Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

Egyébként van egy sima PIC topic-is, ami nyitva volt (de kinyitottam a programozóst is)![#vigyor3]

000000000

Ha PIC programozói Magyar kezdőlökések kellenek, akkor keressetek rá a neten, mert van viszonylag elég jó anyag (én is így keztem)! Biztos AVR-ben is ugyan ez a helyzet...

bicme92us

Köszönjük! Az MBIO kártyád megjelenésével,viszont  megint csökkent az esély arra ,hogy megtanuljam az AVR programozást.

000000000

Az MBIO-nak miköze a mikrokontroller programozásához? Azt nem kell (már) programozni, csak a Mach3-mat...

bicme92us

Az, hogy az MBIO kártyád és a Mach3 MODBUS programozói felületén keresztül nagyrészben meg lehet valósitani azt, amire én az AVR-t szántam. Ma márnem írok tovább, de holnap magánban befejezem a mondatot. Én leszek az első megrendelő, vagy megelőztek?

000000000

Sziasztok!

Megtudná nekem mondani valaki, hogy a TB6560-as ICben benne vannak a motor meghajtó tranzisztorok védő diódái vagy sem? Kicsit elbizonytalanodtam, mert az adatlap szerint van, de mégis többen használnak. Most akkor kell vagy sem?

43pbwjg8s

Na akkor elmondom miért nem megyek egyelőre át mások topicba és István miért nem tekint "ellenfélnek".
Először is:
Csak józanul nézve: Én annyira hülye vagyok az elektronikához, hogy száz év múlva sem fogom tudni, még az egy tizedét is annak, ami István tud.
A második, csak hogy tudd miért is érdekel a dolog, és miért motorokat akarok kapcsolgani:
Az a kisebbik, hogy nagyon érekelnek a manipulátorok és a kisebb ipari rootok. Érdekelne, hogy egy iciri picirit össze tudnék-e rakni.  
De a nagyobbik dolog, ami érdekes az az, hogy van egy kollégm akinek az egyik keze egy motorbaleset folytán teljesen lebénult. Bezélgettünk vele és elmondta, hogy javulni soha nem fog már. Arra viszont szüksége van, hogy mozgassa, toráztassa rendszeresen.
Beszélgettünk és az Ő álma az lenne, ha egy olyan kis szerkezetet lehetne csinálni (elérhető árban) ami ezt a tornáztatást folyamatosan csinálná. Nem nagy mozdulatokról van szó, kicsikről. Előbb egy egyszerű rugós karfüggesztőre gondoltunk, ami a rugózása által mozgatja a kezét járás közben, aztán jött a kérdés, hogy mi lenne ha piciny motorokkal mogatnánk egy vázat amit a kezére erősítünk.
Nos.
Ezért érdeklődök a téma iránt.
A vezérlés még annyira mindegy... Hogy PIC, AVR, vagy ha helyhezkötötten LPT1, az tök mindegy.
Engem egyelőre a körítés érdekel, ha majd a vezérlő programozása lesz a kérdés, és kiválasztjuk azt, hogy mit is lesz érdemes használni, majd akkor fogok a megfelelő topicba kérdezni.
Egyeőre még az alapelveket semismerem és ezek azt hiszem az ezekkel kapcsolatos kérdések elektronika topicba illenek.
Még ha nem is tanulom meg mert nem vagyok képes rá, akkor is úgy tudok odamenni egy hozzáértőhöz, hogy tudom nagyjából, hog it beszélek és mik is a lehetőségek.
Szóval... Ennyi.

43pbwjg8s

István! Mikor lesz ára?
Mert lehet hogy érdekel a dolog.

000000000

Köszönöm a megelőlegezett MBIO érdeklődéseket! Hamarosan megkapom a csicsás (végleges) PCB-ket, beültetjük, számolunk és utána lesz végső ára! Két drágító komponens van benne, az egyikkel nem tudok mit kezdeni (ez a PCB), de a másikon filózok, hogy mi legyen (ezek a relék)...
Most afelé hejlok, hogy a felhasználóknak kész kompakt vezérlő kell és így minden relét beültetek. Később egy Remote control padot is készítek hozzá (UTP-s kábelen), melyen lesz 3db nyomógomb, 1db MPG, és 1db potméter, vagy fokozatkapcsoló.

svejk

relék???
keress magánban...

43pbwjg8s

Ezt azért mégegszer:
"...Egy kérdés még a közös grunddal kapcsolatban.  
Az AVR grung tüskéjét kössem le a meghajtott külső áramkör grundjára? Ezt jól értettem?...."
Vagy eleve tök mindegy, a grund az grund és a panel AVR-jét hagyjam békén és ne kössem sehova?

s7manbs8

A földpont az közös ebben az  esetben a külső áramkör földjével. A külső áramkört, attól függ ott mit használsz, ha csak 5 volt kell annak is, az az AVR-*en megvan onnan továbbvezetheted, ha külső tápot használsz aa AVR-el vezérelt áramkörödhöz, az meg legyen egy földfüggetlen adapterről táplálva, pl.

43pbwjg8s

Mit jelent az, hogy földfüggetlen adapter?
[#szomoru1]

s7manbs8

Amilyen a telefontöltő, pl. 2 ágú dugvilla van rajta. Ilyenre gondoltam.

s7manbs8

Ha a számítógéped füldelve van, a külső háza is azon a ponton van meg a GND je, ami kijön az USB-n is, akkor pl. egy másik számítógépből kivett táp, 5 V-ja a földön keresztül is már jó hosszon össze van kötve és földhurkot csinál.