Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

s5f8tmfv3

Led plusz ellenállás? A kitöltési tényezővel arányosan változnia kellene a fényerőnek.

000000000

A beállítottad a ports & pins-be  a motor output-ban a spindel-nél a step pin-t 1-nek és a port-ot meg 1-re ?  
Mert ha nem akkor ezt tedd meg gyorsan.
tesztelni meg egy led és egy ellenállás sorba kötésével tudod, de a led polaritását azért ne cseréld fel mert különben nem mükszik.

000000000

És a ports & pins-ben a spindel setup-ban a PWM Base Freq. 5-röl legalább 500-ra vidd fel
Use Spindel Motor Output legyen kipipálva a PWM Control-al együtt

s5f8tmfv3

http://kartikmohta.110mb.com/tech/parallelport/lptleds.gif" border=0>

s5f8tmfv3

Valamit elszúrtam... http://kartikmohta.110mb.com/tech/parallelport/" TARGET=_fnew>Itt van egy egyszerű rajz a ledes teszthez.

dg8n4i8x

Hú a jó öreg mod player... Volt egy csomó zeném is hozzá... Lehet még megvan valahol... De ha minden igaz 5.1/4-es lemezen... :)

5bzs27u7

Köszönöm, már van jel.
Én a 16 pinnél próbáltam. Valaki tud rajzot, hogy lehet összekötni a Mach PWM-et egy BLDC motor szabályzóval?

dg8n4i8x

Szia Viktor!

Brushless marómotor topik #74-#90...
Kapcsrajz plusz mach beállítás... Kipróbálva!
Üdv!
Balu

5bzs27u7

Üdv.

Már kipróbáltam, de nem jött össze. Kérdezném neked milyen szabályzód van?
Nekem a 16 pinen nem ment ki a pwm, de az 1 pinen igen.
Megvan az optocsatoló, másik végén egy ellenálattal meg a szabályzó.
A led szépen villog ahogy növelem egyre gyorsabban, ahogy annak lenni kell, ez már opto másik oldalán, csak ellenőrzésnek. A szabályzóm nem jelez semmit, ha kirántom a jel vezetéket akkor bekapcsol a jelzője, és ezzel ennyi. Tovább nem jutottam.

dg8n4i8x

Olcsó kínai szabályzóm van, tökéletesen megy vele. Elvileg 1KHz-pwm jellel mennie kéne... Esetleg csinálj egy screenshotot a beállításokról. Hátha meglátunk valamit...

5bzs27u7

Van haladás az ügyben.

A motor már elindul, de nagyon instabil.
Egy érdekesség, azzal a bekötéssel nem indult el, egy ledet raktam a kimenő PWM és a szabályzó jel közé. Nem jöttem rá miért csinálja, de másképp nem indul. Kérdezném, hogy a te szabályzód is jelez amikor bekapcsolod a Machban a Spindle startot. Minden ki bekapcsnál ez van, megkapja a jelet és sípol ötöt majd utána indul.

dg8n4i8x

Meg kéne nézni a szabályzó leírását! Lehet itt van a kutya elásva... Van olyan szabályzó ami csak középállásban lévő botkormánnyal indul alapból, vagy onnan ahová beprogramozod a nullpontot... Lehet az a baja! A jel megérkezését szerintem mindegyik jelzi...

5bzs27u7

Ez is kínai, Keda18A, semmilyen leírást nem találtam, ami komolyabb lenne. Vagy csak én nem találtam meg.
Tényleg erről jut eszembe, lehet hogy hülyét kérdezek, ezekből a szabályzókból ki lehet a programot szedni? Láttam már sok tuningot de erről még nem esett szó.

5bzs27u7

Amúgy van hozzá prog kártya, de ez a funkció nem beállítható. (nullpont)

dg8n4i8x

Nem tudom a program kiszedhető e... Ilyen mélységekig nem foglalkozom a dologgal... Ha nem programozható akkor elvileg a középállás lesz a nullpont, vagyis ahol épp bekapcsolod a jelet... Próbáld meg a pwmbasefreq.-t 1000 retenni, minimumPWM pedig 50% legyen... esetleg active low a port and pin-nél nem változtat?