Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Én így tenném: Minden panel alá (nyák oldalára) szabnék egy keményebb papírlapot. Például a főnököm spirálfüzetének fedőlapjából. Azután konzervdoboz bádogból készítenék dobozokat, és ezekbe szerelném a kis egységeket, meg a tápot külön-külön. Nagyon figyelnék a kis dobozok közötti vezetékezés elrendezésére. Tápok csillag topológiával, a puffertól indulva, jelvezetékek a lehető legrövidebbek. Az jó, ha a panelek közti jelvezetékek is a konzervdoboz bádog alatt közlekednek, mágneses és elektromos árnyékban. Ezeket a megoldásokat nem érdemes elspórolni még kísérletezés esetén sem, mert meglepő dolgok fordulnak elő az árnyékolás hiánya, vagy a nem szakszerűen vezetett huzalozás miatt.

43pbwjg8s

Egy fontos kérdést mindig elfelejtek feltenni.
Hol lehet beszerezni (milyen tipusú boltokban) azokat a dolgokat amiket ajánlotok.

Egyébként ha a ténylegesen komoly, rendesen árnyékolt megoldást még nem nézem akkor sima egyoldalas nyáklemezre is ültethetném a cuccokat nem? Ha kell akkor a GND-t tisztán átvezetem a másik oldalra a réz felületre, ahol meg szigetelve akarom a csatlakozást ott egy kis körben lemarom a rezet.

A papírlapos megoldást azért egy kicsit poornak tartom. Szegény vagyok mint a templom egere, de valahogy ezeket a megoldásokat nem nagyon kedvelem. Persze lehet hogy ha megcsinálom árnyékolás nélkül akkor utólag fogom a fejem a falba verni és kezdem újra.

Most gondolkodok, hogy mintha lenne valahol némi plexim is!!!

43pbwjg8s

A papír nem szívhatja szépen lassan be a párát?
Vagy ez marhaság?
De ez is egy olyan lehetőség ami miatt inkább valami műanyagos dolgot (mondjuk textilbakelit amit Szigma mond) tennék inkább.

s7manbs8

Szigma kolléga papírbakelitra gondolt szerintem, nem sima papírra. Az ha jól sejtem nem olyan strapabíró mechanikailag, de egy elektromos panelt még elbír súlyilag.

43pbwjg8s

Én a Gyuri által ajánlott megoldásra gondoltam (a főnököm spirálfüzete).
De elmegyek, veszek egy Nm vékony plexit az OBI-ban. Az lesz a legegyszerűbb. Egy ideig legalább lesz szabdalnivaló anyagom.
Az persze hogy mivel is fogom a szabdalást rendesen végezni még nem tudom. Majd kialakul.
Elektron!
Kőn egy lemaratott tápelektronika panel!
Beszéljük már meg!

s7manbs8

Az még látványos is, ha átlátszó lesz !

s7manbs8

Lehet róla szó...

43pbwjg8s

közben befutott egy 500x500-as 3mm-es plexi ingyé:)
Az alkatrészeket mér veszik is. Adtam érte egy routert.
Fúrva lehetne?
Vagy ha nem, akkor jelölve a fúrási helyeket.
Azt szívesen megcsinálom magam is.

s7manbs8

azt a párat kifúrom inkább, az a biztos

43pbwjg8s

Úgy látom van alapod rá, hogy ismerj és féltsd tőlem még ezt is! :)

s7manbs8

amúgy is soron következik a fúrási technikám csiszolása, úgyhogy a tied is belefér

43pbwjg8s

Akkor utána már csak beforrasztani kell megtanulnom. :)
Majd tesztelek próbanyákon előtte valami vacak kiforrasztott alkatrésszel.

Tényleg! Mennyire érzékenyek az alkatrészek a kiforrasztásra?
Tegnap kiforrasztottam az EPSON nyákból egy pár kondit, egy STK7563FE feszszabályzót, meg még néhány kütyüt gyakorlásképpen.
Volt olyan elem amin érezhető volt az, hog yerősen megmelegszik. Ez eltolhatja?

s7manbs8

Ha amint kihúzod, megolvadáskor annyit ki kell nekik bírni. De ha egy percig totál nyomod neki a 180W-os pákát, közbe meg focimeccset nézel, az nem jó...

3k74cecek

Természetesen bakelitra gondoltam. Ami vagy papír vagy textil erősítésű. Spirálfüzet fedlap eszembe sem jutna, hiszen amint írták is nedvszívó lehet. Ráadásul mechanikai tartása nulla.
A plexi nem célszerű ilyen helyen, mert idővel repedezhet, és talán drágább is a bakelitnél, pedig az sem olcsó.

Szalai György

Igen a kartonpapír nedvszívó. Ezen segíthet bármilyen festék vagy lakk, de a száraz helyiség is, hiszen nem a tengerparton használod majd. És a papír mindég elérhető. (Ha szerencsém van.) Az ipar a prespánt használta, az is valami impregnált, keményre préselt papírféle, azt hiszem. Tartószerkezetnek hitvány, de szigetelésnek a nyák és a bádoglemez közé beválik. 100V alatt biztosan. Persze a műanyag veri, pláne, ha nem is hőre lágyuló.

Árnyékolás céljára a konzervdobozok közül nekem a sólettes vált be leginkább, amelyikben füstölt libahús is van. A tavaszi vagdalthúsost kerülöm.