Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Én sem tudok akadályáról, hogy a DAHLANDER ( 400V ) motort frekiváltóról lehessen járatni. Szerintem háromfázisú négyszáz voltos bemenetű frekiváltóról sima ügy.
Egy dolog jutott csak eszembe, hogy a frekiváltók egyáltalán nem szeretik, ha kapcsolót kapcsolgatunk a kimenetük és a motor között. Ezt meg ugye kapcsolgatni volna praktikus, hogy a legszélesebb fordulatszám és nyomaték tartományban igénybe vehető legyen.
De legalább ne menet közben. Ha ez a megoldás egy termelésben lévő gépen teljesít majd szolgálatot, akkor célszerű volna egy kiegészítő áramkörrel biztosítani, hogy a motor pólusszáma csak kikapcsolt frekiváltó esetén legyen módosítható.

Egy ilyen szokványos feszültségű, áramú, frekvenciájú motorhoz, házilag építeni frekiváltót, az anyagi ráfizetés. Pláne ismeretek, műszerezettség és gyakorlat hiányában. Olcsóbb venni használtan.

000000000

Köszömöm, a válaszok tisztába tették a dolgokat. Ez egy barkácsgép úgy, hogy van idő a kapcsolásokat feszmentesen megoldani. Pál, a próba felajánlást köszönöm, de inkább a sajátomat füstölöm el.

000000000

Ok, ha van saját akkor csak rá kell kötni a második kötés szerint.

http://www.tiba.si/images/servis_vezava_Dahlander_D-YY.gif" border=0>

A hütést alacsonyabb fordulaton plusz ventilátoral lehet segiteni amit a frekvenciaváltó reléjével lehet kapcsolni.
Vannak olyan frekvenciaváltók aminél ez a relé ugy is programozható hogy alacsonyabb fordulaton kapcsoja be a segéd hütést, magasabb fordulaton pedig kikapcsolja.
Magasabb fordulaton elég hütést biztosit a motor eredeti ventilátora.

s7manbs8

Nincs véletlenül valakinek sokszorozója Grundig TV-hez való ? Valami bontott, természetesen működőképes, és nem új bolti áron. Ilyesmi :

http://belaworld.extra.hu/for_sale/tv_parts/sokszorozo.jpg" border=0>

PSoft

Hát,kicsit későn szóltál.
Egy hónapja vitték el a lomisok (TV-vel együtt).
Üzemképes volt,csak egy apró hibája,hogy ÖREG.
[#hehe][#wave]

s7manbs8

Köszi, ennek sincs sok baja, csak ez van kipurcanva, kiveri a nagyfeszt oldalra, ahova sikerül neki, azért is gondoltam, hátha van itt valaki nagy alkatrész bontó emberke.

000000000

Tanácsot szeretnék kérni. Olyan vezeték nélküli csengőt szeretnék beszerezni aminek a kapcsolója helyén mozgásérzékelő van. Eddig nem találtam sehol.
A két ezközt közt 200méter lenne, az érzékelő kültéren.
Köszi ha tudtok valami okosat.

2nbj3n5m

Tanács.
Model vasuthoz szeretnék 2-16V közötti fokozatmentes egyenáramot LM3171-esIC-vel.
Valami kapcsolási rajz kellene.
Előre is köszönöm.
Janko

keri

Először is lm317 aztán meg melegen ajánlom az említett http://cache.national.com/ds/LM/LM317.pdf" TARGET=_fnew>IC gyári adatlapján található kapcsolások közül a legegyszerűbbet. Azaz bemenetre kondi, kimenetre kondi, majd a kimenet és a föld közé kötni egy potit, aminek a közepe megy a referencia lábra.

keri

Ja és figyelj rá hogy megfelelő áramú változatot vegyél.
A TO220-as tokozású az általában 3 ampert bír az gyanítom elég egy villanyvasútnak.

hostya

Szia!
A Dahlander-motor témában egy-két kérdés:
A VGK 25 pólusváltó-kapcsoló létrehozza a Delta-YY kapcsolást, de YY módban a csillagpontot is összeköti, (1U-1V-1W)vagy csak egyszerűen átkapcsolja a fázisokat a pólusváltáskor? 1U-1V-1W  <> 2U-2V-2W

Nekem egy E1 eszterga motorjával van gondom, nevezetesen, hogy kicsi a nyomatéka. 1:1 áttételben a 125-ös tokmányt kézzel le tudom fogni. :((    A főoró nem szorul. Arra gondoltam még hogy esetleg a forgórészben valamelyik kalicka pálca szakadt...
Felismerhető ez utóbbi valamiről, mert kimérni gondolom nem egyszerű.

s7manbs8

Kigondoltam egy ötletet, hogyan lehet sok motort használni CNC-hez, pl.  egy megoldás 5-5 gépet hajtani, a step jeleket egy kis áramkörrel és kapukkal mondjuk, hol az egyik 5, hol a másik motorra kapcsolom, így lehet egyszerre 10 motort hajtani egy portról, persze csak olyan alkalmazásokra, ahol egyszerre hol az egyik csoport dolgozik, hol a másik.

Szalai György

Az adatlap szerint a TO3 tokozású változat is 1,5A.
Az LM150 az 3A. Az LM138 az 5A.
http://www.kingsolder.com/circuit/image/20071021172335412.jpg" TARGET=_fnew>Ez egy kissé komplexebb kapcsolás. De irányt váltani ezzel sem lehet, kell rá még egy külön kapcsoló.

Szalai György

http://pitts-electronics-home.de/electron/schplnt.htm" TARGET=_fnew>A lap közepe táján van LM317 kapcsolás, nyáktervestül.

keri

Igazad van, a fix feszültségű 78xx sorozat 3A-es TO220-ból.
Az LM350-es a 3A-es szabályozható, illetve a LM338-as az 5A-es.