Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

rbbhbyvfs

Valszeg a multiplexer bemenetek is képviselnek valamekkora ellenállást akár a föld akár a táp felé, ez mint egy parazita fesz osztót alkot és szerintem ezt méred. Ha a kimenetre vagy a bemenetre teszel valamilyen terhelô ellenállást, akkor szerintem be kell állnia a kimenetnek is 0-ra.  

Tahát ugyan az a tanulság : szabadon hagyott nagyimpendanciás bemenet akármit is csinálhat, akár még a Kossuth rádiót is be tudod vele fogni rosszabb esetben :) Szóval soha ne hagyd szabadon, ez nem egy mechanikus kapcsoló....

SquirrelTech

Akárhány szervót hajthatsz. A szervó a tűimpulzus hossza szerint áll be az adott pozicióba, ha odaért akkor a jel akár meg is szüntethető. Annyi gond lehet vele, hogy ha nincs jel, akkor kimozdulhat onnan külső erő hatására. Míg ha folyamatos a jel, akkor az "tartja".

ööö, valamit lehet félreértettem, de az arduinonak hat analog bemenete van.

Libus segítségét kiegészítve egy mondattal: TTL kapuk esetén is belefuthatsz ebbe, hogy lebeg(nek) az adott bemenet(ek), CMOS esetén ez pláne esélyes.

43pbwjg8s

Köszönöm az infókat!
Igen, próbáltam utólag pontosítani/helyesbíteni, hogy az Arduinonak 6 bemenete van. De én szeretnék későb ennél jóval többet kezelni. Ezért is jöt fel ez a téma.
A tartásról:
Nem tudom, hogy hoigyan van megírva belülről a szervó kezelése az ARDUINO-nál.
Mintha ugy emlékeznék, hogy valaki nekem azt mondta, hogy ugy szokták megoldani (durván), hogy rövidre zárják a motorokat. Ez megoldás lenne a tartásra?
Egyelőre annyira nem lesz súl rajtuk, hogy a nagy áttételnek köszönhetően nem hiszem, hogy elmozdulnának ha nincsenek éppen vezérelve. De ez ugyis elő fog jönni később.

Még egy kérdés:
Sok érdekes kis kapcsolást találtam és szeretném kipróbálni őket. Az egyikhez az alábbi kellene:
Magyarországi szállítónál keresnék +/-1g-től induló gyorsulásmérő IC-t, mondjuk +/-6g-ig. Segítenétek? Nektek több kapcsolatotok, ismerettségetek van. Én a RET-nél csak +/-1,5g től találtam. A gugli annyi találatot dobott fel, hogy hosszú idő után feladtama keresést.

43pbwjg8s

Jajj még egy: 3 tengelyes kellene!

SquirrelTech

Időzítőfüggvények, lehetnek hardweres PWM-ek paraméterezve, de lehet sima szoftveres delay válotgatva is. Teljesen mindegy, lényeg, hogy 20 ms-onként legyen egy 0.5-2 ms hosszú tűimpulzus. Utóbbi szerint áll be pozícióba.
A belső elektronika mindenről gondoskodik, gyorsításról fékezésről is. Ezt kívülről nem tudod befolyásolni sehogy és nem is kell.

Közbe gondolatban összeraktam... Végülis ha potik állapota szerint vezérled őket, akkor feltételezem egy ciklusban folyamatosan fogod olvasni mindegyik poti állapotát, és küldeni a jeleket a szervókhoz. Vagyis ebben a kialakításban "tartva" lesznek folyamatosan.

43pbwjg8s

Köszönöm a választ!
Igen! Pontosan igy gondoltam a dolgot.
Attól még hogy nem változik a szervó pozíció értéke, én minden egyes esetben kiküldöm neki az utasítást arra, hogy álljon be oda.
Igy tudom csak megoldani azt, hogy időben állandó legyen egy egy ciklus.
Sajnos encoderrel felszerelve most csupán egy motorom van. Fizukor veszek még egyet kettőt.
A többit évekkel ezelőtt balga módon megszabadítottam e hasznos funkciótól. Azokat maximum fordulatszámszabályozott motorként tudom most használni. Ez van.
De ahogy nézemn a dolgokat arra is szükségesm lesz majd.

