Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Akkor ezt rajzoljam be. A másikba belekzdtem tegnap, de közbe más dolgom lett így nem teljesen sikerült, akkor az új verziót is megnézem.

43pbwjg8s

Ez vagyok  én elektron! :)
Annyi vacakkal foglalkoztam közben (még le is sikáltam vízhzel és kefével) hogy azon el sem gondolkodtam, miért ilyen a színe.
A forrasztásnál lett gyanús.
Nem baj megoldom.

s7manbs8

Az azért volt rajta, hogy addig se oxidálódjon, míg használatra nem kerül.

43pbwjg8s

Sikerült ráébrednem.
De tényleg megoldom.

43pbwjg8s

Ez pl. most tuti bevésődött.

s7manbs8

Régebben mondtad, hogy használtál ilyesmi lakkot, lehet, már elfelejtetted.

43pbwjg8s

Hebehurgya voltam na! De megtanultam a leckét.
Hány tranyó kell?
Valaki kérdezte a nyákfúrót:
Du megyek venni.
A fúróból a 0.8 a legkisebb (D4-es környéki szárral). HSS.
Milyen következő méretet(eket) érdemes venni? Ti öreg rókák vagytok, kérlek segítsetek, mit mond a tapasztalat?

s7manbs8

Egy egy darab kellene a tranyóból.  

Egy 0.8-ast vehetnél a fúróból, ki lehetne próbálni, ha vastag a szára az nem baj, sőt még jobb is.

Amekkora a lyuk, akkora szerszám kell bele.

Szalai György

Fúrás és sorjázás után, forrasztás előtt közvetlenül, a nyákot meg szoktam dörzsölni. Norma súrolóporból a tenyeremben kevert sárral. Vizesen. Ettől finoman karcos lesz, oxid és zsírmentes. Utána már nem fogdosom össze. Így jól fut rajta a gyantás cin.

Fúráshoz 0,8  1  1,2  1,5mm-es fúrókat használok. Sorjázáshoz 3,5mm-est és azzal fúrom a felrögzítő furatokat is. Úgy emlékszem, a gyáli kereskedőnél, pár száz forintért kapható volt tömör keményfém, mindkét végén használható 1mm-es fúró, 2mm-es szárral. Nagyon jól viseli az üvegszálat, nem tiszavirág életű mint a HSS és ezt a szárméretet már jól be lehet fogni a gagyi tokmányokba is.
http://cnctar.hobbycnc.hu/Szalai_Gyorgy/furo1.jpg" TARGET=_fnew>Ilyen.

(Rozsdamentes anyag fúrásához vettem nemrég pár darab HSSCo kobaltötvözetű csigafúrót. Azok is nagyon tartósnak bizonyultak.)

svejk

Akkor legközelebb próbáld ki a jó öreg ősi módszert:
Kimaratás után csiszolás akár "sárral" és denaturáltszeszben oldott gyantával kendd le a teljes felületet.
pár perc száritás után lehet fúrni majd beültetni.
(fúrás előtt célszerű a kezelés hogy a furatok ne tömődjenek el a gyantától)
Az így lekezelt panel normál viszonyok közt akár egy év múlva is tökéletesen forrasztható marad, és nyogodtan fogdoshatod.
Filléres dolog, 1 dl denaturált szesz, 1-2 deka gyanta. Nyugodtan lehet akár telített oldatot is készíteni.

Szalai György

Rég elfelejtettem azt a régi módszert. Még az a kicsi gyanta is bosszant, ami a forraszanyagban van. Volt, hogy forrasztás és trimmelés után acetonnal lemostam a beültetett panel forraszoldalát, mert bosszantott hogy rondán szétfolyt, szétfröcskölt a forraszanyagban lévő gyanta. Lehet, hogy ez már beteges? Inkább szeretem befuttatni cinnel az összes vezetősávot. Az tetszik, ha szép egyenletesre sikerül.

svejk

Hát pedig gyanta nélkül csak taknyolni lehet, vagy méregdrága (de nagyon jó), folyasztószereket használni.
Természetesen forrasztás után lemoshatod a többi szennyeződéssel együtt, de ha házi a nyák akkor megint kell az utólagos felületvédelemről gondoskodni, pl. akrillak.
Saját részemre készülő szerkezeteket én még forrasztás után is ezzel kenem le..
Nincs gusztustalanabb mint a lakkozott paneleket javítani..

svejk

Egyébként várnék recepteket a forrasztás utáni panellemosáshoz.
Ami nem hagy fehér lepedéket mint pl. a denszesz,
ami nem oldja a műanyag alkatrészekit mint pl. az eceton, vagy nitro.
Az isopropil sem a legtutibb..

Eddig a NICRO 935 Spray vált be legjobban, de vagy 3 ezer egy 400ml-es flakon.
De ez legalább tudja a dolgát, aki teheti próbálja ki...

SquirrelTech

Alkohol, denszesz is lemossa a szétfröcskölt gyantát, felesleges olyan aggreszív anyag neki, mint az aceton (+mást is megmarhat). Nem beteges dolog lemosni, inkáb az a kérdés hogy milyen esztétika van megkövetelve. Ha boltol vele az ember, természetes (nálam legalábbis), hogy nem adja ki "taknyosan".
Cinnel úgy érdemes futtatni, ha ónszívó sodrattal, vagy koax árnyékoló harisnyával betekered a pákahegyet, de sokszor elég csak a hegy és a rézfólia közé tartani. Sokkal egyenletesebben lehet teríteni ezekkel, mint a natúr pákaheggyel.

motion

http://hu.farnell.com/electrolube/flu400db/fluxclene-aero-brush-400ml/dp/725663?in_merch=" TARGET=_fnew>Ez viszonylag nem drága. Legalábbis valamivel olcsóbb, mint a NICRO.
Bár ezt sem árt levegővel lefújni.
Szerintem jó fajta.
Motion