Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

http://cnctar.hobbycnc.hu/elektron/mechanika_otletek/veg_kapcsolo.JPG" border=0>

43pbwjg8s

Az azért már elég szép. Mármint a pontosság.
Remélem azok a kapcsolók amiket én fogok most a kis bútorlap gépnél használni, szintén jók lesznek.
De nem a kérdésre válaszoltál ám! :)
Hozzáteszem én is bonyolításnak tartom az optokapu alkalmazását, csak meg akarom ismerni Őket egy kicsit.
A próbapanelről akkor ideteszek inkább egy linket:

http://www.vatera.hu/probapanel_640_200_kontakt_bb_01_203068_127174825.html" TARGET=_fnew>próbapanel
Nem tudom a bót emlegetése gond-e itt inkább akkor így.

43pbwjg8s

Ezt a cacak falhúzst még mindig nem akarja bevenni az agyam. Tudom, hogy tök egyszerű, meg is értem amior elmondják, de most már megint csak nézek amikor a HOBBI1 vezérlőhöz úgy akarok bekötni mechanikus kapcsolót, hogy az a nyitásra adjon megfelelő jelet....
Jól van na! Csóváld csak a fejed, de azért segíthetsz! Van ugye ott 5V-om, GND-m és egy csatim a jelnek. Alapvetően akkor érzékeli a végállás benyomását, ha a GND és a jelcsati össze van zárva.
Akkor most hogyan is csináljam ezt meg, hogy pont a kapcsoló nyitására, az azon áthaladó áram megszakítására legyen meg a GND és a jelcsati összekötés?

43pbwjg8s

Azért az eleje újra: ..Ezt a vacak felhúzást...

s7manbs8

A Mach programban a megfelelő bitet negálod, invertálod, megfordítod. A kapcsolódat kell úgy bekötni, hogy a GND-re az egyik lábát, a jelbemenetre a másikat, és akkor szakításkor a jelbemenet felmegy 5 voltra.

000000000

Nem nyert, mert a P1 nem adja át a jelet az LPT-n (a PIC kezeli le egyből).

svejk

svejk

Vagy http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/v%e9g%e1ll%e1s%20full%20extra%20ledkijelz%e9ssel.GIF" TARGET=_fnew>így ez már full extrás, mert a LED világít ha végállásban van :)

Ezzel a pic bemeneteit is véded valamelyest..
Egyébként is ajánlott legalább egy soros védőellenállás a PIC védelmére..

000000000

MO 12   Nm              Io  19,2 A              100K    2P =  6

Mn 10,5 Nm                      nn   3000 min        Vi  196 VY

BRAKE:               VDC   24   V                    I    0,6 (vagy) 0,8  A

RESOLVER  2 P =    TACHO 3 ~ G.T:    13  mVmin

IMB5     IP 65     ISO  CI.  H    THERM  PROTECT

TYPE  B7112Z3M3B010000

SERIAL N.  87573

C:\Documents and Settings\Németh Gábor\Dokumentumok\Céges\Szervo vezérlő képek\Új mappa

Tisztelt Urak!

Segítségre lenne szükségem servo motor és vezérlőjének a beszabályozásához. A gép amiről szó van LOCATELLI automata faeszterga gép PLC vezérléssel a PLC tipúsa SAIA  A motor adattábláját és a vezérlőről készült képet megpróbálom közzé tenni. A vezérlő nem eredeti, de az olaszoktól rendeltem akik a gépet eredetileg gyártották a tipúsa IBDM 500. Egy éve lett beépítve ez idáig normálisan működött bár ez csak az én véleményem. Pár hónappal a beépítés után remegést vettem észre a motoron,a stabilitás és az offset forgatható szabályzókkal megszüntettem a remegést. A probléma a következő: a servo motornak mintha elveszett volna az ereje . A motor tengelyen 75mm átmérőjű fogazott szíjtárcsa van ez hajt egy 126mm átmérőjű tárcsát, a hajtott tárcsát forgás közben két ujjal könnyedén lelehet fogni. Egyébként a szerkezet amit a motornak mozgatnia kell kb 30kg, ezen felül kell a forgácsoláshoz szükséges erő. A szán rendszer könnyen mozog. A motorban csapágyakat kellet cserélni a resolver nem biztos hogy pontosan abba a helyzetbe került vissza ahol volt. de a gyengülés nem ezután jelentkezett.  A vezérlőn van speed feliratú forgatható szabályzó ehhez nem nyúltam hozzá. A motor álló helyzetben időnként hangosan sípol, más alkalommal nem sípol. A vezérlőhöz adtak pár soros beállítási útmutatót, ( mit tegyek ha remegést, sípolást észlelek offset és stabilitás szabályzása, de nem szólnak a speedről)a beszereléskor ez alapján sikerült is beállítani, de most nem boldogulok vele.
Hálás lennék a segítségért, akár itt a fórumban, vagy a nemethkkt@wdsl.hu emilre.

Üdvözlettel

Németh Gábor
Pápa  
06 30 901 3031

bicme92us

Legalább 2Db-ot vegyél, nagyon jól használható eszköz a kisérletezésben. Régebbi alaplapokból, panelekből termelhető ki un. jumperelhető érintkezők, ezeket használhatod érvéghüvely helyett, forraszthatol rá alkatrészeket, pld.  tr. ell. hall elemet, legalábbis azoknak a hall kapcsolóknak amelyek nekem vannak nem szabványos 2,54 mm a kiosztása. Ha végálláskapcsolónak használod kompletten szerezd be, a saját kis mágnesével működik tökéletesen.

43pbwjg8s

Köszönöm svejk.
Egyszerű tudom, de még nem áll rá az agyam. Majd sokat fogok én még gyakorolni remélem.
47k-s ellenállásaim pedig éppen vannak kéznél.
Na akkor holnap bekötöm a kapcsolókat is.

43pbwjg8s

köszönöm a tanácsot rekalaca.
Elméletileg a jövő héten lesz végre készleten kábel, akkor lehet hogy nézek még egy panelt is.
De egyelőre elég nekem egy is. Az elejéről el kell ugyis kezdenem mindent.
kérdés:
Ha mondjuk ici-pici DC  motorokat, LED-eket kötögetek kis áramkörökbe. akkor tápnak használhatom a töltőként is használatos kis "univerzális" adaptert?
A fene sem tudja most a nevét és éppen nincs kéznél. Ez az, amin lehet állítani a feszültséget 1.5-12V-is. Tele szokott vele lenni minden bazár.

s7manbs8

Egy fél ampert azok simán elbírnak próbára elég egy olyan adapter. Ha lehet egy tanácsot mondani, érdemes ilyen elektromos próbáknál használni mindent amit csak lehet, meg az ilyen csatlakozásféleségeket, mint sorkapocs , táp DC aljzatok, stb, hogy ne kelljen kézzel fogni a sok csatlakozást, az érintkezzésük miatt, azután biztosítékokat a táp meg az áramkörök közé, hogy ki ne menjen valami amiatt. Azt a pár száz forint többletet megéri, mert megóvod a dolgaidat vele.

PSoft

Az első mondatodat még csak értem.
De a másodiktól....Mit ne kelljen fogni???...Mi ne menjen ki???
[#csodalk][#fejvakaras]

s7manbs8

Az első mondat neked szólt, a többi KisKZ-nek és azt direkt kínaiul írtam, hogy csak ő értse.[#vigyor2][#vigyor2][#vigyor2]