Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

svejk

Na ennyit a spanyolviaszról...
Még jó hogy nem kezdtük el szériában gyártani :)
Mentségünkre szóljon, hogy itt az ívfénylámpához talán nem kelle Mach-et használni, elég a kis áramkör egy léptetőmotor meg egy egyszerű vezérlő hozzá.

svejk

Viszont ha Te már ezt megcsináltad írhatnál számszerű értékeket az ívhossz és ívfeszültség arányairól.
Gondolom 20-30 V közötti feszültségértékek vanak, csak kérdés mennyire meredek az összefüggés.

svejk

Egyébként ha már ennyire hegesztünk..
Készített már valaki házi megoldást negyfrekis gyujtásra?
Hagyományos kézi hegesztésnél is nagyon jó szolgálatot tenne.  
Sok, egyébként nagyon jól használható pálca hajlamos a kráteresedésre, és kihülés után nehezen veszi fel újra az ívet.

000000000

Előtétet (feszosztót) nem csináltam még, csak szimalációkat! Aki viszont élasbe építget, használ az © Csaba! Van nála két MBIO is (fejleszti az analóg optoleválasztó-osztót). Plazma területén sokat segített konkrét adatokkal és tapasztalatokkal. Szerintem ívkemecét még ő sem csinált (szerintem a feszültség erősen füghet az elektródák keresztmetszetétől és az ív hosszától, egy terfóval teszteket kellene végezni).
Magát a THC szabályzási elvet felhasználva és egy 555-ös impulzus generátórral PC nélkül is lehetne egy ívszabályzót építeni...

svejk

Értem..
Az 555 pazarlás, lásd: #3649 :)

000000000

Ok, de nincs holtsávja! Állandóan lépegetni fog ide-oda. Valamint a dir "előfutásról" mindig kellőképen gondoskodni kell, külömben az egész el fog mászni egyik irányba!

000000000

Én persze egy PIC-ek használnék erre, akár programozható ramp-al és biztos időzítésekkel, holtsávval, meg minden extrával![#vigyor3]

000000000

Csak jelzem, hogy a PIC16F628A-ban 2db analóg komparátor is van meg programozható Ref feszültség is (az egész 500 Ft alatt van). Az UART-on keresztül meg Setup-olható lenne egy Windows-os programon keresztül (vagy a Hiperterminálon)!

000000000

Jó... nem fog elmászni, mert visszatereli az álandó lépegetés, de akkor sem tetszik a puritánsága![#vigyor4][#vigyor3]

svejk

Már hogyne lenne holtsáv...
Az első két kapu ablakkomparátor is egyben.
bár lehet ebben az állapotban nagy az egyes komparátorok ki/be hiszterézise..
Látom Te a hagyományos dolgogat már csak felületesen nézed meg, mert már PIC-re jár az agyad :))

000000000

Tudhatod! A "drótozott" logika nekem túl merev...[#papakacsint]

svejk

Nincs állandó lépegetés csak ha kijön a holtsávból.
Az első hozzászólásomnál is ezt a működést jeleztem. (#3635)

000000000

Nekem Csaba annakidején azt mondta, hogy a plazmánál +-1V-os stabilitást kell tartani egy 100V körüli ívfeszültségnél (ha ezt leosztod egy TTL tartományra, az bizony nem is olyan egyszerű, plána a nagy EMI zaj között)!

svejk

:))
Tudod, belőlem csak az irigység beszél mert nem értek hozzá :(
Én is szívesebben írnék meg pár sort mint nyákot tervezzek át :(

000000000

Azért nem pár sór.., de nem is olyan veszélyes. Engem meg aggaszt a korrekt és leválasztott, zajmentes leosztás ilyen környezetben.