Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

43pbwjg8s

Várnám mások véleményét is! CSak hogy biztos legyen.
Előre is köszönöm!

s7manbs8

Egyik irányba nem mindegy, ha 5000V-van rákötve, a két vége közt áthúzhat, oda pl. hosszabb kell, de kisebb fesznél nem.

s7manbs8

Az U=I*R szerinted jó ?

43pbwjg8s

Ezek a megszakítók teljítmény elvűek?
VAgyis inkább: Hőre működnek?
MErt akkor egyértelműen nem mindegy.

me3ua0a6

A sima üvegházas biztosítéknál hiába 230-as a bizti, az áram hatására elolvad. A 230 (250) talán az átütés miatt szerepel rajta.
1A-es 230-as biztosíték kiolvad 1V 1A hatására is.
Valószínűsítem a kismegszakító is így működik.
Rajta nem eshet feszültség, hiszen akkor feszültségosztóként működne, (illetve egy rövidrezárt áramkörben feszültség nem nagyon esik).
Magyarán az áram számít[#eljen]

43pbwjg8s

Elektron!
Nem hülye vagyok csak tudatlan és azért nem annyira!

43pbwjg8s

köszönöm!
A téma lezárva! :)

s7manbs8

Csak arra próbáltam rámutatni, hogy azért egész egyszerű dolgoknál hihetnél kicsit jobban a saját logikádban is, meg az enyémben, ha valami nagy marhaságot írok úgyis beszól valaki. [#circling][#circling]

besirkyjh

Sziasztok

Nem ismerem az olvado biztositékok lelki világát , de ahoz hogy valami elégjen ahoz teljesitményre van szükség az pedig U*I= P
szerintem számit a feszültség és az áram eggyütt .

me3ua0a6

Van egy 10A-es kismegszakítód. Ha tegyük fel 15A-ert eszik a klíma, akkor a kismegszakító leold. Hova esik a feszültség? A kismegszakítóra, aminek nincs fogyasztása, vagy a klímára, ami zabálja az áramot, a teljesítménye által?
A falban levő vezeték is  melegszik, ha áram folyik át rajta. És körülötte mágneses mező alakul ki. Az meg csak a rajta átfolyó áramtól függ.
Én 250-es olvadóbiztiket használok a 12V-os napelemes rendszeremhez, eddig egyik sem hagyott cserben.

me3ua0a6

Mondjuk az olvadó biztosíték kicsit másabb, mint a kismegszakító. Arra nem is gondoltam, hogy egyen vagy váltóra van tervezve, elvileg mindkettő névleges feszültségnek rajta kellene lennie a biztosítón. Legjobb lenne egy sima teszt, pudling próbája az evés alapon!

43pbwjg8s

"..Én 250-es olvadóbiztiket használok a 12V-os napelemes rendszeremhez, eddig egyik sem hagyott cserben. ..."

Nekem ennyi elég! :)

Próbálták már nekem ezt sokféle képpen megmagyarázni, (a kismegszakítók lelkivilágát) de mndenki mást mondott.
Sajnos a HOW IT"s MADE sorozatomban nem találom ezt, hogy hogyan készül és működik, pedig volt ilyen rész... :(

s7manbs8

jv7pu3a5p

Csalóka amúgy.
A "teljesítmény " fogja kinyomni a biztit, de az a teljesítmény amit a biztosíték ellenállása generál. Ha mondjuk 1 Ohm a bizti ellenállása és 10A folyatsz rajta akkor 10V esik, de az hogy most 230V rendszerben van-e az mindegy mert akkor is 10V fog esni rajta. Egyedül azért használnak 12Vos körökben nagyobb biztiket, mert ott fontos a kis ellenállás, más a kilakításuk.

besirkyjh

Igy van az olvado másként müködik mint a kismegszakito .

Kicsit szélsöséges a példa de ha egy 20mm hosszu 0.2mm Cuz huzalt 1V 1A terhelek akkor az langyos ( vagy még az sem ) és ha ugyan ezt az ampert csak 230V-al csinálom akkor ott lessz egy jo kis villanás  .Vannak már régen kisfeszültségö ( nyákba ültethetö ) bitositékok .

Használhato a 230V-os olvado is csak az áramot másként kell választani .

Öszintén szolva nem is használtam még csak a primer oldalon biztositékot ( ott meg egyértelmü ) .
[#confused]