Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

43pbwjg8s

Ott ugye 32V váltó van.

besirkyjh

Szia  

Van egy egyszerü példa .
3db MSD 50-4.2 vezérlö és mondjuk 40V Dc-röl megy .Hova tennéd a biztositékot és mekkorát ? A példában ez eggyik vezérlö ( léptetö hiba miatt ) tönkre megy , hogyan véded meg a vezérlö tovább romlását ( füst , folia elég stb ) ?Vagy valami miatt begerjed a vezérlö hogy véded meg a motort a leégéstöl?  

[#nemtudom]

sasi

Sziasztok!
 Én úgy gondolom, szekunder körben nincs értelme kismegszakítót tenni, mert az a működési elve miatt rövid ideig a névleges áramtól sokkal többet visel el, majd esetleg a termikus része fog kioldani tartós névleges terhelésen. Ide viszont gyors biztosíték szükséges, azaz olvadó, esetleg a nagy elkók miatt ebből a lomha. Elektronikus védelem szerintem indokolatlan.
A linkelt lágy indító helyett, (ha feltétlenül szükséges) én szilárdtest relét alkalmaznék, ezek ma már mind null átmenettel kapcsolnak, így nem keletkezik akkora áramlökés a hálózaton.
 A linkelt kapcsoló szekrényt Balog Sándor készítette, a mail címe a honlapon megtalálható.

Szalai György

Én nem tennék ebbe a tápba kismegszakítókat. Nem oda valók.
Mit véd a biztosíték? Az utána következő berendezést, a következő biztosítékig.
Mi következik a tápodban a 230V-os oldalon a kismegszakító után a következő biztosítékig? A trafó, az egyenirányító és a kondi.
Mikor megy tönkre a trafó az egyenirányító és a kondi? Reméljük soha, de legalábbis nagyon ritkán.
Akkor minek oda a kismegszakító, amit arra találtak ki, hogy akár percenként visszakapcsolhasd? Nem kell. Elég egy üvegcsöves vacak. Úgy sem olvad ki soha. Ez mellett a kismegszakító ormótlan, goromba, és ronda is. Nem való finom készülékekbe. Helyette építs egy egyszerű lágyindítót, tégy bele egy üvegcsöves biztosítékot, rá egy szép LED-et, ami jelzi ha kiolvadt. Tiszta elegáns megoldás.

A következő biztosítási pont a táp kimenete. Kb.35V DC 10A. Egy nagy puffer kondi után vagyunk, amiből marha nagy áramokat szeretnénk kivenni rövid időkre. Nem 10 Ampert, hanem a többszörösét, mert kell a motornak induláskor. Erre a háztartási 10A kismegszakító le fog oldani. Motorindító lomha kéne. Vagy egy üvegcsöves T karakterisztikájú bizti. Az átenged rövid időkre nagy áramokat, de hosszabb távon 10A felett leold, mielőtt károsodna az egyenirányító vagy a trafó. A minden szempontból korrekt védelem, az elektronikusan beállítható jelleggörbéjű túláram védelem lenne. De az egy ilyen egyszerű tápba felesleges. Úgy is csak a vezetéket védi a motorszabályzókig. Onnantól a védelmi feladatot a motorszabályozók látják el.

keri

TANÁCS KELLENE
Állítható áramgenerátoros tápot akarok csinálni.
45V 0,5A-4A között, de nem ártana ha képes lenne 100V közelében is működni.
Igen tudom hogy működik és hogyan kell építeni diszkrét alkatrészekből ilyet, de jobban örülnék ha létezne olyan IC ami képes erre pár kiegészítő alkatrésszel. 1A-ig tudok ilyet, illetve van IC-m ami elméletileg tud 3A-t de gyakorlatban elég hisztis és nem vált be.

Lehet analóg is, lényeg hogy bírja a tranzienseket.

