Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

juh0557j0

Ne fáradjatok, sikerült találni pár kapcsolást 555-el és FET-tel. Holnap kipróbálom.

crgs7u9wg

http://kepfeltoltes.hu/090106/wireless_power_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

http://www.youtube.com/watch?v=TIhPayFBE9c" TARGET=_fnew>WIRELESS POWER

egy egeszen erdekes megkozelites a legmagos tekercsekkel kapcsolatban, a lenyeg az, hogy szemben a hagyomanyos legmagos tekerccsel ez az elrendezes lehetove teszi, hogy a magneses mezo ne szorodjon szet, hanem koncentralva maradjon, kb. azonos modszer mint mikor egy magenes kore fluxus vezetot teszunk, ugy lehet jol megerteni, ha egy 8 -as alakzatot kepzelunk el, szoval a 8 -as felso reszen egyik iranyban folyik az aram, meg az also reszeben ellenkezo iranyban, tehat alul-felul az indukalt magneses mezo ellentetes iranyu lesz, ami onmagaba zarodik, kis ugyeskedessel (ha valakit erdekel teszek fel rajzot) egy egeszen nagy lapot is ki lehet ilyennel rakni, mint egy sakk-tablat es akkor a lap felett lehet venni a vezeteknelkuli aramot, masik felhasznalasi terulete a konnyu, jo hatasfoku trafok, arrol mar nem is beszelve, hogy itt nem problema a szaturacio ugy mint a vas trafoknal, talan meg valami motor alkalmazast is ki lehetne talalni, errol a tekercselesrol en elsonek szekely lajos, mar elhunyt, feltalalotol hallottam, gondoltam most megcsinalom es nagyon szepen mukodik, annak ellenere, hogy barbar modon :) asztalszemet alkatreszekbol dolgoztam...

s7manbs8

No ez egész érdekes, eddig azt hittem, a trafókba kell egy kis vasmag is, látva a videót. Ezt ne mutogasd a vasmagkészítő cégeknek, mert becsődölnek.

s7manbs8

Lassan még Teslában is elkezdek hinni.

000000000

Ebbe se kell vas!
http://magiist.fpn.hu/Kepek/Tesla_%20tr.JPG" border=0>

Karácsony Sándor

Azt látom ,hogy Super whitening reklám de mi hajtja?Engem érdekel bőveben is.kösz .BUÉK MINDENKINEK![#worship]

Motoros

Ha a lakásba ilyen lenne a padlóba akkor nem kéne konnektor? Sőt anyósom reumája is elmúlna? :)
Az átvitel hatásfoka az milyen vajon?

0gbwyh99

VILÁG LEGNAGYOBB ZSENIÉRÖL BESZÉLSZ !!!
A gond csak annyi volt vele hogy nem érdekelte a hirnév , igy sok sok találmányát nem védte le ! Ő célja az emberiség műszaki fejlődése és mindennapi életünk megkönnyebitése volt !  
Ennek a következménye az volt hogy sok talulmányát ellopták és sajátként mutattak be ! Legtöbb találmányát Edison lopot ell (elejében neki dolgozot Teszla ) ! Persze volt olyan is amit nem loptak ell , csak utána masok is rátaláltak és mivel ö előtte nem védte le , ezért jogosan a sajátukként szabadalmaztattak (telegráf , röngen(X-sugarak) , fonográf , .......) .
Csak ennyit szerettem volna kommentározni , köszönöm a figyelmet .
[#alien][#bee1][#worship][#worship][#worship][#worship][#worship][#worship][#worship][#worship][#worship][#worship][#worship][#wave]

Motoros

A Tesla turbina is pl egy zseniális és egyszerű szerkezet, senki nem gondolná hogy működni fog, pedig működik. A műegyetemen még ma is azon filóznak.

crgs7u9wg

http://kepfeltoltes.hu/090107/tabla_www.kepfeltoltes.hu_.gif" border=0>

remelem ertheto a kep, evvel a modszerrel tetszoleges lapok kirakhatoak, en elsonek az asztalomat probalnam kirakni es a billentyuzetet, egeret hajtanam vele, meg a szamologepet, meromuszert, sot lehetne vele toteni kutyuket stb.

