Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

43pbwjg8s

Nem találom... :( Pedig ebben a topicban kérdeztem és valaki ajánlott is valamit.
De jobb híjján létezik még a TINA. Csak remélem nem lesz túl bonyolult nekem.

43pbwjg8s

Hogyan csináljam azt, hogy egy egy forrszemen legyen a boardon a GND és a táp?
Létezik olyan szimbólum, hogy forrszem?
Mert arra emléxem, ohgy Ő (azt mondta) az egyszerűség kedvéért egy valami név nélküli szimbólunot használt. Azt nevezte át GND-re és 5V-ra. Ezek látszottak a board módban is és oda vissza a schematikban is.
Utána már könnyedén csinálta meg a nyák marható változatát. ahol ugye ezek már szép kis szigeteken szerepeltek ahogy azt kell.

s7manbs8

Valami elektromos áramkör sazimulátort keresel, másra gondoltam, azt hittem a processzoros pgrogamfutás szimulátorra gondolsz.  

A "Draw lines"-al is kötheted össze, és a "Draw an electrical connection"-nel is(Net). Ott van az is alatta 3 sorral, jobbra eggyel.

43pbwjg8s

Megvan!
A special drill alatt a furatok közül a megfelelő méretű. Ez már kezelhető a board módban is.

43pbwjg8s

Átneveztem őket +5V -ra és GND-re.
Így már tudom kezelni.
Persze lehet hogy ez nem a legjobb megoldás. :)

43pbwjg8s

De nem szól rám hogy marhaságot csinálok!!!! :)
Solpad. Az lenne a forrszem nem? A solder pad.  
:)

s7manbs8

Ha tudnám mit csinálsz, képet mutass róla úgy egyszerűbb lenne okosakat mondani.

43pbwjg8s

A legegyszerűbb áramkörön tanulnám, hogy hogyan lesz ebbnől nyák. Ideáig eljutottam. huhh
http://kepfeltoltes.hu/090315/eagle_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

43pbwjg8s

A táp két csatlakozója egy-egy forrszem.
Ez volt a gondom, hogy hogyan lehet ezt kialakítani. Az előbb bna voltam és furatokat tettem a forrszemek helyett. De közben rájöttem.
most már csak arra nem emlékszem, mi következik ez után. :)
Mivel olyan nyákot szereték aminek nem kell lemarni a 4/5-ét ezért ha jól emléxem a poligonnal kellene valamit csinálni. Hogy is??

3k74cecek

Letöltöttem, de nem lehet megnyitni,mert hibásnak mondja  a reader. [#rinya]

43pbwjg8s

ma már nem megyek neki újra ha nem baj.
Holnap újra felteszem
Valami gond volt a végén mert úgyhagytam a gépet és megszakadt a kapcsolat. Azt gondoltam, csak a feltöltés után történt.
Hát úgy látszik nem.
Holnap pótolom!  
és bocsánat a hibáért!

s7manbs8

A poligonnal körbeveszed. Ha még csak próbálkozol érdemes kimenteni különböző neveken az éppeni állapotokat, mert könnyebb visszacsinálni sokszor, és onnan megint folytatni, ha valami nem világos, mert van amit nem lehet visszacsinálni se. Ezt csak tanácsképpen mondom.

A Boardon lehet ilyen utóladgos kézi összekötéseket is csinálni de ezt a végén érdemes, ha már kész van minden, mert akkor autorouterezéskor külön kell azokat húzgálni , stb.

Ilye forrszem a Schematic készítésénél, a könyvtárakban nem tudom van e. De lehet csinálni saját alkatrészt is a könyvtárakat bővítve, vagy egy sajátot, és abban létrehozni ilyesmiket.

A gyári forrpadok az alkatrészeken is nem kézi tevchnikára vannak kitalálva, azokból is saját maratáshoz az t a pár legfontosabb alkatrészt átalakítod a saját kívánságodra, bár van egy olyan funkció is, ami a forrpad-ok méretét növeli, ha vékony a furat szélén.

s7manbs8

Itt az a program, amit mondtam :

http://cnctar.hobbycnc.hu/elektron/flowcode.jpg" border=0>

43pbwjg8s

közben haladtam egy kicsit magamtól is, de persze nem mentegettem. :(
A poligon készítés után annak a nevét azonosra állítottam a GND forszemmel és azt adtam meg neki hog yNetire signal.
A forrszemet újra el kellett neveznem GND-nek, ekkor megkérdezte, hogy össze akarom-e rendelni a szignállal. Igent mondtam és... Teljesen logikusan már nem is kellett forszem, hiszen maga a poligon 5V-tól elszeparált része lett mindenütt a GND.
A gondom az, hogy a szeparálás távolsága túl kicsi lett. Ennek az értékét az első esetben kérdezte, de amikor letöröltem a poligont és újra megpróbáltam elvégezni ugyanazokat a lépéseket, már nem találtam azt a helyet, ahol ezt a szeparálási távolságot beállítsam.
Lehet ezt utólag módosítani? Az autoroute alatt nem látok ilyet.

43pbwjg8s

Mi is volt a neve?
Beteszem a linkek közé későbbre.