Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

Ismét a tanácsotokat szeretném kérni.
A laptop töltőm kábele megtört, összekötöttem most működik, de ki szeretném cserélni, de ez ilyen hengeres kábel aminek a belsejében van egy vékony szál körülötte pedig a másik.

Cserélhető ez sima kettő eres kábelre aminek mindkettő szála egyforma?

Illetve ahol a gépbe bedugom van rajta egy kb. kető centis hengeres műanyag valami ezt ki lehet hagyni?

2f428kduf

üzenet Picinek: a lapi kábelét nyugodtan cserélheted más hasonló átmérőjü sima 2 eres kábelre. A polaritásra, azaz hova tart a +, és hova a -  erősen kell ügyelni, különben jön a büvös füst, ami elszálltával még nem müködött az illető IC. A hengeres kütyü egy ferrit csődarab, a tápkábel erei 1x 2x átfüzve rajta. Ettől némi zavarszűrést várnak a tervezők. Ha kihagyod, bár nem nagy munka vissza-rakni, nem teszel kárt, a lapiban ugyanis egy aksi várja a töltést, annak pedig igen kis belső ellenállása van, amíg jó, az padig elég jó zavarszűrő. Remélem segitettem

Szalai György

Ha nem különösebb fáradtság, én meghagynám a zavarszűrő fojtót. Sohasem tudni, hogy mi mire jó. Ha nem a gépbe dugós végénél van eltörve a kábel, akkor a dugót, a zavarszűrőt és a köztük lévő vezeték darabot egyben adoptálhatod az új kábelre. Ha meg ezt nem lehet, akkor a régi kábelről késsel lebontva a folytó ferritcsövét, átfűzheted rajta az új kábelt, ahányszor átfér.

000000000

igen. Köszönöm segitettél.
Viszont.

Ha az aksi ki van véve akkor is működik a gép töltőröl.
Ekkor se kell az ellenállás, zavarszürő?

2nbj3n5m

Köszönöm a vasuttáp kapcsolást.
Janko

000000000

És az mért van, h a töltőből kijővő áramot mérve csak egy pillanatra mutatja? Lehet van valami a töltőben, h a zárlatot megelőzze...  
A sima snassz töltőknél nem tapasztaltam ilyet.

s5f8tmfv3

Ugye az áramot nem direktbe méred a műszerrel?
Töltés közben iktasd be az árammérőt sorosan a terheléssel!

000000000

Hááát én direktbe tettem.

jv7pu3a5p

Skacok,  
Játszadozok itt a lépetetőmotor vezérlőmmel.  
A tapasztalatom a következő, hogy ha 600 fordulaton akarom hajtani a 2Nm mocimat, akkor az áramot igencsak vissza kell vegyem, kb 500mA-re, különben megáll darálni. Ezt vajon a gyári vezérlők is így csinálják? Mert én abban a hitben voltam hogyha pakolom neki az áramot, legalább annyit mint 300 fordulaton (1.5A) akkor tudja majd tartani a nyomatékot. Hozzáteszem 300 fordulaton eltöri a kezem olyan erős. :)
Jelenleg még csak 800 lépéses mód van leprogramozva, abban hajtom. Szóval az érdekelne hogyha egy cél ICnél mondjuk a Thosibánál, beállítasz egy adott motorhoz áramot, akkor menet közben az IC próbálja tartani azt az áramot különböző fordulatokon vagy az csak egy fix max áram és menet közben a sebesség növekedésével ott is esik az áram?

s7manbs8

Miféle vezérlő az, és a motornak gyárilag mennyi az A igénye ? Magában próbálod a motort, és milyen lépéssel, egész, fél, vagy mikrolépés ? Ugyanis nem mindegy egyik kérdezett dolog sem.

jv7pu3a5p

Saját fejlesztésű vezérlő AVR-rel.  
A motor 1.5A/fázis , de nem is tudom mi lehet ez a gyárilag megadott érték, a gyárilag megadott tartónyomatékhoz tartózó áram vagy max áram? [#confused]
Azt írtam hogy 800lépés / fordulattal játszok most. Azért kérdem, hogy vajon milyen a lelki világa egy gyári ICnek, mert ezt próbálnám leprogramozni.  

000000000

Sorosan kötöttem rá.

s7manbs8

Mégis miféle PWM-et használsz, az áramot mi korlátozza, mennyi táppal járatod, valamit a kapcsolásról, ha mondanál.

Ha 1.5A a megadott gyári értéke, akkor az a névleges nyomatékra megadott érték lehet, tehát ennyi áramot kell a tekercsnek adni, van a motorról info link ? Attól is függ, hogy bipoláris, unipoláris kötésben használod e, és hány vezetékes a motor.

Szalai György

Nem esik.
A beállítottat igyekszik tartani. De ahhoz a fordulatszám emelkedésével, egyre nagyobb kitöltési tényező (átlagfeszültség) kell.

jv7pu3a5p

A PWM freki 72Khz. Az áramot természetesen mérem egy ACS713 ICvel majd a proci szofveresen szabályozza. 33V feszt kap a moci, 160VA-es toroidról. Bipolárisan van hajtva a moci.
Lehet nem volt elég egyértelmű a megfogalmazásom. Tehát ha beállítom az áramot 600as fordulatra, ami 0.5A, itt még pörög a moci ha főlé megyek akkor megáll. Az áramot a PWM-mel állítom be ugye. Tehát ebben az esetben a PWM értéke X. Ha ugyanezzel az X PWMmel lemegyek a fordulattal mondjuk 60-ra akkor már a felvett áramom 6A. Tehát az a kérdésem, hogy mi alapján dönti el egy cél vezérlő IC hogy mekkora árammal hajtja a motort? EZt nem tudom hova tenni. Lépésenként nem tudok áramot mérni csak átlagot.