Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Mint a trafóknál is, hiába folyik az áram benne üresjáratben, mégiscsak a minimális vasveszteség, rézveszteség, stb van . Csak a ledeknél is egyszerűbb odabiggyeszteni egy kis elenáűllást, mint megfelelő méretezésű induktivitást kapacitást beleszerkeszteni az áramkörbe, persze ez váltófesz esetén értendő. Egyenfeszű táplálásnál, pedig PWM, és tekercs a Led-del sorbakötve.
Közbe előadtam a csajoknak, hogy van egy esztergaágyam, bejött és most értem haza...[#vigyor2][#vigyor2][#vigyor2][#vigyor2][#vigyor2][#vigyor2][#vigyor3][#vigyor4]

4um5b65d

" Közbe előadtam a csajoknak, hogy van egy esztergaágyam, bejött és most értem haza "

Ilyen jó szöveget még nem is hallottam annak eltusolására, hogy a helyi éjszakai italkimérő egységben jártál...  
[#vigyor3]

3k74cecek

Az minden bizonnyal hidraulikus megoldású.  
Hidraulikus szervó rásegítő nem volt egy különleges dolog 30 évvel ezelött.
Ott megoldható, hogy a kézikeréknek szinte érzékelhetetlen mértékű elmozdulása, már hatalmas erőket eredményezzen a rásegítő révén, és a keréken is érzékelhető legyen valamilyen arányban ez az erő.
Mint írtam, nem lehetetlen ezt szervóval sem megoldani, csak nem olyan egyszerűen mint azt tatai írta.

svejk

A szemem még jó és meg is tudok különböztetni egy hidraulikus egységet egy az orsó másik végén levő "villanymotortól" :)

svejk

Ha legközelebb arra járok megpróbálom kivesézni, csak azt hittem ezt mindenki tudja csak én nem hogy hogy működik az ilyen :(

3k74cecek

Az nem derült ki egyértelműen az eddigiekből, hogy biztosan elektromos. [#wave]

000000000

Ez az "esztergaágy" nem rossz duma, amikor nagyon régen fóliáztam én a "melegágyat" dobtam be,több-kevesebb sikerrel.

e6bkdgi5f

Sziasztok!

Tudom, hogy már sokszor volt róla szó, de szeretnék teljesen biztos lenne abban, hogy értem a dolgot, így kérdeznék.
Nem23-as 1nm-es (1.1V) motorjaim vannak, amelyeknek az adatlap szerint 1.25A kell.
Ez azt jelenti, hogy a három motor együtt maximum 3.75A-t fogyaszthat?
Tehát mondjuk ha 5A tud a tápom, akkor bőven el kell bírnia a motorokat és az elektronikát is, ugye?
Köszi

s7manbs8

Nem az amper a lényeg, hanem a teljesítmény, ha PWM-es vezérlőt használsz. Ha pl. 12V/5A-es a tápod , az nem ugyanaz, mintha 40V/5A.

Pl. 40V-os távot használva, a PWM üzemmódban, a felhasznált áram, igaz, hogy 3.75A, de a kitöltési tényező csak lehet 20% pl. Így elég kb. 1A is.

Míg 12V-ról üzemeltetve a kitöltési tényező mondjuk 70%, így annál kb. 3A-t fog használni.

Mid van pontosan ? Milyen a táp, hány volt és hány A-t tuds, és a motoroknak mi a gyári adata az I és V értékre. Ezektől függ.

s7manbs8

De csinálhatsz egy mérést is, egy motorral, mennyi ampert vesz fel az adott tápoddal, és azt nyilván szorzod 3-mal , plusz egy kis tartalék tényezővel. És nem árt ha megfelelő méretű a pufferkondid, természetesen.

e6bkdgi5f

Toroid 100VA, 18V szekunder, egyenirányítva és 10000uF.
3db motor 1.1V, 1.25A

Ez így működne?

s7manbs8

Az biztos elég neki. Vagy még most akarod venni hozzá a trafót, azért kérdezed ? A motorodról adatlap van esetleg, vagy a típusa, megnézem szívesen.

s7manbs8

Az elekronikád milyen ? Használhatsz 24V-os trafót is az lehet még jobb  lenne, nagyobb sebességtartományt lehet úgy elérni, az olyan 30V körüli csúcsfeszültséget ad.

s7manbs8

Az is egy jó dolog, ha a pufferkondi pl. több darabból van összerakva, kisebb értékűekből úgy jóval kevesebb az induktivitása azoknak is, és kevesebbet esik ezáltal a feszültség belőlük.

e6bkdgi5f

A motort a Klaviotól vettem, az árlistájukból néztem ki én is a feszültség és áram értékeket. H1-es vezérlőm van.
Már csináltam hozzá korábban egy tápot 200VA-es toroiddal, csak szeretném minimalizálni a méretét és a költségeit természetesen. :)