Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

43pbwjg8s

Nekem is van bebeeee! A legújabb és azon kivül hogy elindítom halvány sejtésem sincs még arról, hogy hogyan működik. :)
Na de komolyság. Corelben készítettem az ábrát.

s7manbs8

Az én rajzomon is összekötöd a jobb oldalt, az is ugyanazt csinálja.

De a 2 ellenállás meg Zener dióda egyszerűbb és olcsóbb.  

Proci----Ellen--------Ellen----

GND-------------Zener  Zener masik lába ellenek közé kötve

43pbwjg8s

Igen látom már.
Ha be van jupmerelve akkor mint bemenet funkcionál a dolog.
Amit István mondott az egyértelmű. Mindenképpen két külön tápkör van. Az egyik ugye a vezérlő, a másik pedig a küső kör.
Elektron! Ha jól emléxem Te használsz EM-34-es motorokat.
Segítenél, hogy ha ebből akarok mndjuk négyet meghajtani ezzel a kis panellel, akkor a külső körhöz milyen táp kellene, milyen erősítőfokozat és milyen beállító ellenállás a csatolás külső oldalán?
De úgy hogy el is magyarázod (röviden).
Megtennéd ezt nekem? Nem kell azonnal, csak szépen lassan lépésenként.

s7manbs8

A leválasztott részen, ahol a motorok is vannak, azokat mivel hajtod meg ? Ahhoz kell olyan táp, ami annak kell nyilván , a proci felőli oldalra nem kell semmi, mert ott van az 5V-od az USB-ről, csak nem szabad túlterhelni, nagyáramú dolgokat arra rákötni, csak max. vagy 0.5A-t.

43pbwjg8s

Visszakérdezel? :)
Éppen ezt kérdezem Tőled, mint ezen motorok ismerője és használója, hogy Te milyen módon hajtod meg! :)
A proci oldalra semmit nem tennék. Csak proci-leválasztás-teljesítményfokozat-motorok.
Elméletileg van 5 PWM kimenetem. Azt pedig ugye az opto közvetíti nem?  
Tényleg! Ezek digitálsi kimenetek. Az Optocsatolónak ilyenkor digitális kimenetűnek kell lennie, avgy használható ilyen esetben az analóg kimenetű is?

43pbwjg8s

Bocsánat, hajtod, vagy hajtanád meg! :)

s7manbs8

Az optocsatolás ilyen kapcsolásokban digitális 0 éd 5V jeleket visz át. Analóg jelet is át lehet vinni, de az kicsit bonyodalmasabb.

s7manbs8

Itt a Zeneres verzió :

http://cnctar.hobbycnc.hu/elektron/zener_guard.jpg" border=0>

43pbwjg8s

A kérdésem az lett volna, hogy a digitális jelet analóg kimenetű optocsatlolón is csatolhatom? A végeredmény a másik oldalon úgyis a digitális jelnek megfelelő lesz?

43pbwjg8s

köszönöm ezt a zeneres megodást. Azt hiszem ennél egyszerűbb nem lehet a dolog.
Akkor segítenél a 4 db EM-34-es motorhoz kiválasztani a szükséges táp paramétereit?

43pbwjg8s

Még egy valami a Zeneressel kapcsolatban.
A grumd közös a vezérlőnek és a külső áramkörnek ilyenkor? Igen, látom hogy Te így is rajzoltad, de ez nem jelenthet gondot?

s7manbs8

Az közösként értendő. Ha nem kötsz hozzá olyasmiket, mint 230 V-os motor, ami esetleg földzárlatos lesz, akkor nincs semmi veszély, ha kap egy fix 30V-ot a vezérelt oldali rész a Zener(5.1V-os) dióda levezeti a többlet feszültséget, a 4.7k-s soros ellenálláson. és vagy 1/4W-ot fűt az ellenállás. A külső részen egy nem földelt biztonsági trafóval kialakított táp kell a motorok meghajtásához nyilván. Szekunder AC/24V jó azoknak a motoroknak, persze a vezérlőd nem tudom milyen.

s7manbs8

Venni akarsz trafót hozzájuk ?

43pbwjg8s

Még nem tudom....
Csak látni akarom az egészet, még nem akarok a motoros dologhoz venni semmit. Majd később de látni szeretném, hogyan is működne a dolog, és azért, hogy az ismerősöket tudjam miért pumpoljam meg. :)
Egyelőre a vezérlés magán az AVR-en menne.
Nem CNC-ről van szó, csak a motorok forgatásáról. Az AVR-en van 6 db (most számolom), PWM kimeneti lehetőség.
Ezeket proramozva az AVR használható mint a motorok vezérlője?

s7manbs8

n=4      motorok száma
I=0.75A/fázis
U=5V
k=2     tartalék tényező, veszteségek...

egyfázisos mikrolépéshajtás esetén, PWM  módú
P=n*U*I*k=4*0.75*5*2=30W-os trafó, 230V/24V

I=P/U=30W/24V=1.4A kb.
erős pufferkondi kb. 2000uF/A => 3300uF