az IRFZ44 55 V/ 49 A/ 17,5 mOhm..
IRF540 (mert gondolom azt akarta Tibor45 írni)
100 V/  33 A/ 44 mOhm.
a 7815 mindenféleképpen kell az 555 és az Ugs miatt (a fentiek is csak +-20V-ot viselnek el max. a Gate-Source közt.

000000000

Éredekes! Az IRL540N-re az én katalógusom
szerint +-16V!!  

s7manbs8

Ha nagy frekivel kapcsolja, nem fognak izzadni ezek a FET-ek, vagy az 555-nek nagyáramú és gyors kimenete van ?

Révész Richárd

Az adatlapját azt megnéztem csak sajnos nem tudtam dönteni ezért kérdeztem.

s7manbs8

Nemrégen hasznosítani akartam volna egy printer léptető meghajtóját, de már bánom, hogy szétszedte, mert inkább így kellett volna.

A meghajtó IC-k megfelelő lábaira a Step Dir- jelet rácsatolni és már megy is a mini CNC vezérlés. Ki is néztem az adatlapból, úgyhogy megoldható talán. De inkább nézek másik nyomtatót ehhez, jobban járok, emezt meg kiforrasztom és nyákot csinálok neki, már van vagy 3 félém, lassan az összes japán nyomtatóhoz lesz , lehet van még valakinek ilyenje ?