Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

e3h0cv4ph

Megnéztem, tényleg tudja, de a L297 csinálja ezt. Én eddíg csak L298-al építettem vezérlőt, az itt közölt rajz az ismerősömé.
Valóban az L298 nem a legkorszerűbb mert bipoláris tranzisztorral dolgozik (nem FET-el), de szerintem egy kezdő hobbystának megfelelhet, egy magadfajta profi dolgozzon csak FET-el :)

e3h0cv4ph

Az, hogy milyen gépbe építed ezt be az tökmindegy, lényeg hogy a megfelelő léptetőmotort használd. Hogy a gép hány tengelyes vagy, hogy mit csinál az áramkör szempontjából tetszőleges.

e3h0cv4ph

Jól mondod, de mindenképpen kell az IC-k leírása mert annélkül tényleg nem lehet megérteni.
Tényleg nem megy a link (nem tudom mi történt vele). Keress rá Google-val L297 datasheet ill. L298 datasheet -re, rengeteget talál.
Az alapján be tudod kötni.

e3h0cv4ph

Így van. Közvetlenül rá lehet kötni. A PDF-jéből ezt is megtudod.

ebalint

Biztos, hogy jó vezérlőt lehet vele csinálni.

Az enyém is ilyennel működik évek óta.

Sajnos kapcsolási rajzom nincs róla.

Egy szegedi cégnél úgy tudom lehet kapni, nem is drága.
.

ebalint

Itt van egy PDF :
http://cnctar.hobbycnc.hu/ebalint/stepmotor.pdf" TARGET=_fnew>L297

Láttam már adatlapot is vhol, de az alapkapcsolás, belső elrendezés ebben is benne van.
.

ebalint

Csináltam egy külön mappát ide :
http://cnctar.hobbycnc.hu/ebalint/L297_L298/" TARGET=_fnew>L297_L298

.

4um5b65d

Mostmár én is végignéztem egy pár oldalt , ezekből az adatokból meg lehet építeni. Árulni nagyon sok cég árulja én az eddig legolcsóbbat 1332 és 1386 Ft-ért láttam, de az a L6210-es diódahídat nem találom egyelőre magyar elosztónál, de lehet azt külön is összerakni....

e6bkdgi5f

Sziasztok!
Aki ismer az UCN5804B IC-t és esetleg megépítette ezt a http://www.electronics-lab.com/projects/pc/008/" TARGET=_fnew>kapcsolást
, kérem írja le véleményét. Egy kis nyákmarató gépet szeretnék készíteni és azt akarom vele vezérelni.
Köszi és üdv.

4um5b65d

Létezne az, hogy inkább a picivel egyszerűbb kapcsolást választjátok egy még megoldatlan szoftver problémával és drágább ic-vel, mint hogy
Tatai kolléga linkjében foglalt kipróbált elektronikát készítenétek el ????

Szalai György

http://www.vatera.hu/stepper_driver_4_csatornas_egy_kartyan_gyari_speci_90920017.html" TARGET=_fnew>Készen, olcsón, 4db egy panelen.!
Persze, ha magad szeretnéd, akkor ez nem neked való.

e3h0cv4ph

Ez is L298-L298 párost használ, ez egy bevált és viszonylag egyszerű dolog, (ráadásul ez a darab még olcsó is).
De nem értem mit keres a panelon az a mikrokapcsoló? Annak van köze az áramkörhöz, vagy csak fotózás előtt esett le a polcról? [#nemtudom]

e3h0cv4ph

L297-L298 at akartam írni!

Szalai György

Azért linkeltem ©Csaplar részére, mert  ©tatai fórumtárs pont ezt a párost ajánlotta neki. Nem barkács cucc. Ebben a minőségben otthon nem gyártható. Szerintem is kisebb motorokhoz jó lehetőség.
A mikró kapcsolónak az áramkörhöz én úgy látom nincsen köze (nincs bekötve) Talán a méret szemléltetésére tette oda. Elég kicsinyke panelocska. Azért hátrányát is látom egy házi készítésűvel szemben. A hidak hűtését ilyen elrendezés mellett nehéz megoldani, biztos az eredeti felhasználásban erre nem is volt szükség. Akkor pedig az áramkorlátja elég alacsonyra lehet állítva. Nagyobb két amper motoráram igény környékén már jelentkezik a barkácsolás szüksége, meg kell oldani a végfokok hűtését és az áramlimiterek átállitását is.

e6bkdgi5f

Hali!

De érdekel a dolog, csak jó lenne több infót tudni róla...