Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

43pbwjg8s

Kell esetleg valakinek a Maxon 2008-2009-es katalógusa PDF-ben? kb 70 Mega.

43pbwjg8s

Sziasztok!
Egy kis segítség kellene egy értelmezésben.
Adott egy érték:
30mW/cm^2.
Ezt egy felületen kellene hoznom.
Meg kell mondjam, sajnos nem tudom, hogy ezt hogyan kell elérnem.
De előbb:
Egy világitó eszközömről azt tudom, hogy annak a leadott teljesítménye, mondjuk 40W.  
Ezt az adatot, hogyan tudom összekötni egy bevilágított felülettel?
Mekkora távolságról, milyen szórással, milyen felületre és mekkora teljesítményt értelmezek?
Egyáltalán hogyan értelmezem egy fényforrásnál, hogy az egy felületegységre milyen teljesítményt vetít?
Előre is köszönöm!

3k74cecek

Tedd fel az ftp-re, aztán akinek kell az letölti magának. Én letöltöm, ha felteszed.

4um5b65d

Nem a teljesítmény a lényeg, hanem a Lumen-ben megadott érték. Ezt mindig közlik a világító testen vagy az adatlapján.
izzó : kb 15 lumen/watt
kompakt fénycső: kb 50-70 lumen/W
Led : kb 50-100 lumen/W

A lumen nem keverendő a LUX-al...

4um5b65d

Hoppá, lehet hogy most félrevittelek. Most olvasom, hogy egy adott felületre jutót kell megtudnod. Ebben az esetben viszont a lux-al kellene valahogy számolnod, de azt nem tudom, hogy hogyan.
1 Lux = egy 1 méter átmérőjű gömb belsejében égő gyertya egy 1 cm-es lyukon ennyi fényt bocsájt ki. De erre is csak a gyerekkoromból emlékszem valami fizikai kísérlet kapcsán. Gondolom van valami modernebb értelmezés is.

s7manbs8

Ha minden irányba egyenletesen sugároz, akkor adott távolságra, annak a sugarú gömbnek a felületét számolod, ezzel osztod a telsesítményedet, majd szorzod a négyzet centiméterrel.

Pcmcm=Pössz/Agömb

ahol  

Agömb= a gömb felülete négyzet cm-ben
Pössz= a lámpád össz sugárzási teljesítménye W

Szalai György

Biztos, hogy az „Adott egy érték: 30mW/cm^2.”fénytani mennyiség? Nem valami fűtőtest hő leadása?
http://www.szinhaz.hu/pelyheftp/Vil%E1g%EDt%E1s%20%E9s%20f%E9nyszab%E1lyoz%E1stechnika/F%E9nytan%20I-II.pdf " TARGET=_fnew>Ha fénytan, akkor itt találod az alapvető összefüggéseket.
A te „Adott egy érték”-ed azért jó kifejezés, mert nem jelent semmit. Ahhoz, hogy jelentsen, ismerni kéne a fényforrás fényerősségét is a teljesítményén kívül.

Ennyi adattal csak azt tehetem, hogy egy tetszőleges teljesítményű fényforrást véve alapul, egy feltételezett sugárzási szög, egy feltételezett fényforrás-tárgy távolság alapján számolom az 1 cm^2-re eső teljesítményt. A kapott értéknek semmi köze nem lesz a tárgy megvilágításához.

Szalai György

http://cnctar.hobbycnc.hu/Szalai_Gyorgy/Teljoszlas.xls" TARGET=_fnew>Egységnyi gömbfelületre eső teljesítmény.

43pbwjg8s

Elmndom miről van szó. (nagyjából)
Így könnyebb lesz ha nem rébuszokban bezélek.
Uretán-Akrilátot szeretnék kikeményíteni amilyen gyorsan csak lehet. Gondolom rájöttök mihez kellene. :)
Sajnos a kiválasztott anyagnál nem túl bő annak a kifejtése, hogy milyen módon lehet a leggyorsabb száradást (vagy legalább dermedést) elérni.
Amit tudok: Min 365 nm-es UV fény hatására, idézem: "...A kezdeti szilrádságát 10 másodperc alatt eléri (10mW/cm^2)...."
Utána már csak 250 nm-es UV sugárzás kell, hogy gyorsítsa a kikeményedést.
Az UV sugárzás hatása jól van jellemezve (és ugye nagyon pontosan): "....Nagyob erősségű UV lámpa gyorsabb kötési időt eredményez..." Sehol semmi diagramm vagy egyéb. :(

Ha megnézek mondjuk egy UV ledet, (pl. HUVL400-530B UV LED O5mm ULTRAVIOLET d=30°, Iv=1700mcd Ltyp=400nm Uf=3.2..4.0V, 20mA), ezek az adatok nekem nem átvezethetők a fenti előírásra. Sajnos nincs elég ismeretem hozzá. Ezért kértem a segítséget.
De néztem másik UV megvilágítási lehetőséget is:
230V 24W UVA Blacklight blue E27. Itt legalább van teljesítmény adat. A spektruma (UVA) pedig pont jó lenne, hiszen a 350nm-től kezdődik és ennél csak magasabb lehet.

De mindjárt megpróbálom értelmezni azokat a válaszokat amiket írtatok. Hátha sikerül valamire jutnom vele.
Mindenesetre beszélni fogok az Uretán-Akrilát szállítójával, hogy tud-e valami közelebbit is mndani.

A Maxon katalógus töltődik felfelé, ha felért belinkelem ide.

svejk

Műkörmösök lámpája?

000000000

43pbwjg8s

Vákuum vagy UV. Vagy vagy. Nem kötelező a kettő.
De nem mondasz rosszat. Bár nem a műkörmös ugrott be, hanem a fogorvos.

43pbwjg8s

Fenn van a MAXON katalógus:
http://cnctar.hobbycnc.hu/KisKZ/MAXON/" TARGET=_fnew>MAXON

Szalai György

http://www.sika.hu/SikaLock-3050_GB_ta.pdf" TARGET=_fnew>Valami ilyesmi?
Azt nem írtad még, hogy mekkora felületen szeretnéd elérni a kötést, mekkora felületen kell megvilágítani az anyagot. Pár négyzet deciméteres felülethez gazdaságos megoldás lehet a letört burájú higanygőz izzó. Pár négyzet milliméterhez remek LED-eket látni a 250 nm hullámhosszra. Telefon:    0036703756702
http://www.cegmatrix.hu/CegReszletek.aspx?id=86939&er=2&int=1 " TARGET=_fnew>Náktechnikához én nyolc wattos fénycsöveket használok.