Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Jobb inkább beszélni róla!
Lehet érintésvédelmileg is megfelelő a megoldás, bár erről nem szól a jegyzet.
Az érintésvédelem egyik alapvető módja az elburkolás, elkerítés.
Ha garantálni tudod, hogy élőlény ne kerülhessen a biztonsági távolságon belülre, akkor megoldottad az érintésvédelmet.

000000000

Amit én módosítottam rajta, az összes anód és a földelés zsugorcsővel burkolva a furatba hatolva, a 2.5 méteres 15ös rézcső földelő a földfelszín alatt kb. fél méterig még szintén le van szigetelve. Az elektronika dobozolva van, feszültség nem mérhető az érinthető részeken.
Viszont a földelés kérdéses, hova is kössem. A halózati földet használva megkapom a világítást, mérhető is 8V körüli feszültség a földelő és az anódok között, de gondolom nem ez a cél.

000000000

Bocsi, de én lebeszélnélek az eddigiek alapján erről a
projektről. A tudásod hiányát ugyanis
vakló bátorsággal ne egy autó kormányműnél
kompenzáljad. Kezdésként inkább egy ilyen ledes
villogtatóval vezérelt BLDC motorral építsél
Hobby CNC gépet, az sokkal kockázatmentesebb.:)

000000000

Ez a "kapcsolás" jelenleg is üzemel egy borospincébe (fokozottan veszélyes hely[#bohoc]). A földelő szonda a pince aljába van ütve (én legalább is úgy tudom, mint mondottam nem én követtem el). Nagyon nem tudod (meg minek is) leszigetelni a szondát, hisz pont az a lényege, hogy vezessen minnél nagyobb felületen! A vizes fal miatt maga a fal ráz(hat) a talajhoz képest (ez főleg akkor veszélyes, ha foltosodott, nem egyenletes a víztartalom, mert ahol szárazabb ott jobban szigetel -> nagyobb az ellenállása -> nagyobb a feszültségesés -> nagyobb a feszültség különbség)!

000000000

A szonda felső része van csak leszigetelve, hogy mélyebbre vezesse a vizet, ahogy olvastam a szakinál, egy idő után megjelent a víz a földelőnél a felszínen is. Én nem tudom kirakni a szondát messzebb a faltól, ezért a szigeteléssel teszem egy kicsit messzebbre.

000000000

No de mihez is van kötve az a fránya szonda, hogy odavándoroljon a víz a negatívra? Ez a nagy kérdésem [#confused]

Szalai György

Adok, Veszek, Cserélek © svejk #9906-ra.

Köszi, mostmár tudom hogy hol kéne keresnem, ha rendelkeznék ezekkel a lapszámokkal.
Csorog a nyálam.
Nekem kellenének a cikkek, képanyagaikkal együtt, mert ezek az újságok nincsenek meg. Tudom, hogy ez merénylet a szabadidőd ellen, de más forrásom nem kínálkozik.

Amatőr áramkörökkel, csak amatőr minőségben lehet kiértékelni egy nagy pontosságú analóg jelet.
Ezért írtam, hogy „De hogy hogyan lehet kiértékelni a mérést ekkora pontossággal, azt még nem tudom.”
Most már kezdem sejteni, de nem egyszerű és nem túl olcsó még házilag építve sem.
Vagy lehetne fiókszemétből, de használhatatlan minőségben.
Ha érdekel téged is, vagy bárki mást ez a terület, szívesen felpakolom a talált anyagaimat.

000000000

Nem értem mit nem értesz?!
Van két szonda, a rajznak megfelelően bekötve és a víz a lenti földelő felé kényszerül (folyik a víz a szonda lyukából (na ez legyen minél mélyebben).

s759m832s

Üdv Mindenkinek!
Segítségeteket szeretném kérni. Egy nagy teljesítményű lámpához szeretnék akksit készíteni. A régi nagyon beteg már, és elég gyengus. Gyárilag 5 db ceruzaakksi van sorba forrasztva benne. Mindenképp lítiumban gondolkodok. Elképzelés már van, de megvalósításhoz kicsit hiányosak a villamosipari ismereteim. A lámpa 6v üzemel. Egy 6v-35w teljesítményű izzó van benne. A következő gondjaim vannak. Vennék hozzá kettő vagy több lítium akksit, amennyi kell. Teljesen újakat és egyformákat. Tehát sorba kötnék két 3 v-os crv-3 lítium akkut, így megkapnám a 6 voltot. Ez a kombinácíó mekkora élettartamot tudhat az 5 ceruzaakksihoz képest? Ez az izzó elég nagy teljesítményű. Órákat nem várok tőle, de a hideg miatt ez ne pár másodperc legyen, és ne kelljen fél évente kidobni, és mérgelődni miatta. Hogy kicsit tovább bírja sorba kötnék még két akkut és a két dupla akkut párhuzamba kötném. Ez az a rész ami meghaladja tudásom, és eléggé megoszlanak miatta a vélemények. Persze a párhuzamosítást dióda beépítésével csinálnám, hogy ne merítsék le egymást. Legszívesebben lippo akkut vennék, de az sajna 7,4 v ad le amit az izzó nem valószínű, hogy tolerál. Mi a véleményetek erről? Ha valakinek van jobb ötlete ne kíméljen. Kb milyen gyorsan adja le az izzónak szükséges kraftot? A másik dolog, hogy a sima 6 v szögletes zselés akku nehezebb, és nem fér bele abba a helybe ahova az akku van szánva. Legjobb egy hengeres forma lenne 6v és lítium, de ilyet eddig nem találtam. A házat ahhoz könnyen át tudnám alakítani.
Sajnos ez nem cnc-s téma, de bízom benne vannak itt hozzáértő emberek, akik tudnak segíteni.
Köszönöm!

e7c897sd8

www.hobbielektronika.hu oldalon még talán megoldást is találsz... Már rég jártam arra felé,de rémlik hasonló téma.

svejk

Ej-ej, én azt hittem Te nagy Rt rajongó vagy :))
Egy kicsit várjunk mert útálok scannelni, hátha valakinek megvan.
A 99/5-ös cikket egy kedves fórumtársunk jóvoltából fel tudom rakni egy pár napra valahova..
(Az RT-sek nagyon haragszanak az ilyenekért :))

svejk

Hmm.. nem megy nem tudom az acrobat 5-össel szerkeszteni a pdf-et :(

svejk

Na jó, ez nekem nem megy, sajnos az Acrobat 5-ösöm a sannerem sem látja :(
Nézz szét torrent oldalakon..

SquirrelTech

Ne erőltesd... Felmásoltam ezt is, az előző mellé.

SquirrelTech

Idén tavasszal kiollózgattam magamnak jópár ilyen jellegű cikket, persze nem teljes a dolog... Másoljam fel ideiglenesen a tárra azokat, amik külön vannak?