Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

svejk

Ezt sejtetem, ezért írtam valamelyikben, hogy lehet kell erősítést alkalmazni, és precizebb, kis hiszterézisű komparátorokkal (pl.LM393)
De a lényag Szalainak az alapelv volt.
Atrról meg nem fogsz tudni meggyőzni hogy a PIC zavarvédettebb (amatőr körülmények közt), mint a hagyományos logika :)
A hagyományos esetleg kicsit begerjed, többet mászkál, míg  PIC úgy eltéved mint kezdő medvebocs a málnásban :)

svejk

Bizony ezt csak az tudja aki már próbálta..

000000000

Nem jobb, de nem is rosszabb mint egy TTL kapu. Ha meg valami gerjed, vagy "eltéved" az tök mindegy, hogy PIC vagy egy TTL számláló, kapu, stb., az rossz oszt kész...

000000000

Ok, én is maradok az elvi síkon![#bohoc]

svejk

Hagyományos trafós vagy inverteres hegesztőgépnél az üresjárati fesz szokott 50-70 V lenni, az ívfeszültség tuti a 20-30 V-os tartományban van. Persze Csaba plazmázik, azt a technikát nem ismerem, ott lehet van 100V is.

s7manbs8

Amikor beragad a pálca, azt a nagy áramfelvétel mérésével szerintetek lehet éárzékelni, hogy akkor lekaocsolja a trafót vagy a pálcát elkapja onnan ? Nekem van egy olyan trafóm, ami nem kimondottan jól lett megcsinálva, ugyanis nem is légréses, csak egy dög nagy trafó, , a kimeneti feszültsége az olyan 30V körüli, így kissé nehezebben veszi fel az ívet mivel közelebbről kell neki áthúzni, de utánna megy. Lehe ki kellene próbálnom, hogy egy ilyen beragadás ellni áramkört megnézni, beállítani, mennyi az az amper, amikor ragadás van, és így  akkor lekapcsolná egy jó nagy relé, azonkívül ez egy védelem is lenne. Persze a bemenő jelet rendesen szűrni kell, zavarok ellen. Hogy ezt aztán PIC-*cel vizsgáltatom vagy kapukkal az mindegy.

svejk

Mivel már kitárgyaltuk hogy a hegessztőberendezések alapvetően áramgenerároros jellegűek, ezért nem.
A rövidzárat a 0 vagy a közeli ívfeszültség mutatja.
Kb. ྞ körüli RT. évkönyvben van egy tirisztoros hegesztőgép érdemes elolvasni, sok ötletet lehet meríteni. többek közt ott is meg van oldva a pálca leragadás elleni védelem.

Szalai György

Ha nekem olyan hegesztő trafóm volna, amiről folyton leragad a pálca, akkor bizony nem pálcaleragadás elleni védelmen törném a fejem, hanem egy olyan trafón, aminél nem ragad le.
Mert ha ki is találom a hatásos védelmet, mit érek vele, hiszen attól csak még inkább nem tudok dolgozni. Időm nagy részét akkor már nem a leragadt pálca lerángatásával tölteném, hanem a védelem visszakapcsolgatásával. Az semmivel nem jobb.
A trafód secunderét át kéne tekertetni nagyobb feszültségűre. A vasát kipapírozni légrésesre, vagy valami más huncutságot kieszelni vele. Ha elég nagy a vas, biztosan megoldható. Kérdés, hogy a mai, inverterek által lenyomott hegesztőtrafó árak mellett érdemes-e ezzel foglalkozni.

000000000

Annak idején mi is tekertünk trafókat, jó is volt az, csak nagyon nehéz.Ma már elérhető áron vannak inverteres heggesztők, pár kiló, könnyen veszi az ívet, a válladra akasztod, ott heggesztesz, ahol akarsz.

svejk

Te már itthon vagy???
Mesélj már valamit!

000000000

Szia! Az előbb értem haza,az út időben rettentő hosszú, de gyönyörű tájakon mentünk keresztül. Nagyon jó volt a tali, viszonylag szerény volt az érdeklődés, jókat dumáltunk, volt látnivaló is. Mindenki Téged keresett, arra számítottunk, hogy ott leszel.A fényképező fórumtársak majd adják a prezentációt.

svejk

Kereshetném a kibúvókat, de...nem rajtam múllott :(

43pbwjg8s

Tudom nektek ez nem olyan nagy dolog, de nekem az. Hagy ujjongjak már egy kicsit!  
Felforrasztottam életem első két paneljét!
http://cnctar.hobbycnc.hu/KisKZ/elektronika/taparamkor/TAPARAMKOR_2.JPG" border=0>

http://cnctar.hobbycnc.hu/KisKZ/elektronika/taparamkor/TAPARAMKOR_3.JPG" border=0>

3k74cecek

Nem látom sehová felforrasztva a két panelt ![#ejnye1]
Ja, hogy beültetted ?? Az más. Egészen szépnek látszik a forrasztás képen.[#taps][#taps][#wave]

4mjnxdwuu

Hali,
a bemeneten lévő két kapu közül a jobb alsót cseréld ki "vagy" kapura, úgy használható lesz, a step jel összegzőt pedig sima " és"-re, és a a dióda megfordításával már korrekt is lesz.[#crazya][#awink][#wave][#wave][#wave]