Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

kmajer

on
Nem szeretnék belevakkantani, de láttam egy műsort autóiparban használatos lakkról (nem ragasztó), ami szintén egy meghatározott hullámhosszú villanásra kötött át. A leeső csepp koppant az asztalon. Lehet, hogy érdemes lenne a lakknak utánanézni.
off

43pbwjg8s

kmajer!
Szia! Szuper és csak akarj beleszólni. Azért a fórum.
Légyszíves segíts a keresésében! Te már többet tudsz róla mint én(mi). A koppanást lehet nem szeretné a gugli. :)

43pbwjg8s

Igen, egyértelműnek tűnik még nekem is, aki teljeen dilettáns vagyok az elektronikában.De hát Ők ragasztót adnak el, nem elektronikai alkatrészt. :)
Érdekes, hogy azok alapján amit eddig mondtál úgy gondoltam volna, hogy ezt választod inkább:
High Pressure Mercury Vapor Lamps (H Series).
Éppen a kérdéses tartományban dolgozik.
A gond az, hogy igen drága darab lehet.
A cél az olcsóság lenne (ha lehetséges egyáltalán).
Hát igen. A megfogalmazások egy érdeklődő számra néha nagyon nagy fejtörést tudnak okozni.
Az utóbbi egy hétben nem egyszer rágtam már a körmömet ilyenek miatt.
inkább eldobok minden gondolatot és egyeztessünk:
"..Természetesen az egységnyi felületre eső fény mennyiség számit, és az „nagyobb erősségű lámpa” esetében több.." A nagyobb erősség a nagyobb fényintenzitás gondolom. Ez arányos a lámpa Watt teljesítményével?

"...Nem egyhullámhosszú (monokromatikus) sugárzásban gondolkodik, (mintha LED-ben vagy lézerben tenné) hanem viszonylag szélesebb kb pluszminusz száz nm-es sávban..."
Ahogy lentebb láthattad a végleges kikeményítésre/szárításra én is egy ilyen, de sokkal ocsóbb lámpát keresnék ki.
Ha a hulámhosszban és az érzékenységi spektrumban igazad van, akkor a már emlegetett Tungsram 230V 24W UVA Blacklight blue E27-hez hasonló, de annak a spektruma alatti hullámhosszon "dolgozó" fénycsövet választanék.
Már ha ilyen van és annak a teljesítménye elegendő lenne.

És itt a következő az amiben még nem értünk egyet egyelőre:
"....Nem egyhullámhosszú (monokromatikus) sugárzásban gondolkodik, (mintha LED-ben vagy lézerben tenné) hanem viszonylag szélesebb kb pluszminusz száz nm-es sávban. De az valószínű, hogy a ragasztónak van egy érzékenységi maximuma és ahhoz tartozik egyetlen hullámhossz. Ha te a kötésidő minimalizálására törekszel, akkor törekedj a fénysugárzó 250nm-es sugárzási maximumára. Mert valószínűleg megkeményedik az más hullámhosszon is, csak nem olyan rövid idő alatt mint szeretnéd...."

Ah a aragasztó a dermedését 365 nm-es UV fénynél teszi meg, akkor szerintem a spektruma maximuma errefelé lehet. A dermedés és a kiszáradás feltételei között ekkora lenne a különbség? És mi vana köztes hullámhosszol esetében?
Én úgy képzelem el, (lehet rosszul) hogy a legjobb kötési és dermedési képességek ehhez a hullámhosszhoz tartoznak, majd ahgy ez csökken csökken ez a képesség.
De várj!
AZ is elképzelhető, hogy a túl gyors szilárdulás a dermedési hullámhosszon nem tenné lehetővé az anyagnak, hogy szépen egyenletesen adja le/ párologtassa el a nedvesanyag tartalmát? és ezért (mint a fémeknél a megeresztés) itt egy alacsonyabb a száradásra időt adó hullámhosszon kell tartani egy kicsit tovább? Ha így van egyetértek veled, Ha nem akkor még mindig kardoskodnék a mellett, hogy a 365 nm környéke felé kellene tartani a megvilágítást a dermedés után is.

Ha nem így gondolod kérlek nugodtann javíts ki!  

Az utolsó mondatomhoz még kommentet is szégyellek írni. Teljesen igazad van. Nem tudom, honnanm szedtem elő egyáltalánmost a frekvenciát. Ráadásul pont így hibásan az ellentétét álítva a valónak.
Természetes, hogy nagyobb hullámhosszhoz kisebb frekencia tartozik.

