Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Válágelső leszel!

bmejdz9nu

Úgy legyen... Akkor megtörik a "lehetetlen"...

bmejdz9nu

Az persze "nem teljes" értéket képvisel ha csak a végfok "tranzisztorai" mennek bent (belőle)
Azaz egy komplett PID kerül bele... Megfelelően bonyolultan...
Mert akkor a hajtási hibalehetőség és az ár/értékarány már régen nem az... azaz csak az AC motor alacsony csúcsnyomatéka az "eredmény":)
Azaz én is tudnék az A300 végfok vezérlő jeleivel egy szétbontott AC végfokot hajtani... de annak semi értelmét nem látom... egyszerűbb és olcsóbb egy DC motort venni...

És pesze egy ár is kellene mellé... valamint egy kijelentő mondat, hogy bármilyen bontott ipari AC-val megy...
jó lenne... mert nem rég látak egy MÉH telepen  egy köbméter AC-t... nade... a "valóságshow" világpremier még nem volt...
Tehát addíg az "álmodozók" vesznek ilyeneket... :)

000000000

Sziasztok!

Abban kérném a segítségeteket, hogy építettem magamnak egy bipoláris meghajtót.
Tekercsenként 3A(3,5A csúcs)
Egy panelon két meghajtó helyezkedik el. Ha csak az egyik meghajtót használom tökéletesen működik 100% áramnál is, de ha mind a kettőt akarom használni akkor már csak 50% árammal mehet mindkettő különben rángatnak a motorok és kimaradnak lépések! Jelenleg egy 150VA-es toroidról üzemel ami egyenirányítás után terheletlenül 22VDC feszültséget ad!

Már mindent kipróbáltam, szűrtem stb, de egyszerűen nem működik!

Az lenne a kérdésem, hogy vajon tervezési hibát véthettem, és azért esetleg az áramcsúcsok összezavarják az egészet vagy amire gyanakszom, még, hogy kicsi az a 150VA?

s7manbs8

Esetleg ha mutatnál valami rajzot, hogyan kötöttél össze mit, mivel jobban értenénk.  

P= I*U =3.5A*4V=14W, szerintem a táp elé lesz.

43pbwjg8s

Semmi gond nincs ezzel István.
Teljesen igazad van és én tisztában vagyok ezzel.
Én sem fogok nekiesni egyből. Annál azért több az önkritikám. Csupán a lelkesedés határtalan.
Egyelőre csak amolyan "hangulatkörút" kérdések ezek. Csak hogy megalkossam a környezetet ahhoz, hogy elkezdjek tanulni.
Jobban féltem már a dolgaimat annál, hogy csak úgy nekiesnék. Régen többször elvakkantottam a dolgokat mert nem elég körültekintően futottam neki. Mostanában már másképpen állok hozzá. Vagy legalábbis próbálok.
Most ezerszer megkérdezem a hozzáértő kollégákat és elmagyaráztatom velük azt, hogy amit csinálni szeretnék azt hogyan és miért kellene úgy csinálnom. Nagyon rendesek és még elég jól tűrik. :)
Az anyagokat nagyon köszönöm!
ja!
És szólok amikor elfüstöltetem az első zsebtelep-ellenállás-LED, óriás bonyolultságú áramkörömet! :)))

000000000

Nem a rajz a lényeg! Az én kérdésem a tápra vonatkozik! De te,hogy 3,5A*4V ezt honnan vetted? 3,5A*4*U szerintem. 4 mert négy tekercs, de azt nem tudom, hogy ilyenkor milyen feszültséggel kell számolni, mert ugye hiába 22VDC a táp, ha a meghajtás chopper. Vagy akkor is marad az U*I? Meg ugye a terhelés induktív, szóval nem tudom! De ezért kérdezem, mert fogalmam sincs!

u4vhu0en9

már bocsánat nekem két éve mennek bontásból származó ac szervóval a tengelyek és még videót is raktam fel róla tudod az "ugráló monitor"

0gbwyh99

Üdv.!
Tehetnél fell ismét videót - ha van kedved . [#worship][#wave]

e3h0cv4ph

Hány voltos a motorod?
Egyébként a P=U*I képlet jó csak a motor névleges áramával és feszültségével (ami rá van írva) kell számolni. A chopperes hajtásnak sem nagyobb a teljesítményszükséglete, (hacsak nem terheled túl a motort) csak más a kitöltési tényezője.
Sok ezer mikrofarad kondit tégyél a tápra (ez segíthet), aztán vastagabb vezetékek, aztán még sokmindent lehetne írni de így látatlanba csak tippelni tudok, egy fotót (vagy egy kapcsolási, bekötési rajzot) tényleg feltehetnél, könnyebben tudnánk segíteni.

Üdv: TT

s7manbs8

Az a táp bőven elég. A vezérlő miféle ? Van róla rajzod ?

Olyan okozhat ilyen zavart, ha nem jól kötöd össze  a földvezetéket a vezérlők és a táp közt, nagyobb áramok esetén földhurok miatt, a vezérlőjelre rátevődik a chopper miatt a visrosszúgási feszültség is. És az egyik vezérlő mikor kikapcsol, a másiknak ad egy jelet. Ilyen dologgal tisztában vagy, vagy ez nem mond semmit ?

bicme92us

Van az eladónak többféle próbapanel, egy olyan verzió is, hogy amit kinéztél abből három darab fel van ragasztva egy alulapra, látni még rajta 4 db csatlakozót is, sajnos a kép nagyon rossz, villámáron 4999, de ahogy kérdezték tőle, a villámárban benne van a szállítás is. A német oldalakon is az a kép van kirakva az ár pedig ~18 Euró. Persze mindenkinek megvan az elképzelése.
http://www.vatera.hu/item/view/?cod=130812835

43pbwjg8s

Szia recala.
Nem nem, nekem a panel megvan, csak a vezetékekkel van(volt) gondom. Azt is megoldottam.  
Vettem egy telefonkábelt, elmetéltem és kiszedtem belőle a szálakat.
Vettem hozzá darabonként két érvéghüvelyt (a legkisebb átmérőjűt). Ezeknek lecsippentettem a nagy részét úgy, hogy csak annyi maradjon belőle, hogy amikor átdugom rajta a vezetékek hosszú csupaszolt végét, ezeket a kis maradék részeket összepréselve rögzítem maradékot.
Igazándiból "szoknyásítottam" a csupaszolt, megfelelő átmérőjű vezeték végeket.

Közben az Arduino programozópanel már meg is érkezett. Éppen az előbb csináltam vele, néhány ellenállással és leddel egy kisebb diszkót a gardrób-irodámban. :)

43pbwjg8s

Egy 24V os 2.2 Amperes motorhoz nem tudna valaki valami kicsike tápot?

bicme92us

Ok! Én is rendeltem Arduino panelt. Most keresgetek anyagot hozzá.