Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Fókuszált UV fénnyel rajzolhatsz bele 3D-ben. A fókuszpontban gyorsan megköt. Azután leengeded a felesleget és marad a kész proto.

43pbwjg8s

Igen. És úgy hívják sztereolitofráfia.
Csak túl pazarló az alapanyaggal.
Én (majd egyszer talán) cseppenként akarom kirakni és felépíteni a modellt. Ez nem új dolog, csak érdekel, hogy lehet olcsón kihozni.
Az még fontos, hogy valami támaszanyagot is találjon az ember ami pl. vízzel oldható.

43pbwjg8s

Előszöris:
István!
Megérne ez egy külön topicot?

Gyuri:
Pontosan ez. :) De nem volt nehéz megtalálni gondolom. :)
A felület... nos ez érdekes.
El kell gondolkodni!
Az anyagot nem kiöntöm és a megfelelő helyen lokálisan világítom meg, hanem csak annyit teszek ki belőle (lépésről lépésre) ami a modell felépítéséhez és a támaszanyaghoz kell.
Ehhez egy jól belőtt 2 és 1/2D rendszer, és bámrmelyik itt az oldal felhasználói által tulajdonolt vezérlő és mechanika bőven elegendő.
Csupán a modellt kell megfelelően előkészíteni.

Két oldalról kell nézni a dolgot! (vagy három?)
Az egyik lehetőség az, hogy globálisan világítja be az emberfia a területet ahol az anyagot leteheti.
Ez esetben ezt csak távolról lehet megtenni, vagy sok fénytesttel. De még a sok fénytest esetében is kell egy bizonyos távolság, hiszen a fúvóka (vagy az asztal, mindegy de a relatív mozgás ugyanaz) mozgatásához hely kell. A távolság itt gondolom gyengíti a bevilágítás intenzitását. Most nem ugrik be milyen függvény szerint változik az intenzitás a távolsággal, de rémlik, hogy minimum négyzetes.
Tehát mondjuk adjunk ennek a távolságnak pl a biztonság kedvéért 200 mm-t. a munkaterület mondjuk (ne legyünk nagyravágyók) legyen 200x200mm-es. Ilyen adatok mellett kell elérni egy olyan minimum 365 nm-es hullámhosszú, olyan fényintenzitást, amit (enné meg a fene) még nem tudunk. Ahogy látod a leírást, a kezdeti szilárdság elérése 10s alatt megtörténik. És itt ez a 10mW/cm^2 adat.
Tudom, hogy a normál felhasználónak (aki az alap funkciója szerint csak ragasztásra használja az anyagot) nem fontos, de jó lenne egy olyan táblázat vagy grafikon, amin lehetne látni azt, hogy milyen fényintenzitás változtatásra mennyit változik ez a dermedési idő. Egy másik, szintén sika anyagnál erre 3s-ot adnak meg.
Közen egy infó (de javíts ki ha rosszul gondolom!):
Ha jobban megnézed a leírást, a 250nm nem a gyors kikeményítésre (dermedés) vonatkozik hanem a kézszáraz állapot utólagos  eléréséhez. Legalábbis szerintem.

Ha megtaláljuk a megfelelően gyors szilárdulást (legalább az első dermedés mondjuk 1-2 másodpercre redukálható, akkor már van egy támpont arra, hogy hogyan lehetne lokálisan a fúvókáknál bevilágítani.  
Itt az első kérdés az, hogy milyen szórászögű fényforrást tudunk használni?
mielőtt továbblépünk még egy kérdés arra az esetre, ha a szórásszög túl nagy:
Ha egy lencsével/lencserendszerrel kisebb területre fókuszáljuk a kibocsátott fényt akkor az összintenzitás változik-e? Vagyis a fókuszálással az energiát összegyüjtjük-e?
Azért fontos ezt összegezni, mert most jön egy sarkallatos kérdés ami meghatározza a modellépítés sebességét!
A bevilágított terület, a fényintenzitás és az, hogy erre a fényintenzitásra milyen gyorsan dermed meg az anyag, az fogja meghatározni azt, hogy a mechanika milyen sebességgel haladhat. Úgy kell belőni a sebességet, hogy a letett anyag annyi ideig a fénypászmában maradjon amennyi a dermedéséhez szükséges.
A mechanika haladási sebessége határozza meg azt, hogy globálisan a teljes modellépítésre mennyi idő kell.
Ez azonban csupán a dermedési idő. Ezen kívül az az emlegetett kézszáraz állapot elérése (minimum) a végcél. Ekkor emelhető csak ki a kész modell a munkatérből.
Ehhez viszont érdemes az a bizonyos már emlegetett másodlagos, a teljes munkateret lefedő 250nm-es UV besugárzás. Mivel ez folyamatosan történne a modellépítés alatt, így a már felépített modellrész folyamatosan szárad.
Csak az utolsó menet után kell még rászámolni egy kis időt a teljes modell elkészültére.

