Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

43pbwjg8s

A RET katalógusban sincs. Ennyi.  
Valami megoldás majd lesz.

3k74cecek

A pisztolypáka nem folyamatos munkára készült, hanem javító mestereknek, alkalmi forrasztásra.
Mivel hőfokszabályozása sincsen, odafigyelést és gyakorlatot igényel hogy ne égesse el a panelt, meg egyebeket. Ilyen használat mellet sosem melegszik fel a trafó annyira, hogy elolvassza a házat maga körül.

000000000

„A 100W os pisztolyban viszont már lötyög a trafó. Elolvadt a környéke. Azt ki is hajítom. „

Dehogy olvadt!
Leejtetted.

000000000

A trafó vasa támaszkodik a műanyag házra. Ha a vas úgy felmelegszik, hogy a gondolom PVC-t olvassza, hány „celziuszosnak” kéne lenni a primernek? Kicsit hamarabb leégne, mint a vas „izzani” kezdene.
Gyakorlatból tudom, hogy a leejtés okozhatja.

43pbwjg8s

Te csak azt hiszed! :)
Szó sem volt leejtésről.
Akkor nem volt még pákám.
Gyakorlásként forrasztgattam ki egy panelből alkatrészeket. Elég sokat és előbb utóbb túlmelegedett az egész.
Nem tehetek róla, kezdő vagyok, nem figyeltem, hogy ez esetleg problémát okozhat. Amondjuk ez a pisztoly a "jófajta" 1000Ft os árú volt. Talán ez is közrejátszott abban, hogy a trafót tartó szemek megolvadtak.
Mostanában persze már ilyenekre is figyelek.
De hát! Most látjátok, hogy egy megrögzött gépész milyen dolgokat tud művelni az elektronikával való ismerkedése közben.
Tudom szörnyű, de remélem jól mulattok. :)

43pbwjg8s

Kikapol Sanyi!
Mondom hogy nem ejtettem le! Na! :)
Elég rendesen megege volt a kezemnek már.
De tudod mit?
Este szétkapom és okulásként lefényképezem a belsejét.

43pbwjg8s

Jogos amit mondasz Szigma. Ezt meg is tanultam.

000000000

Bocs!
Én leragadtam a jó öreg „csehszlovák” pillanatforrasztónál.
Azt, tényleg csak leejtéssel tudtam tönkrevágni.

000000000

Azok még bakelitből voltak, nem hőre lágyuló műanyagyból.

000000000

Valóban.
A hetvenes években már volt pvc-szerű anyagból is. Az igaz persze, hogy nem a markolatát kell hevíteni és nem vörös izzásig.
No de, majd belejön a kollégaúr is.

43pbwjg8s

Lehet sok elektronikai eszköz és alkatrész lefolyik még a níluson addig. :)

43pbwjg8s

Agyonváglak! :)

Ez csak 100n-os!!!
Tessék eldönteni!!!
Jó-e az 50V os 220n-os (ez van most is) vagy legyen 100n-os 100V-os?

SquirrelTech

Csak támogatni tudom azt a típust (vagy akár az egész sorozatot), amire István hivatkozik (#3728). A 80-100 Wattig elmenni teljesen felesleges. 50 watt évtizedek óta bevált teljesítmény az elektronikában.
Ha normálisan használod, nem fogja szétégetni a dolgokat. Vagyis ne 450 °C-on forrasz nyákot vele. 330-380 elég szokott lenni. (Ez függ az ón összetételtől, a gyanta minőségétől és mennyiségétől, stb.) Ellenben, ha nincs meg a megfelelő teljesítmény, akkor is csak pacázni tudod az ónt, főleg a vastagabb alkatrész lábaknál és a nagyobb forrszemeknél / rézszigeteknél. Ha meg túl meleg, akkor a gyantát forralja ki belőle nagyon hamar, aztán persze lehet, hogy forrszemet égeti fel.  
Ahogy a fotón nézem, enyhén "gömb" alakú a forraszod (nem csúnya, de egy pici még kéne hozzá). Ez azért lehet, mert vagy nem vártad meg, hogy picit még fusson a rézen, vagy kicsi a páka és a rézfólia annyira hamar elvezette a hőt, hogy amiatt nem tudott jobban terülni.  
Ezeket könnyebb tisztán tartani, nem fogy el a pákahegy állandóan és nem is keletkezik mindig vastag oxidréteg rajta (ami aztán nagy darabokban pereg le). A forrasztási hőmérsékleten szépen lassan, de oldódik a vörösréz az ónban, a natúr pákahegyek emiatt mennek át fogyóeszközbe.
Sajna nem ritkán felszakadnak a kicsi (1-1.5 mm átm.) forrszemek akkor is, ha ónszippantóval kell visszaszedni az ónt. Ilyenkor használandó inkább az onszívó sodrat. Vagyis sokszor jó ha ilyen is lapul a fiókban.  
Még egy dolog, amit a tápegységedhez fűznék az annyi, hogy a bizonytalan forrasztás yakorta melegedhet! Példa okáért, a biztosítékoknál nyugodtan végigfolyathatod ónnal a teljes forrszemet.

A pisztolypáka mikroelektronikában nagyon messzire kerülendő. (Erre a szakmai folyóiratok is utalnak állandó jelleggel, amit jó okkal tesznek.) Valóban arra jók, hogy két-három madzagot összevacakoljon velük az ember sebtiben. Ami viszont a leégésüknél is nagyobb baj, hogy a paneleket is tönkre teszik. +Tartani sem tudod rendesen, amíg forrasztassz. Sorolhatnék ide sokmidnent, de a lényeg, h. úgy sz***k, ahogy vannak.

SquirrelTech

Lomex: 220nF 1600V RM27.5 10% FOL MKP10 (WIM) 224.40 Ft + tréfa...