Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

svejk

Köszi!
Lehet kipróbálom, úgy is kell rendelnem tőlük más alkatrészt.
Az igazság az hogy a NICRO-t is ajándékba kaptam, látatlanba nem vennék ennyi pénzért bizonytalant. Most már tudom hogy az jó.

4mjnxdwuu

Mi a melóhelyen, és itthon is lakkbenzinbe dobjuk, 1-2 perc várakozás, majd egy ecsettel végig simogatni. Utánna mosószeres vizzel lemosni, szintén ecsettel, és ha sietünk akkor levegővel lefúvatjuk. közvetlen utánna nem ajánlott mérni mert hülyeséget mérhetsz... (álltalában másnap mérjük, vagy megy a szárítóba. ( a piszkos kártyákat is így mossuk csak oda nem kell a lakkbenzin, mosószer most legutóbb Xintex volt.

svejk

Az biztos hogy jó az ultrás víz a porra zsírokra régi paneloknál, de ha nem tudod teljesen kifivatni akkor a megbúvó lassan elpárolgó vízcseppek rögtön oxidálnak és igen megkeseríthetik az életet, főleg nagyimpedanciás áramköröknél.
Így ezt mindenféleképpen csak sűrített levegős háttér mellett ajánlom.
Nálam este 11-kor morcosak lennének a szomszédok ha bekapcsolnám a kompresszort :)
(Érdekes ez a légtartály is, mindig akkor üres amikor szükség lenne rá, mint a fúrógépakku :)  )

43pbwjg8s

Köszönöm a tanácsokat mindenkinek!
Ilyesmibe azt hiszem már nem fogok belefutni többet. Majd másba. Olyan vagyok az elektronikával, mint a kisbaba, ahogy az első lépéseit teszi.
Közben megoldottama dolgot.
Kétféleképpen próbálékoztam, mivel két panel volt.
Az egyikből kiforrasztottam mindent, a másikban benne hagytam.
Izopropil alkohol volt itthon, azzal lemostam.
mind a kettőt, majd szépen áttörölgettem tiszta műtősronggyal.
A egyikbe ujraforrasztottam mindent.
Látszólag en nem lett olyan "szép" mint a tegnapi eredmény, hiszen a cin (végre) terült a láb köryékén a nyákon, de tisztán látható, hogy most már jó.
A másiknál a tisztítást ugy csináltam meg, hogy rajta maradt ugye minden.
Kis fülpiszkával és rongydarabbal kitűnően el tudtam tüntetni mindenhonnan a lakkot. Igy max a forrszemeknél a tegnap feltett cin alatt maradt a lakkból.
Utána csak egy egy rövid pár másodperces érintés kellett a nyákra, majd a lébhoz és már szépen cseppként elnyúlt a nyákon a forrsztás. Ahogy az (na jó csak nagyjából mert nemlett szép) kell.
Az alkatrészek rendesen benn ülnek.

Mégegyszer köszönöm a tanácsokat!

SquirrelTech

Csak egy aprócska mellékes kérdés. Milyen pákát használsz?

43pbwjg8s

A legkisebb 30W-os pákával csináltam. Jó volt hozzá. Nem kellett nagyobb. Nem ismerem a dolgokat ezért inkább félnék attól, hogy nagyobb teljesítményűvel szétfőzzem az alkatrészt. (persze lehet hogy eleve hülyeséget mondok).
Először azt hittem ez kevés lesz, de sok sok próbaforrasztás után mégis meg lettem győzve, hogy elég hozzá.
Sajnos ennél nagyobb (100W, és 180W) jelenleg csak pisztolyban van ami egyszer: nem túl kényelmes, a másik pedig az, hogy ahhoz kellene valami kis rézrátétet csinálnom a végére, mert ezek a derótok amik alapból vannak hozzá, nagyon nagyok, nem lehet jól hozzáférni a dolgokhoz.
Ezek mind "gagyi" cuccok. Nem állítható a melegítési hőmérséklet egyiknél sem.
De már kinéztem egy 60W-W os kis (at sem egy márka) állomást 6000-ért. Majd ha egyszer lesz annjyi felesleges pénzem akkor talán. :(

De csak mond kérlek a tanácsot! Hagy tanuljak!

000000000

Én ezt ajánlom (én is ezt használom):
http://www.soselectronic.hu/a_info/img_data/k/62303.jpg" border=0>
http://www.soselectronic.hu/?str=371&artnum=62303" TARGET=_fnew>Töbféle néven is árulják ezt, de kívül-belül ugyanaz!
Nagyon bevált (pedig nem keveset forrasztok)!

43pbwjg8s

Szia Pisti!
Igen. Pont ez az amit kinéztem. Köszönöm!

Közben egy ujabb triviális kérdés. Ne haragudjatok érte.

220n-os kerámiakondiból ugye 50V-os a legnagyobb feszültség értékű? Mert én egyszerűen nem találok nagyobbat.
Jó látom?

43pbwjg8s

Ja és nem SMD! Ez kimaradt!

000000000

Szerintem gyártófüggő! Nézd meg más kereskedők kínálatát is!

000000000

Ennek a pákának nem szokott véletlenül szétolvadni hő hatására a fűtő része?

Ismerős és én kerülöm mint a tüzet....

András

000000000

Én most megnéztem az SOS kínálatát, de 220nF-os nincs is benne! Kisebb még létezik 500V-osban is.

000000000

Nekem még 1×sem olvadt szét. Hegyet már 4× cseréltem mert elkopott.

43pbwjg8s

Még ez a gagyi 30W-os páka ami nekem van, az sem olvad meg. Még hosszú használat után sem.
A hegy kopik rendesen ugyan de azt ugye cseréli az ember.

A 100W os pisztolyban viszont már lötyög a trafó. Elolvadt a környéke. Azt ki is hajítom.

A páka úgyis szimpatikusabb mindeféle tekintetben.

43pbwjg8s

Köszönöm István!
Majd az illetékes megnézi mi is legyen akkor helyette.