De van még sok más kérdés is.
Az is kérdés, hogy hogyan viselkedik az anyag egy egyszerű, pl a kenéstechnikában alkamazott adagoló"tű"-ből való kilépéskor. Tapad-e hozzá, avagy simán leválik róla, anélkül, hogy kenődne a mozgás irányában. Ha így van akkor bizony nehéz dolog azt kitalálni, hogy hogyan oldja meg az ember, hogy ezt a problémát elkerülje.
De erről beszélünk majd később!

Persze ha egyáltalán érdekesnek tartjátok a témát.

000000000

Bocsi, nem tudom mire gondolsz. Nem követek minden beszélgetést...

s7manbs8

Megy már az arduino ? Vagy most mást csinálsz ? Az AVR topic nagyon csendes mostanában.

43pbwjg8s

Semmi gond István. Természetes, hiszen az egy kicsit sok lenne.
Egy olyan topic ami a 3D nyomtatásról szól. De ugye nincs még ilyen mert mindjárt összeszégyellem magam, hogy megint írok mielőtt szétnéznék.

43pbwjg8s

Szia Elektron!
A hétvége mindig a mechanikáé!
Haladni kell a kis fagéppel is. Ekkor tudok csak ezzel fogllakozni, ugyhogy úgy döntöttem, hogy ekkor csak ezzel foglalkozok.:)
Meg persze gondolkodok, csak úgy... Infókat szerzek dolgokról. Hátha egyszer....  
Az AVR-be leginkább akkor megyek, ha nagyon elakadtam valamivel. Egyelőre a C-t böngészem, mert bizony nagy hiányosságaim vannak.
NEm jöttek még meg azok az alkatrészek sem amiket a boardhoz és a kiegészítő tesztpanelhez rendeltem. (pedig már nem ma történt a rendelés, de mintha átok ülne rajtuk)
A legegyszerűbb amit várok az egy kis kábelkészlet a tesztpanelhez. A négy soros ki skijelző meg még ráér, hiszen előbb alapdolgokat kell megoldani, hogy legyen majd mit kijelezni rajta. Ugyhogy... Hlnap este megint kezdem kapirgálni a felszínt ahogy szoktam. :)

43pbwjg8s

Egyébként nem jutottam hozzá ma odakinn a garázsban, de éppen egy kis dobozt akarok neki csinálni, mert nem nagyon szeretem tapogatni működés közben.
A hétvégék eredményei mindig ki vannak téve a honlapomra ha érdekel.

s7manbs8

Én azt nem értem ebbe a mai világba, mikor megrendelhető minden, hogy nincs ott másnapra. Én is így jártam, hogy nekem se jött még meg semmi, én meg megbeszéltem valakivel, hogy hoz processzorokat egy rakással, azóta is hozza, a végén nekem kel értemennem valamerre majd, ha nem jön még mindig. Legalább pár ATTiny2313-om jól jönne most. Ha valaki borítékba küldene vagy 2-tőt valahogy meghálálnám. aDDIG IS A PIC16F627-emmel szórakozok jobb híján.

43pbwjg8s

Egy kis segítséget kérnék EAGLE terén!
A kezdőnél is kezdőbb vagyok sajnos.
a legelemibb áramkörrel kezdem, egy led és egy ellenállás. Ezek rendben is vannak, de hogyan definiálom sematikus módban (milyen elemmel) a +tápot és a GND-t, hogy utána majd a huzalozásnál csak egy forrszem legyen?
Milyen elemet kell kiválasztanom hozzá? Valami dummyt amit utána majd átnevezek? Valami ilyesmit mutattak a multkor (egy egész villanásnyira) amikor mutatták, hogy hogyan működik, de a felhasznált elemet nem tudtam megjegyezni.
Please valaki help me!

s7manbs8

Jó ezt a sok bazárt nézni is, meg legalább te haladtál ma is valamire.

s7manbs8

A Library-kban a Supply lib-ben vannak a tápok. GND, VCC, stb, én is megzavarodtam, mire rájöttem, mi hol van.

43pbwjg8s

Éppen a TAVIR-os megrendelés az egyik ami késik. :(
De az igazság kedvéért ebben bene van az, hogy nagyon rendes volt, mert az utolsó előtti pillanatban még változtattam amegrendelésen és a két soros kijelzőt lecseréltem egy 4 sorosra.
Annak nagyobb jövőt jósolok.

s7manbs8

A bordás kis ékszíjakat, meg a bordás kerekeket, vagy mi a neve annak, hol lehet szerezni, ami a képen van a motorjaid előtt ?

43pbwjg8s

VOWWW! Istenkirály vagy elektron!

Még az is rémlett, hogy valahol a lentebb lévő lib-ekben volt.
Köszönöm!
Ha kérdésem van azért még jelentkezek! :)