Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

jv7pu3a5p

Az igaz, hogy ez gyorsabb mint az AVR belső ADje. A REF feszültséget meg érdemes megcsinálni PWM-mel, majd simítani. És akkor pontosan lehet állítani. Lehet ezt a megoldást kellett volna választanom, főleg hogy van is belső komparátor a prociban.

jv7pu3a5p

Az elv nálam is ez. KÉt dolog érdekelne csak ezzel kapcsolatban, milyen gyorsan figyel áramot és mekkora a PWM freki?  
Jó nagy gambi ellenállatok... :o)

me3ua0a6

Chopper szabályzás: Analóg módon a legegyszerűbb figyelni, így biztos, hogy nincs megfutás, hisz nem lesz késleltetés sem.
http://www.solarbotics.net/library/pdflib/pdf/drive.pdf" TARGET=_fnew>Utolsó oldalon kapcsolási rajz is van!
A/D átalakítót felejtsétek el ilyen nemű áramfigyelésre! Belső komparátor csak-csak megfelel, de az is csak megszakításként.
10W-os ellenállások? Használj 0.1ohmos ellenállást áramfigyelésre, és 10A esetén is csak 1W kell.

may47wb

Megkérdeztem. A pwm freki 50-60Khz, az áram figyelést az IC automatikusan végzi 4 csatornán.
Az IC http://ww1.microchip.com/downloads/en/DeviceDoc/70178C.pdf" TARGET=_fnew>adatlapja.

svejk

Számolj csak utána annak a 0,1 Ohm-osnak!
10W lesz az..:)

s7manbs8

me3ua0a6

Ááá, bocsi, valamit elírtam.[#felkialtas]
Ez tényleg 10W!
0.01ohm-ra gondoltam eredetileg. De ilyenkor jobb lehet pl több darab 1-2W-os ellenállást használni. Nem találkoztam még 10A-es léptetővel :)
Enyém 2A-es, oda a 0.1ohm, 1W bőven elég. Még 3A-hez is megfelelne.

jv7pu3a5p

Teljesen jogos, ezt kellett volna tennem. Viszont még látok egy buktatót a dologban, mégpedig a PWM freki. Az én esetemben 72Khz ami 14us periódusidő, ennyi időbe telik míg a PWM regiszterben eszközölt változás a kimeneten is érződik, de inkább 2x ennyi. Ezért lehet még buktatós a dolog. Tehát minél többet beszélünk róla, egyre inkább Toshiba!  [#nyes][#nyes]

jv7pu3a5p

Igen, nagyjából ismerem a DSPIC-et. A PLLje tetszik nagyon. :)
Érdekes amúgy, hogy ilyen kis PWMmel megcsinálta a mikrolépést is, főleg 128. Nekem ez nem jön ki matekba sehogyse, az előző hozzászólásomban próbáltam levezetni.

Révész Richárd

Szakik!
Van egy kis problémám(vagy inkább nagy)
24 voltos STEP/DIR jelet hogyan tudok előállítani a párhuzamos portról?
Természetesen optoleválasztott kéne.
Sejtésem az van csak nem akar működni.
Válaszokat előre is köszönöm.

s7manbs8

Van valami rajzod és az nem akar működni ? Mutasd meg, ha gondolod, hátha meglátjuk a hibát benne.

keri

Világos, lehet hogy én értettem félre, mivel nem követtem elejétől a vitát, de a PWM frekvenciának nem felétlenül kell nagyobbnak lennie mint a mikrolépés frekvenciája, mivel hiába változtatod a referencia feszültséget a mikrolépésnek megfelelően, ha a tekercsen lassabban esik vissza, vagy növekszik az áram mint a meghajtó jel változása akkor csökken a nyomaték, majd kiesik a szinkronból.
Adott motoron csak a feszültség növelésével lesz gyorsabb az áram változás.

s7manbs8

Annyi, hogy lesz egy kis lemaradása, tök mindegy.

jv7pu3a5p

Akkor minek is a több ezres mikrolépés?

jv7pu3a5p

Optocsatoló LEDjét egy ellenállattal rákötöd az LPT megfelelő patájára. A tranyó kollektorát egy ellenállattal a 24Vra, emiter testre. MAjd a kollektorról leszeded a 24Vos jelet. Csak kérdés, hogy a géped LPTje meg tudja-e hajtani a LEDet. Ha nem akkor azt már le kell rajzolni mert bonyolultabb.