Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Ez a fogyó elektróda dolog, ez nálad mit jelent, milyen géppel hegeszteni, valami CO-ssal ? A léptető tekerné a hegeszanyag drótot ?

svejk

Nem olyan bonyolult az, akár egy szem 4093-as IC is elég lehet.
Ha kisebb, precizebb hiszterézis kell akkor azt a két kaput kell kiváltan, mondjuk LM393-mal.
http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/ablakkomp_step-dir.jpg" TARGET=_fnew>Itt egy mórickarajz az elvről.

Lásd: #3705

svejk

Ezekkel a komparátorokkal egy un. állásos szabályzót valósítottunk meg, mely valószínűleg elég lehet a feladatra, bár gyakorlatban nem készítettem ilyet, de a kézi hegesztés során is akár több mm ívhosszeltérés is megengedett.
persze azt sem tudom hogy konkrétan az ívhosz változása számszerűen mennyire befolyásolja az ívfeszültséget, lehet hogy a jelet erősíteni is kell. És persze ilyen helyen az óriási zavarsugárzás miatt komoly szűrőáramkörök is kellhetnek, melyek időállandóit a szabályzáshoz kell igazítani.

s7manbs8

De nem rossz az elgondolás. Meg gondolom szervómotor is lehet a meghajtott motor.

s7manbs8

És ez az ívet is felveszi, utánna visszahúzza ?

svejk

Természetesen, a step jelek (imp. generátor) frekijével és a komparátorokkal bizonyára be lehetne állítani egy lengésmentes szabályzást.

svejk

Itt most csak Szalai Györgynek mutattam be egy egyszerű logikát a step-dir illesztéshez, de az érintéses ívgyújtás akár egy megfelő helyre beiktatott nyomógombbal vagy kondenzátorral megoldható lenne.
Kérdés hogy milyen jó a hegesztőgép, nem akar-e odaragadni a pálca.
Bár igazából a szénrudas ívfénylámpától indultunk..

s7manbs8

Na az én hegesztőm az szerewt ragadni, arra mi a megoldás, hogy ne csinálja ?
Már agyaltam rajta nemrég.

43pbwjg8s

Tekerd egy kicst fentebb!
Nekem a ketes pálca csak akkor nem ragad, ha a 3 nak megfelelőre tekerem a trafót.
Persze ez gagyi cucc tudom.... De ez megoldás volt rá.

s7manbs8

Csak ezen nincs tekerő, se állás, legfeljebb rátekerek még a primerre, hogy ne legyen annyi feszkó.

robroy007

Sziasztok!

a hegesztő robotok között még nem láttam olyat amelyik bevontelektródás kézi ívhegesztő eljárással dolgozott volna, amit mi otthon kopogtatunk ívfelvételhez

olyat már többet ami védőgázas fogyóelektródás hegesztés magyarul mint a CO is itt csak a hegesztési pályát kell a robotnak végigjárni az ívtartást meg a huzalelőtolás biztosítja

ha megvan az összhang akkor nincs probléma  
ha nem jó valami akkor gyorsabb-lassabb huzalsebesség vagy áramerősség változtatás

de ezeknél a rendszereknél szerintem még ezt is előre megtervezik minek milyen gyorsan kell történnie

a marós könyvem is 400-ból 200 oldalon a széria munkák gazdaságos tervezésével foglalkozik gyorsaság vagy gazdaságosság oldalról

Szalai György

Köszönöm a rajzot!
Ezt a működést gondoltam az ötleted nyomán, drágább céláramkörökkel. (és elavultakkal) Te pedig felépítetted ugyan azt a működést nand-Schmitt alapáramkörökből olcsón, ráadásul mindössze egyetlen tok felhasználásával. Mesteri.

Szalai György

Szénrudas ív fenntartása a © Hunka Tibor #3628 álltal eredetileg felvetett feladat. Nem hegesztés, hanem fémolvasztás, két szénrúd közötti ívvel. A szén, mivel az ívben nem olvad meg, nem hajlamos az összeragadásra. De elfogy, tehát utána kell tolni, hogy fennmaradjon az ív. Igen, ha a jelet sikerrel becsatolnánk a rendszerbe servo motor is lehetne a meghajtó motor, csak az eredeti problémafelvetés léptetőt említett.

000000000

Feltaláltátok a THC szabályzást és leírtátok az MBIO-nál leírt ablakkomparátoros illesztést (lásda az MBIO THC leírásomat)![#nevetes1][#nezze]

000000000

[#vigyor3]
http://www.hobbycnc.hu/CNC/MBIO/7/THC24.jpg" border=0>
Az analóg forrás az MBIO AN0 analóg bemenete.
Az első sor csak a kijelzésért felelős (OEMDRO: 1000-be). A formula a kapott érték feszültségre hozásáért felel, a példában a bejövő érték 6-oda egyenlő az ívfeszültségével (az előtag osztását tükrözi)!
A második sor az analóg bemenet és a Szab+Sáv DRO értékek összegének komparátoros összehasonlítása. Majd az eredmény alapján a THC Down parancs.
A harmadik sor az analóg bemenet és a Szab-Sav DRO értékének összehasonlítása és ha mért kisebb, akkor a THC up parancs kiadása.
Látható, hogy minden esetben a mért értéket formulával a tényleges Voltra hozatom és utána történi a feldolgozása!
A legutolsó sor csak a THC On jelének átadása a Mach3 Torch Lit OK bemenetére (ez a THC On bemenete).

Ha az előtag osztása változna, akkor csak a formula értékét kell hozzá igazítani (kalibrálni)!
...