Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

43pbwjg8s

Köszönöm!
Tanulom az alapfogalmakat.
közben rájöttem néhány dologra.
Nem hiába.... Kezdő vagyok. Erre az alapdologra egyszerűen nem koncentráltam. De tanulópénz.
Nem tudom, hogy így fog-e működni, ugyanis valamilyen védőréteggel le volt fújva a panel. Én (mert ugye miért ne lennék ilyen balfék) ezt nem távolítottam el.
Nem tudom, hogy a forrasztáskor ez a védőréteg elpárolgott-e a kérdéses helyekről, de a forrasztási pontoknál a cin láthatóan nem terült szét. nem lett negatív íves ahogyan annak elméletileg kellett volna lenni.
Most azon gondolkodok, hogy meg tudom-e még menteni ezeket a paneleket, és a beültetett alkatrészeket. Bizonyos alkatrészek esetében tudom ellenőrizni a kontaktot egy sima műszerrel, de van olyan aminél csak a működés közben derülne ki, hogy jó-e a forrasztás vagy sem.  
Hát....
Meglássuk.

Kell a tanulópénz mindenhol.
Én kérek elnézést a hozzáértőktől, mert ez fájhatott nekik.

Elektron! mi a véleményed? Mivel volt lefújva (jogosan) a panel?

svejk

Mit, hogy, hova?
Mert az ugy nem működik??
A cél egy egyszerű működőképes logika volt 1 db IC-vel.

svejk

Gondolom az idegesít, hogy a STEP bemenet, ami pozitív impulzusra lép,  a köztes állapotban (amikor jó az ív) H szinten marad.
Na ez engem nem zavar(a step vezérlőt sem), főleg egy ilyen egyszerű alkalmazásnál.

Egyébként még egy kapu megspórolható ha a kapuzójelet közvetlen az imp. generátor egyik bemenetére kötjük. De akkor jön a kötözködés hogy az első impulzus hosszab mint a többi :)

4mjnxdwuu

Amit most írtál arra írtam hogy akkor korrekt is lesz. Nem ez volt a lényeg, hanem a step jel állandóa kimegy a bemenettől függetlenül.

svejk

Hogy?
CD4093-ban 4 db ST bemenetű NAND van..

svejk

Soroljunk még pár hibát:
nincs a step jel előtt meg a dir előváltási ideje - szerintem az se számit jelen esetben ha esetleg 1 step lemarad..

4mjnxdwuu

Nem kötöszködni szeretnék, de írj fel egy táblázatot a kapuk kimenetére, és észreveszed, hogy a step jelet adó kapu azon bemete ami nem az órajelet adja, folyamatosan H szinte van.

4mjnxdwuu

Az adja helyett kapja, bocsi.

svejk

Ne is kötözködj, hanem javíts ki mit rontottam el?

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/ablakkomp_step-dir_ig.t%e1bla.JPG" TARGET=_fnew>Itt van az igazságtáblával kiegészített rajz.

svejk

Látom már!!! :)))
az ell. osztón a két bemenetet fel kell cserélni
de hülye vagyok :(
javítom..

4mjnxdwuu

Pont akkor kell meglátod mikorra kész lettem, na mindegy, de már látod.

4mjnxdwuu

[#integet2][#integet2][#integet2]

svejk

No,  http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/ablakkomp_step-dir.JPG" TARGET=_fnew>Ez   már talán működik ..
Hiába éjfél felé már a feszosztók feszültségviszonyai is mások :)

Köszönöm az észrevételt!!
És boccs hogy hitetlenkedtem hogy mi az hogy nem működik amit én rajzoltam :((

svejk

Így hogy összesett az arcom legalább könnyebben kiférek a garázsajtón :(

s7manbs8

Jajj, mit tettél !

Az a Positiv 20 lakkja volt, azt le kellett volna előtte mosni, egy kis alkohollal, vagy nitroval. Utánna forrasztani, aztán befújhatod sima lakkal. Ha kész van.