maga a primer egy egyszeru fel-hiddal van meghajtva, 12v-on soros lc modban kapcsolodik a rezgokor, a freki a printer porton allithato 50%-os kitoltes mellett

az atvitel hatasfoka szerintem eleg jo, kis 20w -os halogent hajtottam ket azonos tekerccsel es a fenyebol itelve nem lattam semmi problemat

0gbwyh99

A papir üditős dobozaknak (amit minden ember a világon fogott már a kezében) az alját és tetejét mivel zárják le ? Vagy ultrahanggal vagy indukciós heggesztéssel amit Tesla trafók segitségével érnek ell ![#wave]

s7manbs8

Erre lehetne csinálni egy tekerőgépet, ami ezt szépen megcsinálja (nevezzük CNC-nek).

svejk

Ha jól látom az egy ferrit antenna darab.
Tehát nem légmagos mégsem.
Valami lapos tekercset találj ki vevőnek is.
Mekkora frekin megy?
Az a "szerintem elég jó" hatásfok mennyi lehet mondjuk 3-4 cm re a tekercsek síkjától magassabban.
Egy mondjuk 150x300mm-es tekercspár mekkora felületen adja le az "elég jó" hatásfokot?
Zavarsugárzás? Vagy a csatolás szinuszosít?
Életteni hatás?
Gondolom vasurrú bábák kerüljék :)

Szalai György

Az infra LED-es időszámítás előtt, az induktív hurkos módszert, alkalmazták helységen belül, fejhalgató Hf jel átvitelére is. TV hangszórókimenet hajtott a szőnyeg alatt a fal mentén végigfektetett pár menetes tekercset (Célszerűen 270 ohmos szalag antennakábelből) és ennek a mágneses terét vette a vele csatolásban lévő, ferritrúdra készült tekercs. Azután kis tranzisztoros erősítő és füles. Nem volt az rossz. De energia átvitelre használni egy ilyen laza csatolást? A négy-öt wattos hangszóró kimenetből átjött vagy 1miliwatt.

crgs7u9wg

a ferrit csak azert kerult bele mert a primer tekercs nagy volt es a szekunder pedig kicsi, mint ahogy a videon is latni, ez is egy hasznalhato mod/megoldas, a masik modban ket teljesen azonos tekercs van, na itt mar szepen lehet hasznalni mint egy vasmagos transzformatort, a harmadik modban van egy viszonylag nagy sok racsot tartalmazo primer felulet es a vevo tekercs pedig csak ket szegmensbol all

a freki nem tul lenyeges, ugy ertem szepen be lehet allitani, a jol ismert formulak itt is ervenyben maradnak, hiszen az egesz nem tobb mint egy rezgokor

a hatasfokrol csak becsleseim vannak: fogtam egy 20w -os halogen izzot es rakotottem a 12v -ra, kb. 2a mellett adott egy fenyerot, utana a transzformatoros modban a felvett ampert behangoltam kb. 2a -ra es a fenyero az en szemem szerint! megegyezett :) ertem en azt, hogy ez igy eleg ostoba, de meg nem mentem a meresbe bele jobban, amugy ez a csatolas jol mukodott egy-ket centimeterre is

a tekercs merete az optimalis mukodesi frekvenciara van hatassal, nyilvan ha noveljuk a frekit akkor a racs merete csokken es persze forditva

a zavarsugarzas nem lehet tul sok, hiszen nincsen szetszorodo magneses mezo(pontosan ugy mint a jobb minosegu vasmagos tarsaiknal), a negyszogjelbol pedig igen, szinuszos jel lesz

az elettani hatasa nem lehet tul jelentos hacsak nem akarunk a tekercshez tul kozel tartozkodni, amugy amikor a mobilok akar 2w-ot is szetkopkodnek az emeberek fejebe az sem lehet semmi :)

a vasat/femet valoban nem szereti, ha teszek ra egy nagy aluminium lapot azon mar nem jon at semmi sem, viszont az erdekes, hogya az alu nem a primer es szekunder koze kerul hanem a primer es a szekunder egyutt vannak es ugy teszek rajuk lapot az nem zavarja a mukodest...