Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

Valóban, vezérlő függő a dolog! H1 és Profi2 esetén én az 50V körüli (max.) DC feszültséget javallanám (P2A esetén még többet is)! Tehát visszafelé: 50/gyök2=~35V secunder max. javasolt. Ha a motorod extrém kicsi alapfeszültségű (pl. 1.25V), akkor annak 25×-ét (32V DC), mivel a H1 max. 25×-ös alapfeszültséget tolerál (persze, csak ha H1-el akarnád hajtatni). Több infó kéne a motorodról...

e6bkdgi5f

Értem.
Akkor maradjunk annyiban, hogy H1-es vezérlő és 3db Nema 23SM056-028-8W-F10.F10-1.3 léptető motor.

Ebben az esetben milyen tápot kell készíteni?

Köszönettel:
Zoli

000000000

Így már konkrét!
Az említett motor 1.96V-os, 25×1.96=49V, tehát DC max. 50V javasolt (40-50V DC már jó teljesítményt fog adni! Ez visszaszámolva: 50/1.41=35.5V. Én 35V-ra tekertetném a toroidot.

e6bkdgi5f

Köszönöm. És mekkora áramfelvételre lehet számolni maximum? Tehát hány VA-es trafó kell, ha 35V-osnak veszem a szekunderét?

000000000

Feltételezve, hogy 3db egyforma ilyen motor lesz, akkor elvben max. 3×1.4A=4.2A, de a PWM miatt nincs 100%-os kitöltési tényező. Szerintem ennek az 1/3-ával, max 1/2-ével kell számolni, vagyis 2.1A. Így 35×2.1=73.5VA. Ha 100VA-est választól, akkor az már jó lesz!

000000000

A szűréshez ne spórólj a kondival (min. 4700uF)!

000000000

Én ugyanezekkel a motorokkal (2 db) hajtom a kis PROXXON esztergámat  bipoláris, mikrolépéses vezérlővel. A tekercseket lepárhuzamosítottam (un. bipol bekötés). Így aztán a motorokat 2.8A-al és 44 Volttal nyomatom, azaz ílymódon a lehető legnagyobb nyomatékot és fordulatot tudok kivenni belőlük.....Neked is ezt ajánlanám.

3k74cecek

"Az említett motor 1.96V-os, 25×1.96=49V"

Az a 25-ös szorzó mit jelent, honnan van ?

000000000

Ha elolvasod a H1 PCB leírását, benne van a maximálisan használható feszültség szint a motor alapfeszültségéhez viszonyítva. Ez az arány 25. Ha ettől nagyobb arányban kapcsolsz feszültséget, akkor álló helyzetben (ha néma üzemmódot állítasz be) nem fog tudni rendesen leszabályozni a PWM és mind a motor, mind a vezérlő melegedni fog erősen (túlzott esetben, hosszabb távon akár le is éghet a tekercselés).

000000000

Egy hule kérdés...  ...talán...[#idiota]  Van egy pl. 10kW-os motor. Ennyit mikor papál? Milyen terhelésnél, vagy amikor nincs terhelve? Mert szerintem nem mindegy....[#buck][#lama][#kuss]

3k74cecek

Köszönöm.
Bocsánat, de nem ismerem a H1 vezérlőt ilyen mélységben, mert mást használok. Azt hittem valami általam ismeretlen összefüggésből adódik, hogy egy léptetőt a névleges feszének 25-szöröséről _kell_ használni.
Ezért kérdeztem.

3k74cecek

Ez a motor névleges teljesítménye. Tehát ezt tudja leadni folyamatos üzemben. Rövid időre ennél többet is tud, (10-20%-al) de utána hagyni kell hűlni, mert különben baj lesz. Üresjáratban ennek csak töredékét veszi fel. Hogy pontosan mennyit az függ a hajtott szerkezettől. Ha csak a motort vesszük tisztán akkor kb. 5% nagyságrend körüli lehet, ilyen teljesítmény nagyságnál.

000000000

Koszi az infót, már megint okosabb lettem...[#heureka]

5bzs27u7

Üdv a csapatnak.

Arra keresek megoldást, hogy az LTP port kimeő jeleit, hogyan tudnám fizikailag kimutatni.
Miért is, PWM vezérelt marómotort szerettem volna. De nem jön ki jel, pedig a Mach3 is mutatja, Port ellenőrző progi is mutat, de még sincs kimenő jel, hogy tudnám én ezt megnézegetni műszer nélkül?

4um5b65d

Volt réges-rég egy mod-player nevű DOS-os zenelejátszó progi. Pár darab ellenálást össze kellett hozzá forrasztani amit egy LPT port csatijára rábiggyesztettél és elindítottad a zenét aztán a rákötött hangszórón meg dübörgött az EDDA.....
Tök egyszerű volt....bárki meg tudja csinálni.
Nincs meg valakinek véletlenül???