Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

5bzs27u7

Üdv a csapatnak.

Valaki tudna "2SC3988H" ezen tranyót kíváltó típust. 800V 25A "NPN".
Én eddig még nem találtam megközelítőt sem.

svejk

Nézd meg a 2SC5584-et az valami hasonló ...
Vagy a 2SC3997, bár ennek elég kicsi a bétája úgy emlékszem.
1 db van csak benne?
milyen tápegység ez?

5bzs27u7

Voltcraft DPS400, hol tudnám őket beszerezni?
A RET-nél nincs.

svejk

5bzs27u7

000000000

Üdv!

Saját interpolációt használok:
kiszámolom delta x,y,z-t, valamint ebből meghatározom a távolságot légvonalban.
Ismerem ugyebár az előtolási sebességet (F paraméter), valamint van egy belső interrupt generáló rutinom, mely jelenleg 100KHz-el fut.

Ezekből kiszámítom mely tengelyeknél milyen időközönként kell impulzusokat kiadnom.
Ebből visszaszámolom a valós időt, melyet kivonok az eredeti időből, és ezt leosztom az előzőekben kiszámolt időközzel, így megkapom, hogy hány impulzust kell kihagynom az adott tengely léptetésénél, hogy egyazon időpillanatban érje el mindhárom tengely a végcélt.
Ebből kiszámítom milyen időközönként kell kihagynom egy impulzust...
(így kompenzálom a fixpontos számítási hibákat)

ybm4ifb

Sziasztok

sneci.....már 4 vezérlő kéne...de megelégednék 3-al is a közeljövőben..légyszíves..probáld összehozni.

x4rhew5r3

Hát, én azokat szétkaptam, és másra elhasználtam az anyagokat. A szétkapás helyett inkább szétbarmoltam lenne a helyes kifejezés. Én azt hittem már nem aktuális a dolog, olyan sokáig nem jelentkeztél.

x4rhew5r3

Biztosan jó az algoritmusod, hirtelen nem látom át, hogy hogyan közelíti az elméleti egyenest azokban az esetekben, amikor  egy tengelyen a lépések nem oszthatók ki egyenletesen. De lehet, hogy a te alkalmazásodban ennek nincs is jelentősége. Köszi a választ.

Szedlay Pál

Üdv!

És ebben az számításban hogyan veszed figyelembe a különböző gyorsításokat lassításokat tengelyenként?

ybm4ifb

Szia sneci.

Semmi gond..talán...anyít segitsél hogy hány amper kell a motoroknak,van itt valakinek vezérlöje..talán az jo lenne.

Mi legyen az itteni paneloddal?
Még jo hogy megcsináltam a hüttőbordákat hozzá...

000000000

Üdv!

Még nem veszem figyelembe, de sztem a következőképp oldom meg:

Megadható lesz a vezérlőnek, mondjuk hogy 5, 95%.
Ez azt fogja jelenteni, hogy minden tengely mozgásút 5%-áig gyorsítson 0-ról F-re, majd az ut 95%-ától lassítson F-ről 0-ra.

000000000

Pont ma próbáltam, egy kis G-kóddal, ment marha jól...
Már X Y Z G00 G01 F feldolgozása benne van az interpreterben.
Jelenleg még csak soros porton tolom fel a G kódot text formában, ezt értelmezi a proci, majd egy RUN parancsra elkezdi futtatni a kódot:

Elkészíti az első interpolációt, elindítja a tengelyek hajtását. Ez teljesen interrupt + DMA alól történik.
Miközben mozog a tengely az interpreter feldolgozza a következő sort a G kódból, majd leszámolja a következő interpolációt (ez kb. 260 usec alatt), majd megvárja míg az interrupt jelez, hogy a 3 tengely elérte a poziciót...
Ekkor indítja a következő mozgást és számolást...

000000000

Ezt a problémát már lekezeltem. Miután megvannak a tengelyenkénti késleltetéseim és impulzusszámaim leszámolom, hogy valóságban ez mennyi idő lesz minden egyes tengelyre, és megnézem mennyire térek el a valós időtől.
A leszámolt és a valós időből képzek egy különbséget, melyből megkapom, mennyi időt kell még valahol várakoznom, hogy a 3 tengely pont egyszerre álljon meg.
Ezt leszámolom impulzusszámra, és ennyi számú impulzusidőt késleltetek egyenletesen szétosztva a teljes tengelyút alatt.
Ez sem lesz teljesen pontos.  
Egy 30,20,50 cm mozgás esetén kb. 30usec időkülönbséggel áll meg a 3 tengelyem időben...

crgs7u9wg

erdekes "magazinok", foleg a motorvezerlos, de a tobbit is erdemes atnezni:
http://my-ftm.com/archives.asp" TARGET=_fnew>FTM