Rabb Ferenc

Minden ellen nem érdemes - sőt nem is lehet védekezni. A kismegszakítót egyébként Péter preferálja (#5396) De úgy gondolom, hogy egy nagyobb értékű berendezés mindenképpen megérdemel a feszültség és áramértékeinek megfelelő alap védelmet. Egy szónak is száz a vége: a 24V 160VA-es trafóról táplált H1-es vezérlőm primer oldalán egy 1,6A-es kis üvegcsöves bizti van. A szekunder oldalon egy 15A 32V DC autós biztosító. (bár az elkón 35-37V van, de ezért nem izgulok) A maximális terhelés esetén sem lépi túl az áram sehol egyik bizti névlegesét sem. Zárlatnál viszont biztonsággal megvéd a teljes pusztulástól.

jv7pu3a5p

Én úgy szoktam IC-t választani, bármilyen is a feladat, hogy elindulok az ABC-ben. És A-nál tovább sosem jutok mert mindig megállok az AVR-nél. [#zavart1][#nyes]
Nekem régi állmom egy 0-60V-ig és 0-5A állítható táp, túláram idő beállítással. És természetesen digitális feszültség és árambeállítás. Nem tekerős, az már a múlt.  
Csak azért nem fogtam még bele mert szinte sosem használnám, olyan munkáim vannak ahol nagyon kevésszer kell kihasználnom egy ilyen tápot. Most jól jött volna pl. mikor a léptecs vezérlőt csináltam.

jv7pu3a5p

Feladatfüggő a dolog. Ha csak zárlat esetén szeretnénk kivédeni a további pusztulást akkor jó a bizti. De ha az elektronikát is szeretnénk megvédeni mert, valami nem jól működött benne és sok áram folyik valamiért stb. Akkor már kevés a bizti mert mire kimegy, a füst is kimegy a félvezetőből. Ilyen esetben egy oda hangolt elektronika kell, természetesen költségesebb, időigényesebb dolog, de ha szeretnénk megvédeni az áramkört akkor kell. Persze ez sem 100% , semmi sem az, de jobb mit egy biztosíték. Szalai Gyuri írta a varázsszót is, "beállítható jelleggörbéjű túláram" ez a tuti. Csak nehogy többe kerüljön mint a védendő elektronika. [#nyes]

Rabb Ferenc

Igazad van, valóban feladatfüggő a dolog. Egy hobbi CNC táp és vezérlő valóban nem érdemel NASA szinvonalú előkészületeket. De két nagyjából jól megválasztott biztit mindenképpen. Márcsak azért is, mert én is ezt alkalmaztam.  
Gerjedés és egyéb gonoszságok ellen pedig a bizti semmit sem ér. Azt megfelelő áramkörtevezéssel, szűréssel, árnyákolással vagy topológiai változtatással lehet kivédeni. Egyébkén tényleg drágább lesz a leves, mint a hús.

jv7pu3a5p

A vezérlőm programjába beépítettem a túláramvédelmet, hamár ott úgyis mérek áramot akkor miért ne. Így esetleges rövidzárlat a kimeneten nem okoz gondod. Plussz a hűtőborda nyákfóliájára tettem egy digit hőmérőIC-t is. Úgyhogy azt sem engedem 125°C főlé menni. Mostmár csak az elektronikának kell jól működnie, hogy megvédje magát. :)

Rabb Ferenc

Duplikáljad a védelmet! Az egyik figyeli a másikat, mint a jó szomszédok egymást. Aztán ha véleményeltérés van, akkor egy fedővédelem(pár) majd beavatkozik  [#vigyor2]

43pbwjg8s

Sziasztok!
Igen
Sajnos régebben más vezérlőimmel megvolt az a rossz tapasztalat, hogy ezért vagy azért, de kiégett a bizti, és természetesen éppen a legfontosabb pillanatban nem volt olyan kéznél.
Tudom, hogy ennek nem igy kellene működnie.
De ha lehet (de csak ha lehet) ennek elkerülésére szeretném(tem volna) a Balog Sándor féle képet nézve egy ilyen dobozt összerakni.

A biztosítékok alkalmazása a két körben általában minden CNC tápnál ami a kezembe került hasonlóan volt előírva. Max a primeren nem a két ágram, hanem csak egyre tettek, de a szekunderre pl, István is kifejezetten ajánl egy 10A-est. Persze Ő nem kismegszakítót.

Ha alakinek bármi más megoldás jut eszébe )és jut mert van lentebb egy pár) akkor nagyon megköszönnék egy kapcoslási vázlatot.
Nekem magamban ez nem megy könnyen.

Előre is köszönöm!

besirkyjh

Szia  

Ebben maximálisan eggyetértünk .
[#eljen]

43pbwjg8s

Csupán érdekesség:
http://www.freepatentsonline.com/6731082.html" TARGET=_fnew>A PWM szabadalma

keri

Azért labortápnak szerintem jobb a "tekerős"
Nekem van labortápom, ez csak motor táp lenne és nem akarom bonyolítani.