Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

Sziasztok. Következő lenne a kérdésem. Van 1 elég nagy teljesítményü hősugárzóm amit nem lehet szabályozni, 10.000Watt van ráirva. ennek a teljesítményét szeretném csökkenteni. Valahol láttam olyan szabályzót amit konektorba kell dugni, bele pedig a szabályozandó cuccost. Egy tekerővel pedig lehet állítani,mekkora legyen a teljesítménye. ilyet szeretnék hozzá beszerezni,de sajna azt sem tudom mi a pontos neve. Tudom lehet egyszerübb lenne 1 termosztáttal használni, viszont így nekem jobban tetszene,hogy éppen hogy fűtsön valamit. Mi ennek a készüléknek a pontos neve? Milyen árban lehet venni? Köszönöm ha valaki válaszol valamit.

43pbwjg8s

De furmányos vagy! :)
Jogos egyébként. Nekem kész megoldás való nem bütykölődős. :)

000000000

Félre értettél! Én a PIC-re gondoltam, nem az egész H1-re.

43pbwjg8s

Nem értettel félre. :)
Nekem jobb a kész. Sajnos nagyon messze vagyok attól, hogy én ezeket a cuccokat magam meg tudjam csinálni. Egy kicsit lent van most a lelkesedésem....
De nem baj egy pár nap és visszatér.

000000000

Akkor meg én nem értelek. Vezérlő Chip-et kérdeztél, a H1 PIC-je vezérlő chip (a Chip alatt én egy vezérlő IC-t értek). Minden vezérlő IC-nek kell "körítés", tehát bütykölni kell vele...

000000000

Sziasztok. Következő lenne a kérdésem. Van 1 elég nagy teljesítményü hősugárzóm amit nem lehet szabályozni, 10.000Watt van ráirva. ennek a teljesítményét szeretném csökkenteni. Valahol láttam olyan szabályzót amit konektorba kell dugni, bele pedig a szabályozandó cuccost. Egy tekerővel pedig lehet állítani,mekkora legyen a teljesítménye. ilyet szeretnék hozzá beszerezni,de sajna azt sem tudom mi a pontos neve. Tudom lehet egyszerübb lenne 1 termosztáttal használni, viszont így nekem jobban tetszene,hogy éppen hogy fűtsön valamit. Mi ennek a készüléknek a pontos neve? Milyen árban lehet venni? Köszönöm ha valaki válaszol valamit.

000000000

igen sajnos erről van szó... fenébe én meg amerikából rendeltem, pont ilyen nyákot is csináltam csak az enyémen 90 fokkal elforgatva van az ic és egy dip tokhoz van barkácsolva trükkösen. Melléfogtam bocs

000000000

Egyetlen esélyed, ha több fűtőszál van benne, és kikötsz egy párat, vagy külön kapcsolgatod. Itt van nem cnc-s elektro forum: http://forum.terminal.hu/viewforum.php?f=5" TARGET=_fnew>http://forum.terminal.hu/viewforum.php?f=5

svejk

Írtam a frekiváltós topicba választ de nyilván nem ment el, ki is töröltem a kérdést is úgy is inkább ide tartozik.
Akkor mégegyszer..
Ilyet nem kapsz sehol...
Egy normál háztartás 3-4 kW-nál többet nem is bir el.
Gyanítom a Te cuccod is 3 fázisu lehet.
Nem hőtárolós kályha az véletlen a hősugárzó helyett?
Mert azt ugye éjszakaival fűtik fel és nappal adja a meleget.
Ilyen konnektorba dugható csodák 2kW-ig tudnak kapcsolni.  
10kW az több mint 40 A ilyen konnektor nem létezik ami ezt eleve elbírná egy fázison.

Szalai György

Szia! Te az a Kozsó vagy? Megjártad Afrikát és nem lett eleged a melegből. Vagy pont azért szeretnéd leszabályozni.

10 000 Watt az jó nagy fűtő teljesítmény. És 10 000 Watt osztva 230 Voltal egyenlő 43,4 Amper.
A konnektorba dugható hősugárzók teljesítményét korlátozza, hogy egy konnektorból nem lehet akármennyi áramot kiszippantani. Egy egyfázisú háztartási konnektort 16Amper áramerősségre készítenek és illik a hozzá tartozó túláramvédelmet (automatát, biztosítékot) is ekkora áramerősségre választani. Az 16 Amper szer 230 Volt egyenlő 3680 Watt. Ezért nem készül három kilówattostól nagyobb teljesítményű, konnektorba dugható fűtőtest.

A te hősugárzód nem nagyon dugható be egy sima konnektorba. Ehhez háztartási kategóriás szabályzó elektronikát készen valószínűleg nem kapsz sehol. Iparit biztosan, annak az árából bőven vehetnél 3db 3 kilówattos háztartási olajradiátort, amit 3 konnektorba bedughatsz. Ha mégis ezt a meglévőt szeretnéd használni, megfizethető megoldásként szerintem is marad a #3475-ben javasolt kapcsolgatós változat.

Fogalmam nincsen a hősugárzód belső elektromos kapcsolási rendszeréről, de egy ekkora teljesítményűt biztosan nem egyetlen fűtőegységből alakítanak ki. Ha pedig több fűtőegységből áll, akkor azok köthetők különböző félek éppen, így változik a felvett és leadott teljesítmény, teljesülhet amit szeretnél.

A teljesítmény szabályzó pontos neve: elektronikus teljesítmény szabályzó.
Ha termosztátot használnál, az egy vezérelt kapcsolón keresztül ki be kapcsolgatná a fűtőtested mind a tíz kilowattját egyszerre, a helyiség hőigénye szerint.

43pbwjg8s

CSak valami készt kerestem aminek lehet olvasgatni az adatlapját.
Ilyen ugye bipolárisban a 293-as.
Semmi más, csak ismerkedés a cél.

000000000

A hősugárzó hátulján található alu. táblába ez van belevésve: Elektrohermax 220V 1000W TYP:65 No:6-8408 MSZ:101 F.ár:477ft. Nem mai kiadás. Szeretném ezt használni,mert csendes nincs ventilátorja, mindössze egy db. félgömb alaku kb. 10mm. átmérőjü fűtőszállal van ellátva,mögötte egy homoru lemez nyomja előre a meleget. Volt egy vezeték nélküli csengőbe beépitett valami rajta egy tekerős poti, ebbe beledugva frankón tudtam szabályozni, amúgy ezt egy autófényezőtől kaptam ezzel szokta szabályozni a kisflex fordulatát polirozásnál. CSAK AZT NEM TUDOM HOGY AZ ILYEN KÉSZÜLÉKNEK MI A NEVE? Amúgy elmegy háztertási konektorról úgyhogy szerintem sincs 1000W. Tehát még mindig arra lennék kiváncs mivel tudnám én a teljesitményt szabályozni??

s7manbs8

Ez a 293-as Philips videókban van a régebbiekben, ha ilyet keresel. Nekem is van vagy 3-4 példányom belőle.

s7manbs8

Akkor az csak 1000 W-os, ha most jól írtad. Azt sima kis triakos szabályzóval, ami a porszívómotorokban is van, olyannal tudod szabályozni. AZ vagy 5A-es körül van, azt elbírja az ilyen szabályzó.

000000000

és mi az a triakos szabályzó? Hogyan kérjem boltban?