Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Én lehet mindjárt összerakok egyet, és kipróbálom, germánium diódám van egy rakással, meg kondit is csak találok tán. Rárakom a biciklire és egy ledes villantót csinálni lehet belőle, csak furcsa lesz az antennával mászkálni.

s7manbs8

Meg több fokozatotösszeközösítve megfelelően antennaerdőt lehet használni. Ezt ilyen smd szerelésben kicsiben megcsinálva, egy erőmű jön ki.

ra8nsmk6w

Nem kell antenna, szerintem kösd rá a vázra próbaként

4um5b65d

Várjuk az eredményt !
Nekem is van egy rahedli germániumom valahol, de így legalább nem kell keresnem. Dolgozol helyettem.....[#vigyor2]

s7manbs8

Kipróbáltam, nem tudom miért, ez is olyan, mint a csajozás, hogy csak nekem nem jön össze ? Max.  0.1 V jön le belőle, de az sem mindig. Biztos rossz valamelyik alkatrész vagy nem tudom...[#smile][#smile][#vigyor2][#vigyor2][#vigyor2]

s7manbs8

Az tény, hogy nem mindegy ki hol van, éntőlem szerintem legközelebb vagy 40 kilométerre van valamilyen nagyobb rádióadó, én meg a pincében próbálkoztam. Na nézzed már most nézem, le is kell földelni, így már értem is hogy miért nem működött, mindjárt kimegyek a kertbe egy kis földet ásni és leszúrok egy földelést. Lesz itt mindjárt pilács, úgyis sötét van már.

4um5b65d

A csajok csak az eszterga ágyra buknak , a dióda hídra nem.  
Próbáld meg már a hálózati földelést vagy a radiátort, nem topáskodj.....
[#crazya]

s7manbs8

Legközelebb azt mondom, hogy esztergaágy vagyok. Köszi a tippet. Már 0.5 voltnál tart amióta leföldeltem, a diódák közös pontjánál kell leföldelni. Nem tudom meddig megy fel ?
 Már 0.8 V 470 uF-os kondikat töltök, ha ezt kicsapatom lesz szikrázás. Meg kell egy Pentium 3-as hozzá, annak a földpontjára kötöttem.

s7manbs8

Na kimértem a dolgot. Az eredmény az, hogy 1V-ra tölti fel a kondikat, a kimeneti sarkon a plusz, minusz 1V. Ez terhelés nélkül töltődik fel ennyire.

Mértem még egy olyat, hogy a kimenetén rövidzárat képezve a márőműszerrel mA-es méréshatárnál, 20uA-t lehet kivenni belőle, ez folyamatosan jön, persze ez kis feszültségnél van, azt nem tudtam megmérni, hogy hány Ohmon adja le, ebből teljesítményt lehetne számolni. De nincs 2 műszerem itt hirtelen. De dolgozik a kicsike rendesen, úgyhogy hajrá lehet próbálgatni.

s7manbs8

Amúgy kicsit azért vagyok most szomorú, mert holnap lesz a menyasszonyom esküvője, csak nem én leszek a vőlegény... [#rinya][#rinya][#rinya][#rinya][#rinya]

4um5b65d

2 km-re vagyok a pécsi TV toronytól, nekem a 100 W-os izzót gallyra fogja vágni. A menyasszonyt meg ne sajnáld. Holnap kezdődik hátralevő életed első napja. Nehogy már egy esküvővel elcsesszed ezt a szép napot.....
A menyasszonyból előbb utóbb "menj asszony" lenne úgy is....

[#vigyor2]

s7manbs8

Megvan a pontos adat. Egy hosszabb antennával sikerült 1.3 V-ra feltölteni a kondit.  
Csináltam egy egyszerű mérést, ami a következő:

Kimenetet beterheltem 10kOhm-mal=10000 Ohm= R
Feszültség a kimeneten ekkor 0.07V= U
Na most a teljesítmény innen,
.
    P=U*U/R=0.47uW, azaz mikrowatt., Hogy ez mire elég, meg ezt meg lehet sokszorozni, igaz valamennyi hatásfok csökkenéssel, de mindegy. Amúgy tök jó.
Elmehetnék fizikatanárnak az alsós kisegítőbe ezzel a tudással simán...[#smile][#smile][#smile]

crgs7u9wg

1.3v/2 = 0.65v ig kene csak "beterhelni"

4um5b65d

Akkor lehet összepakolgatni rendesen mire egy vacak led-et meg tud hajtani....
Ledről jut eszembe: Ha egy helységet ledes világítással szeretnék felszerelni akkor mi a legcélszerűbb bekötési mód ? A 230 V transzformációja után a kisfeszültségről hajtani ellenáláson keresztül a led-et vagy trafó nélkül valami ellenálás-kondi-zéner megoldással darabonként. Itt főleg a veszteségek miatt kérdezem..

s7manbs8

Egyikkel se. PWM módban, mint a motorokat, úgy nem sok veszteség van, ne az ellenállások fűtsék el az ampert. Vagy megfelelő kondival sorbakötve, csak annyi amper menjen át rajta ami kell és nincs veszteség. sem.