Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

svejk

A valamire való hegesztőberendezések (még a hagyományos trafó is) áramgenerátoros jellegűek, így az ív hosszával a az ívfeszültség arányos.

Szalai György

Igazad van! Jobban is átgondolhattam volna.
Milyen az ívfeszültséggel arányos visszacsatoló jelet kell képezni, és hogyan lehet bevinni azt egy step/dir bemenetű servo rendszerbe?

svejk

Ívfeszültséggel arányos jelet kell vezetni egy ablakkomparátorra..

ha magasabb akkor viisszafelé léptet  
ha "ablakban" van nem csinál semmit
ha alacsonyabb előre léptet.

így elekrülhető az "ideges" szabályzás.
a plazmavágónál a magasságállítás is így működik

s7manbs8

Na ezt kipróbálom heggeszt e így. Mindjárt visszaszólok ha megy .[#buck]

Szalai György

Tehát ablakkomparátor. Talán TCA 965, bár még mindég jó drága. Már ahol van egyáltalán.
 Meg négyszöggenerátor és egy flip-flop.  

Az ablakkomp „A” kimenetet (ablak alatt magas) és „B” kimenetet (ablak felett magas) rávezetni egy flip-flop bemeneteire és annak a kimenetén képződik a dir jel.
A „C” (ablakon belül) kimenettel tiltani a step jelet előállító négyszöggenerátort.
Így gondolod?

svejk

Nem gondolom sehogy csak egy elméleti megoldást írtam le.
Bármilyen két mezei komparátorral, vagy akár műveleti erősítőkkel tudsz ablakkomparátort csinálni ehhez az alkalmazáshoz.
A kimenetekt meg úgy kapuzod hogy neked éppen jó legyen..

svejk

TCA965, bár soha nem használtam, szerintem még az adatlapját sem néztem soha, de a nevéből ítélve nem még mindig, hanem MÁR jó drága..:)
Szerintem elavult tipus..

s7manbs8

NE555-tel lehet csinálni pl. az pár forintos.

s7manbs8

Vagy LM393 az pont jó erre, 2 potival beállítod.

s7manbs8

Vagy sima műveleti erősítővel, LM358-al pl.

Szalai György

Az 555-nek egy kimenete van, ami hol egyik, hol másik tápág felé nyit.
 Ha sima hiszterézises komparátornak használnám az 555-öt, (a kimenetét dir jelnek alkalmazva) akkor a léptetőmotor folyton forogna, hol ballra hol jobbra. Vagy abból is több tok kéne, hogy ablakkomparátort hímezzek belőle.  
Akkor tényleg egyszerűbb lenne egy iker opampból vagy iker komparátorból összedrótozni. Vagy Te nem ablakkomparátorral, hanem más elv szerint gondolod a megoldást?

s7manbs8

Te építettél már léptetővezérlőt, nem tudom mit akarsz összehozni ? Az itt a kérdés.

s7manbs8

Mindegy, ha fogunk, egy mikrokontrollert, analóg bemenettel, az megnézi mekkora a jel, és akármilyen függvény szerint már éptethetjük is a motort, akár közvetlen vezérléssel is, nem step-dir-rel. Plusz egyéb funckiókat is kapocsolhat.

Szalai György

A #3628 óta próbálom végiggondolni a témát.
Azt próbálom átlátni, hogyan lehetne egy léptetőmotor és egy hozzá tartozó step/dir bemenetű motorvezérlő segítségével megoldani a stabil elektromos ívtatás feladatát, fogyó elektróda esetén. Erre adta Svejk az ablakkomparátor ötletet, (#3635) én meg elindultam rajta, mint a vadászkutya, ha szagot fog.

Sajnos programozásból szinte nulla vagyok. A tuneres DVD felvevőmet is nehezemre esik beállítani, hogy melyik TV műsort vegye. A műcék lelkivilága is érthetetlennek tűnik. Tudom, hogy hasznos lenne beletanulni, de annyi más érdekel, hogy ehhez már nincs kedvem, ezért inkább öreg vasban gondolkodok.

Mire jutottál a #3636 óta?

s7manbs8

Az csak vicc volt, amint a végén a kis vigyor ikonból látszik, már mint az a része hogy hirtelen megvezérlem. Egyébként ilyesmit csinálok most is, programot írok, ez is belevág a témába nekem, azért szóltam bele. Én tudok ilyen programot irkálni mikrokontrollerbe, plusz egyebet is köré ha kell, ha gondolod vagy van valami terved elképzelésed, irhatsz emailben is.