Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

3k74cecek

10 cm3 vas megolvasztásához kb. 0.02kWh energia kell (hőveszteséget figyelmen kívűl hagyva).
Ha 1 perc alatt akarod megolvasztani, akkor ehhez 1.2 kW teljesítmény kell. Ez így elsőre nagyon kevésnek tűnik, de a hőveszteséget nem számoltam.
Ha ívet használsz és kis tégelyt, viszonylag hőszigetelt módon, akkor talán 2-3 kW már elég lehet. Próbát kell csinálni mielött megvennél bármilyen trafót. Azért nem tűnik reménytelennek a dolog, mert 5 percet szerintem minden trafó kibír egyfolytában, aztán van ideje pihenni. Inkább az a kulcsa a dolognak, hogy az ív hőjét hogyan adod át a vasnak a legjobb hatásfokkal.

3vv2btrhv

Van egy kép a fémöntés topikban , légyszives nézd meg .

Szedlay Pál

Szerintem jól számoltál mert amit mi használtunk az simán elment egy 16A biztosítékról a súlya kb,30kg volt.
A szénrúd vastagsága sem mindegy szerintem.
egyszerűen a fém fölé tartottuk az ívet és 30-40grammot kb. 20 sec alatt kényelmesen felmelegített egy kerámia tégelyben aminek a kialakítása inkább lapos volt mint mély. Utána egy rotációs elven működő eszközzel a formába öntöttük.

000000000

Két szénrúd között képeztétek az ívet, vagy szénrúd és az olvasztandó fém között? Milyen vastag és hosszú szénrudat(rudakat) használtatok?

f5mcw4jn

Szia!
nekem van egy fogtechnikai olvasztó berendezésem. ez egy kb 20 kg trafóból és egy kézi olvasztóból áll. ami érdekes a kézi olvasztón amit nyomva tartva összeérintkezik a két szénrúd (kb 10 mm vastagok) amikor ívet fog, a gombot visszaengedve távolodik a két szénrúd, és így lehet az ívet beállítani. én még nem használtam, de a barátom, akitől kaptam éveken keresztül használta. ezzel melegítette a fémet a fogsorokhoz. ha segít küldök képet annak akit érdekel.

Szedlay Pál

Hurrá egy fopgtechnikus a cnc_sek között.
Írj a Hunka Tibonak szerintem örülni fog a lehetőségnek.

3k74cecek

000000000

Engem érdekelne,de gondolom másokat is , ha nekem elküldöd, én felrakom a fórumra.

43pbwjg8s

elektron!
Ezek az RC szervók nem csak mechanikailag vannak lekorlátozva, Sajnos az encoder is csak kis ivet fog meg, utána vége és nem lehet továbbfordítani. :(
Ergo: Nem ezen fogok szervóvezérlést tanulni. Legalábbis nem kielégítően.
A kis 24 V-os 100-as encoderes Hitachi motorokat kőn inkább próbálni.
Persze ha lesz hozzá tápom.

s7manbs8

Azok az RC szervok szerintem csak jatekra jok, vagy kisebb dolgokat nem olyan pontosan mozgatni, persze ezekbol is van, ami maszivabb, pontosabb csak annak az ara is huzosabb gondolom.

3vv2btrhv

A tervezett gépembe a szénrudakat léptetö motor mozgatná egymás irányába . Csak a hab a tortán az lenne , ha valami elektronika ezt automatikusan szabályozni tudná .

Szalai György

Arról én is szívesen olvasnék, hogyan oldja meg az ivtatást egy hegesztő robot!
Hátha a Mach-Tech-en lesz valami infó.
Talán az ív áramát figyeli, ami arányos az ív hosszával és ezt figyelembe veszi a pályaszámításban. Biztos nem egyszerű.
Akkor neked az ívárammal arányos analóg jelet kéne servo visszacsatoló jelként felhasználnod. Ezt el sem tudom képzelni az itt elterjedt step-dir bemenetű servo rendszerben.

Létezik plusz-mínusz analóg bemenetű és step-dir kimenetű illesztő? Hasznos lenne.

s7manbs8

Én is a sima ívhegesztővel akarnék valamit gépesíteni, hogy figyelni ezt azt és a szerint szabályozni. Robotosítani kellene. Nem tudom milyen módszereket használnak eaz érzékelésekre. Pár mérést el kell végezni az biztos, mielőtt belefognék.

s7manbs8

Meg az ívet hogy lehetne felvenni ? A sötét szűrőn kamerával fel lehetne venni.

Szalai György

Szerintem automatizált esetre már csak a nagyfeszültségű ívgyújtást alkalmazzák, nem a kopogtatóst.
Nem láttam még fakopáncs üzemmódú hegesztőrobotot, fekete mellényben, piros sapkával. Lehet, hogy a faheggesztő robot az ilyen és hurkapálcát használ? [#nyes]