Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

„Sorolhatnék ide sokmidnent, de a lényeg, h. úgy sz***k, ahogy vannak.”

Teljesen igazad van!

A kovácsüllő, meg nem habzik és nehéz. Ezért rossz vele mosogatni.

SquirrelTech

Aha. De pl. kovácsolni rajta tök jól lehet.

43pbwjg8s

Köszönöm a sok infót és tanácsot.
Amit néztél az még az első forrasztásom volt. Óriási hibát követtem el akkorm hiszen rajtahagytam előtte a lakkot. Ezért alakultak ki ezek a kis gömbök, és ezért nem terült szét az ón.
Lentebb írtam, hogy kétféle módon is megnéztem, hogyan tudom kijavítani a dolgot.
Az egyik esetben kiforrasztottam mindent belőle. Használva persze az Ónszippantót.
Nem volt nehéz dolgom, hiszen mivel nem tapadt le rendesen a nyákra az ón, egy kis melegítés után a szippantó gyönyörűen lekapta a lábakról az ónt. Könnyen ki tudtam szedni az összes alkatrészt.
Utána egy egészséges tisztítás következett és már forrasztottam is vissza mindent.
Ekko rmár nem volt semmi probléma. MInd anyákra mind a lébra rendesen ráfolyt és rátapadt az ón.
Ahogy a láb mentén felfelé elhúztam a pákát szépen kialakult az a bizonyos negatív íwves felület ahogy kell.
A másik esetben kiforrasztás nélkül lemostam, és letisztítottam a nyákot. Utána melegítettem meg a kis gömböket. Igy ís szépen szétfutott a réz felületen körbe az ón, majd lehúzva a pákát az íves felület is elkészült.
Mindez 30W-os pákával. Nem kellett több.

Egyébként később az egyik nyáknál pont azt csináltam amit tanácsoltál. Bizonyos helyeken szépen felónoztam a szigeteket. A GND szigete egy helyen elvékonyodik és ott éppen egy furat van, azt inkább megvastagítottam. De ha már ezt tettem, és láttam hogy mennyire könnyen megy végigfutottam még pár helyen.

Köszönöm mégegyszer mindannyiótoknak!

43pbwjg8s

Az illetékes majd eldönti, hogy mire is lesz szükség, de ebből mondjuk 9 darab csak egy nyákra és már el is ment a lakásom ára. :)

s7manbs8

Elég abba 100nF-os is direkt több van benne, összeadódik a kapacitásuk, meg a nagy elektrolit kondik is kis induktivitásúak direkt, ha nem teszel bele semmit akkor is fog működni, meg a vezérlőkben is van kerámia, ha nincs oda is tehetsz, a betáphoz.

s7manbs8

Csak a feszültség nem mindegy, hogy nehogy nagy tápfesznél emiatt pukkanjon ki.

4um5b65d

Tisztelt elektronikusok! Tegyetek mááááá fel valami képet amin épp a legjobb welleres forrasztásotok látszik.....
Én ősidők óta Cseh pillanatforrasztóval dolgozom, de sebességben és esztétikában jobban csináltam vele, mint a szomszéd utcában levő elektronműszerésznek mondott ismerősöm egy szabályozható pákával.

43pbwjg8s

OK!
Vettem.
Mármint holnap veszek is! :)

svejk

Hú.. Laslie!
Kiugrasztottad a bokorból a nyulat :)
Van kinai pákám van Weller, volt Ersa..
ྏ-ban vettem a Csehszlovák 75VA-es "pillanatforrasztót". Jóval több mint 250 méter "hegyet" ehasználtam (az utóbbi években 100m-es tekercsben vettem)
kb. 7 éve kellett kapcsolót cserélni benne  
a tarfókivezetés már kb. 25mm-el rövidebb, mert ugye az M3 menet kiszakad felfúr M3,5 aztán M4 majd lefűrészel azt a darabot és kezdődik előlről.
A készülékház úgy ahogy Essmint Sándor írta a sok leeséstől sérült a trafó nyák darabokkal és FBS-el van kitámogatva. A hálózati vezeték már vagy az 5. rajta. Világítás már rég nincs, mindig csak tervezem a LED-eset bele :)

Ha nem sorozat munka, vagy extrém SMD akkor csak is ezzel dolgozok. SO8 még símán megy a pillanattal :)
Azt hozzá kell tenni hogy a munka 80%-a javítás, tehát célszerűség is ennek a használata.
Kellő gyakorlattal lehet vele minőségi munkát végezni ez tény.

svejk

Ja és ami miatt nem szeretem a normál Pákákat az állandó törölgetés..
Egyszerűen nem tudom megszokni hogy pont a legalkalmatlanabb pillanatokba revés a hegy.
Ennél sokkal kevésbé idegesít hogy néha napjában többször is kell hegyet hajlítanom a pillanathoz.
A másik pedig a javításos melónál fontos hogy a pillanattal egy kézzel is tudok forrasztani. Feltudom venni az ónt a pákahegyre és a megfelelő helyre lerakni, így a másik kezem szabad marad.

Közben meg is ragadnám az alkalmat, ha valaki találkozna bele való kapcsolóval, akár használtban is szívesen megvenném tartalékba, mert ezenkívül más baja egyszerűen nem lehet.
Úgy tudom lehet még kapni ezt a tipusú pákát , de félek ezekben már nem a régi minőség van.  

Bicska

Szerencsére nekem van egy ilyen pálkám és örülök neki, mert manapság szerintem ilyen minőséget még a minőségi áron sem lehet kapni...

Motoros

1972 tájékán amikor megvettem ezt a csodálatos eszközt, a jellegzetes háromszögletű dobozán írva volt hogy:
"PISTOLE PAKOVEC"
 ...akkorrájöttem hogy én értek külföldiűl, (na nem is tanúltam meg egy idegen nyelvet sem)

svejk

Ebből is látszik hogy öreg Motoros vagy már :))

svejk

Nekem Pajecka Pistol rémlik, de a háromszog doboz az tuti :)
A 80-as évek végén a Sugár műszaki osztályán láttam hozzá tartalék műanyagházat.
Nem vettem...

Bicska

Nekem SPOKDZIELNIA PRACY "TECHNIKA".