Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

Ilyesmivel már én is találkoztam és a kristály (vagy rezonátor) volt a hunyó! Határértéken volt valamelyik alkatrész, (akár a rezgőkör kondiai is lehetnek) és a kéz álltal rávitt 50Hz-es brum már elég ahhoz, hogy beinduljon a rezgés, de nélküle már nem mindig.

3k74cecek

Ebben az esetben érdemes megváltoztatni a kvarc melleti kondit, nekem ez segített hasonló esetben.

crgs7u9wg

egyszer volt itt szo a monitorokrol (crt) es abban maradtunk, hogy jo-jo de mivel nincs hozza a szervize csatlakozo ezert csak durva modon lehet beavatkozni a monitor beallitasaiba, na most ez hala az istennek megvaltozott :)
csinaltam egy egyszeru kis rs232 ttl atalakito kabelt es szereztem egy progit amivel olyan sok mindent be tudok allitani a monitoromon, hogy meg most is szedulok :)
mar csak egy szinkalibralot kell szereznem es indul az elvezes :)

http://www.geocities.com/gregua/windas/" TARGET=_fnew>ITT TALALTAM A SZUKSEGES INFOT

s5f8tmfv3

Használható bármilyen márkájú monitorhoz vagy csak sonyhoz?

crgs7u9wg

szerintem amiben sony belso van ahoz nagy valoszinuseggel, a monitort szet kell szedni es egy 4-es csatlakozora kell ramenni, erdemes kilogatva hagyni a cuccot, ha kesobb is kell ne kelljen szetszedni a monitort, olyat is lattam a neten, ahogy a negy polus egy kis din mama csatival volt kivezetve a monitor hatuljan...

Karácsony Sándor

http://www.rcgroups.com/forums/attachment.php?attachmentid=330451" TARGET=_fnew>fórumItt van néhány egyszerű hall kapcsi. DE szerintem ezek csak max fordulaton pörgetik a mocit.Ha ez pl.HUB motor e-bike szerű akkor lehet hogy kb. 36 voltos .

svejk

Gratulálok!
Ezért én 8-10 éve egy kis vagyont fizettem volna, ha meg tudom szerezni :(
(kb. 100-150 db.-ot kellett a szoftver hiányában hardveresen meghackelni)
Most már lassan a kutyának sem kell tehát hozzáférhetővé tette valaki :)

e6bkdgi5f

Sziasztok!  

Szeretném kérni a véleményetek, hogy az alább linkelt tápegység alkalmas lehet-e CNC-khez.
Már hallottam több embertől, hogy a kapcsolóüzemű tápok nem mindegyike lehet alkalmas, ezért szeretnék megbizonyosodni.

Köszi és üdv.http://www.vatera.hu/kapcsolo_uzemu_tapegyseg_24v_101054074.html" TARGET=_fnew>Tápegység

000000000

Ez egy 3 fázisú táp! Tudsz róla?

e6bkdgi5f

Igen, utólag láttam, hogy 3 fázisú és azt sajnos nem tudom használni, de ha 2 fázisú lenne, akkor használható lenne?

Lenne egy másik kérdésem is konkrétan a H1 vezérlőhöz.
A H1-esnek mennyire megfelelő, ha egy 180VA-as 18V-os szekunderű toroid trafót pufferelek és egyenirányítok? (Az kb 24V-ra jön ki)
És a motoroknak megfelelne ez a táp megoldás? Mondjuk ha Nema23-at veszek...

Előre is köszönöm!

000000000

Nagyon kevéske az a secunder feszültség! Menjél fel legalább 40V-ig (vagy feljebb)!
A táp teljesítmény igény a használni kívánt össz motor áramfelvétel fügvénye. Nem tudom milyen motorokat akarsz majd hajtatni...

Egy kapcs üzemű tápról kívülről nem lehet megmondani, hogy jó e! A fene se tudja! ki kell próbálni, esetleg plusz kondikkal hidegíteni kívülről! Azt tudom, hogy a sima PC táp nem jó (lekorlátol)...
Varsányi Peti több kapcs.üzeműt is használ sikeresen (a jobbik fajtákból).

3k74cecek

Én is kapcsolós tápot használok, és semmi gondom nincs vele. 30V 20A-es.
4 db NEMA 23SH086 motort hajtok vele.
A PC táp még nem eléggé meghatározott, mert kismilió fajta van belőle.
Átalakítás nélkül nem is tudom mire jó. Az 5V kevés, de még a 12 se nagyon elég, de ott már áram se sok van. Én nem szenvednék vele. Az nem ilyenre lett kitalálva.

000000000

Hát okkor hajrá!

e6bkdgi5f

Az egyértelműség kedvéért azért rákérdeznék, hogy a Nema 23-as 1.3, 1-5Nm-es motorjaihoz milyen tápot kell készíteni?
Úgy tekertetném a toroid trafót, azért érdeklődnék, hogy mekkorát lenne érdemes...
Azért mondtam a 180VA-t 18V-os szekunderrel, mert azt ha egyenirányítom és pufferelem kb 24V-ra jönne ki, nem? Mert ha jól tudom gyök 2-vel kell szorozni...

A HobbyCNC katalógusban szereplő árak nettó vagy bruttó árak?

Köszönöm

000000000

Szia Csaplár(os)!
Kevés az infó amit adtál, mert sokféle típusú NEMA 23-as léptecs van. Itt azonos nyomaték és méret mellett a gyártó által megadott névleges adatokra(feszültség, fázisáram ill. belső ellenállás) gondolok. Ezenkívül az sem mindegy, lenállásrhogy a mocikat milyen vezérlővel hajtod meg. Egyes vezérlők megengedik, hogy a motort a névleges feszültségének akár hússzorosával is meghajtsd. Mások mint pl. a Profi1 már az ötszörös túlfeszültséget sem viselik el. Pedig a nagyobb feszültséggel való fűtés a gyorsabb pörgethetőség záloga! Ezzel kapcsolatban nézd meg a fórum régebbi bejegyzéseit ill. Magi Pista ajánlásait. Mindenekelőtt pedig tájékozódj motorjaid és vezérlőid paramétereiről.