000000000

Szaisztok!

Elképzelehető hogy ígyen egyszerű vezérlővel működésre tudom bírni a motorokat?

http://www.instructables.com/id/SKIQ5CUFROAAGT7/

Mach3 szoftverrel vajon tudom használni???

000000000

Hát nem (nem ilyen egyszerű az élat azért).
Ez egy rendkívül primitív, u.n. fázisvezérelt sima meghajtó. A Mach és a legtöbb CNC vezérlő Step/Dir rendszerű (ez a "vezérlő" nem az). Egyedül a TurboCNC (DOS) tudja ezt a módot, de csodát ne várjál tőle (lassú és gyenge lesz, valamint a motorok szabályzását sem látja el, így ha a motor névlegesétől többel hajtod, leéghet)!

ra8nsmk6w

Egymotoros géphez akár jó is lehet és elfogyott a parallel port

3k74cecek

Működésre bírni tudod (persze nem a Mach3-al), csak kérdés, hogy milyen célból. Ha CNC gépet akarsz csinálni, akkor felejtsd el. Ahogy Magi  is írta, a Mach más módot használ. Részben azért, mert ehhez a módhoz nincs elég port bit, részben azért, mert Windows alól nem lehet ilyen módon megfelelően vezérelni a motort. Még a step/dir módot sem egyszerű megoldani win alól, de ezt a módot meg gyakorlatilag lehetetlen. Nem véletlenül használunk ennél sokkal komolyabb motor vezérlőket.

43pbwjg8s

Egy kicsit offtopic, de valahogy én bebbetek bíok és ezért merem itt feltenni a kérdést.
Egy elektromos dobszettet szeretnék a gyereknek csinálni.
Egy MIDI billentyűzet kapcsolóit vezettem ki.
Sima hangkártyás csatlakozás és a gépen a szoftvereben fogom majd beállítani a megfelelő billetyűknek a megfelelő dob hangszínt, vagy cinnt, vagy basszust. Ez csupán szoftveres dolog. Ezen nem vagyok fennakadva.
A gondom az, hogy hogyan is oldjam meg a dobok kapcsolóként való funkcionálását.
Mindenképpen valami kisebb de mégis henger alakú eszközöket akarok készíteni. Ha ezeket a gyerek bárhol a felületén megüti akkor kellene megtörténnie a kapcsolásnak.
Godolkodtam valami fémmel átszőtt szöveten (nem tudom lehet-e ilyet egyáltalán kapni) amiből kettőt egészen köszel feszítek ki egymáshoz, de ez problémás lehet a dobok szélein.
Esetleg légzáróan bezárni a dobokat és az alsó végükbe valami kis távolságon kis erőhatásra zásó kapcsolót tenni egy piciny membrán alá.
De gondolkodám, hogy valami nyomáskapcsolóval meg lehetne-e oldani a dolgot.
Sajnos nem tudom, létezik-e olyan kisméretű nyomáskapcsoló (nem jeladó mert nem akarok ezért felesleges plusz elektronikával bíbelődni) amit használhatnék?
Minden segítséget megköszönnék ha lenne!

43pbwjg8s

Közben mégis találtam valamit:
http://www.vatera.hu/nyomaskapcsolo_differencialnyomas_vakuumkapcsolo_148588518.html" TARGET=_fnew>MIniatűr nyomáskapcsoló.

Ez talán megoldás lesz.
Csak kicsit drága. :(
Remélem a gyerek nem akar nagyon nagy készletet!

000000000

Ez a nyomáskapcsoló nem elég érzékeny szerintem, pofával is nehéz lenne bekapcsolni. Vezető dob, fém dobütő esetleg, bár elég primitív megoldás.

Szalai György

Válasz: Semleges Csevegő #693-ban.

s7manbs8

Keresés: Arduino Midi Drum. Örülni fogsz, ha megvan !