Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

5bzs27u7

OK. Köszönöm.

000000000

5bzs27u7

Üdv a csapatatnak.

A minap elpukkant az eszterga vezérlőm, szeretnék építeni hozzá másikat. De a motor 220V-dc vel megy. Valakinek lenne kapcsolási rajza vagy ötlete merre keressek, vagy mit érdemes építeni hozzá. Eddig amit kipróbáltam az egy PWM speed vezérlő, a fet meghjtó ic nagyon érzékeny és ha ez bukik viszi a többit.
170 V -ig stabilan üzemelt.

3k74cecek

Milyen esztergáról van szó, kis 3000-as hobby gépről?
Mi pukkant el benne?
Amit kipróbáltál annak a kapcsolási rajzát hol lehet megnézni? Hátha lehet rajta javítani, hogy ne csak 170V-ig legyen jó.

SquirrelTech

Sajna nekem sincs rajzom, de ha sikerül beszerezned, légyszi tedd közkinccsé!

5bzs27u7

Ez egy kicsivel nagyobb gép, 700-as a nevét nem tudom, osztrák gyártmány, kínai vezérléssel. A motor 220V 750W.
Amúgy az általam épített vezérlőben a meghajtó és a fet pukkan ki. Az alkatrészekből a fetet kicseréltem nagyobb teljesítményre, és a PWM-et előállító részt csak 555-el oldottam meg, kevesebb alkatrész kell hozzá. http://kepfeltoltes.hu/view/090625/pwm_vez_rl_s_www.kepfeltoltes.hu_.png" TARGET=_fnew>az eredeti rajz amiből kiindultam

3k74cecek

Milyen FET-et használtál?
Nagyon rövid működés után pukkant el vagy azért bírta egy darabig?

5bzs27u7

IRFP450LC, csak addig jutottam véle, hogy kint összekötözgetve kipróbáltam, felpörgettem leállítottam. Ez nagyon rövid üzem volt.

3k74cecek

750W-os motorhoz elég karcsú ez a FET, még akkor is ha 3db van párhuzamosan.
Ha nem volt megfelelő hűtőbordán, akkor meg pláne.
Gondolom te nem akkuról tápláltad, így nagyon lényeges lehet még az erősáramú rész kapcsolása is.

A kis 300W-os hobby gépemben is ez a FET van de 2db párhuzamosan.
Nekem nagyon sokáig bírta, de most átm. 70mm-es anyagnál megadta magát. Az edigi méréseim alapján még nem világos, hogy mitől megy tönkre. Most kínlódok a megoldással.

5bzs27u7

Mit javasolsz milyen fet kellene?

3k74cecek

Egyelőre nem tudom, mert nekem még a 31A-es is kipurcant a 400W-os motorral. Most nyomozom a pontos okát. Igaz nekem nem olyan egyszerű PWM szabályzom van mint neked.

keri

ilyen feszre IGBT praktikusabb lenne. Az bírja a nagy áramot és feszültséget is.
Inverteres hegesztőkben is ilyet használnak.

keri

meg mondjuk figyelembe kéne venni a motor induktív terhelés voltát és akkor nem rugná le a FET-et.

5bzs27u7

Erről ha bővebben írnál megköszönném. Mire kell még odafigyelni. És hogyan tegyem azt.
Az IGBT-ket
már én is néztem.

000000000

Ez pont határesetnek tűnik A FET és az IGBT között. Próbáld akkor az IGBT-t szerintem is. 1az1 be beteheted. De nem minden IGBT-t lehet párhuzamosan kötni! Próbálj 1db HGTG12N60C3D. Azért némi hűtés ugye van rajta?