43pbwjg8s

Egyébként nagyon sok festék és lakk van ami éppen Uretán-Akrilát alapú.
Sajnos amelyeket nézegettem nagyon alacsony mértékben/arányban tartalmazzák ezt az ayagot, avagy nem tisztán. Így a keményedés sebessége viszonylag nagy. De hátha Te megtalálod azt ami megfelelne nekünk!

43pbwjg8s

A MAXON katalógus újra fenn. Immár olvasható is. A mappám alatt a maxon alkönyvtárban.

Szalai György

http://www.vatera.hu/arc_uv_lampa_ivkiskulesu_137891117.html" TARGET=_fnew>UV higanygőz  cső a hazai piacon.
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_hsz_182345.html?highlight=1" TARGET=_fnew>Ugyan arról van szó a HE oldalán.

43pbwjg8s

Hát ez nem 2000 Ft. :(

Szalai György

„Ez arányos a lámpa Watt teljesítményével?” Biztosan. Nagyobb lámpában, nagyobb mennyiségű higanygőzben, nagyobb mennyiségű elektron ütköztetése több fényt eredményez.

„Ahogy lentebb láthattad a végleges kikeményítésre/szárításra én is egy ilyen, de sokkal ocsóbb lámpát keresnék ki.” A legolcsóbb a letört búrájú HgLi125. 125 wattos folytó az kell hozzá. Nálam például ingyen előfordul.

Én pedig úgy képzelem el, (lehet rosszul) hogy a legjobb kötési és dermedési képességek ehhez a hullámhosszhoz tartoznak, majd ahogy ez csökken vagy nő, (Ahogy eltérünk tőle.) csökken ez a képesség. Ez az anyag szerintem nem ad le nedvességtartalmat. Úgy, mint egy kétkomponensű epoxi ragasztó, csak itt az aktivátor az UV fény. Az is lehet, hogy két aktiválási fokozatú az anyag. Az első fokozat legjobb aktivátora a 365nm-es fény, a kettesé a 240nm-es.

43pbwjg8s

Lehet hogy igazad van. Az a baj, hogy nem tudodn mást tenni, csak találgatni egyelőre. A "szakember" akivel beszéltem sajnos még annyit sem tudott mint Mi egyesével.
lehet hogy valahogy megkörnyékezlek majd egyszer azért a lámpáért ha nem gond.
De mindez egyelőre csak elmélet. Ha megjön a minta lesz mitk kipróbálni. Akkor majd megbeszéljük Te mit gondolsz, hogyan érdemes tesztelni és azt hogy mivel.
A magam feje után is kísérletezek majd vele, de a Te véleményed szerint is. Meglátjuk mit is tud.

43pbwjg8s

Ne haragudj a triviális kérdésekért, de én ezeket is fel szoktam tenni magamnak.
Egyébként egy dolog a kézszáraz állapot elérésével kapcsolatban.
Próbálok olvasni a sorok között.
Te úgy gondolod nincs nedvességtartalom aminek el kellene illannia.
Ha megnézed a leírást, a kézdszáraz állapot eléréséhez két módot ajánl. Az egyik a 250nm-es (Minimum? Maximum? Pont annyi?) UV fény alkalmazása VAGY (!!) a vákuum!
Az én olvasatomban a vákuum segít eltávolítani az anyagból az oldószert.
Én úgy gondolom, hogy a ragasztó térhállósodik az első 365nm-es besugárzás hatására, majd ezt követi az a szakasz amikor a térhálós szerkezet között megbúvó nedvességtartalomnak el kell távoznia esetleg a térháló szekezetnek kell "híznia".

43pbwjg8s

De itt egy link:
http://fabathome.org/wiki/index.php?title=Image:UVG1_building.JPG" TARGET=_fnew>fabber

Azt hiszem ma itt egy kicsit jobban szétnézek az alkalmazott anyagok és világítótestek között. Valahol itt csak lesz egy kicsit alaposabb válasz a kérdésre!

43pbwjg8s

közben megtaláltam azt a céget akik a kiadagolással foglalkoznak:
http://www.efd-inc.com/Intl/HU" TARGET=_fnew>EFD

43pbwjg8s

43pbwjg8s

Akkor az EFD ki is esett.  
A megfelelő (egyébként nagyon szuper) adagoló ára 2000Euro.
Valami háztájit kell kitalálni!

Rinaldo