Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

3k74cecek

Majdnem. Arra gondoltam, hogy pontosan melyik tekercsvég melyik pontra csatlakozik, ugyanis nem egészen mindegy.
De amint látom ez a vezérlés elég érdekes módon működteti a motort.
Egyszerre mindíg csak egy tekercsen folyik áram.
Alapból nem így szokták az unipoláris motort hajtani. Gyanítom, hogy így jóval kisebb a nyomatéka. Pláne, hogy csak 5V a motorok tápfesze. Gyorsabb léptetésnél ne is számítsál arra, hogy ez hibátlanul fog menni.

Aztán az optóknál lévő 270 ohmokat én 190-re cserélném. Eléggé határon van így a fetek teljes kinyitása. Nem tudom mekkora áramúak a motorok? (lehet, hogy írtad valahol, de most nincs kedvem visszanézni az összes írásodat).
Esetleg rövidre zárhatod az eddig közös R5-öt.

Kicsa

Hát igen,ez egyszerre csak egy tekercsre ad kakaót.Így volt egyszerűbb mecsinálni...
A motorok 1.4 A tekersáramúak...
Ha R5öt rövidre zárom,az miért jó?
Üdv

svejk

Az hogy egészlépéses az áramköröd az egy ügy, később plusz logikával bővíthető.

De hidd el túl sok az elvi hiba is, ami nem azt jelenti hogy valemelyest ne működne az áramköröd.

A normál FET-ek könyökpontja úgy 4 V kürül van, illik legalább 10 V-tal nyitni őket. Neked ide logic level FET kellene.
Az egész áramkörödet 12 V-ról táplálva jobb eredményt érhetnél el. (a számlálód ugy is CMOS)
Optók nem kellenének a FET-ekhez csak a bemeneten a STEP-DIR jelet kellene leválasztanod

Ha ragaszkodsz ehhez a felálláshoz akkor a Fet-ek Gate-jét kösd 5 V-ra egy 100 Ohmos ellenálláson keresztül ás az opto tranzisztorával rángasd testre.
Ehhez persze fordított meghajtás kell, vagy elhagyod az invertereket, vagy meghagyod de a kimenetük és az 5 V közé rakod az opto ledjét.
(egyébként is igy több áram nyerhető a TTL IC-ből)

3k74cecek

Hát igen, az egyszerüség oltárának áldozatát most szívod.  
R5 rövidzár azért jó, mert akkor kevésbé osztódik le a 12V (a kinagyított rajzon ugyan 5V van írva, de az eredetin 12V szerepelt) az opto (esetleg nem teljes, mert kevés a LED oldali árama) nyitásakor, ami a fet G-re kerül. A fet 20V-ot bír a G-n így nem lesz gond.
Persze 1.4A-nél valószinűleg még nem érződik, a nem tökéletes nyitás okozta gond.

3k74cecek

Az még csak hagyján, hogy egész lépéses, de akkor is 2 tekercsen szokás egyszerre áramot adni neki. Így egy tekerccsel halovány gyönge a motor.
Nem feltétlenül kell a logic FET, mert most is 12V-ról jár, csak érthetetlen okból le van osztva (R5-opto-R4). A rajzon szerintem elírta a feszt, mert a PC csatlakozó egyik szélén 5V, de a másikon 12V jön. Az elsőnek linkelt rajzon még 12V szerepelt.
Egyébként az optót célszerűbb lenne a bejövő step és dir jelekhez tenni. Persze csak akkor érdekes ha az egészet nem a PC tápjáról járatja.
Szerintem is elég sok sebből vérzik ez a megoldás.

Kicsa

Sziasztok!
Hát igen,ezek szerint eléggé gázos az egész vezérlés. Nem akarom elkiabálni de így most talán jó lesz...bízom benne...Ez a 2 tekercses gerjesztés viszont érdekekes...Mert akkor majdnem 2x akkora nyomaték lenne mint most van...
svejk ötletével egy bajom van:kész a nyák. Sajnos elég nehéz kivitelezni mind az 1ik,mind a másik megvalósítást...Viszont erről a plusz bvítő logikáról metudhatok több infót?
Kapukkal kellene összerakni? Vagy sima tranzisztorokkal? Vagy ezeknél profibb megoldás is van?
Az optók pedig akkor rossz helyen vannak,csak a step dir bemenetekhez kellene átrakni őket?
Üdv Kicsa

rbbhbyvfs

Szia,

Szerintem hagyd az egészet a csudába, vegyél egy L297-298 párost, azzal 2A-ig jó vagy, bipolárisan meg tudod hajtani a motort, tud fél lépést is. Alig kell hozzá pár alkatrész és kész a meghajtód.

Itt van igen olcsón :  
http://www.vatera.hu/l297_l298_par_ujra_bontott_de_mux_79166903.html

Libus

rbbhbyvfs

Korrigálnék, a lenti Vaterás úriembertől talán mégsem kellene vásárolni, az értékeléseit nézve :(

sasi

Az elérhetőségét meg tudom adni, ha érdekel.

3k74cecek

Érdekes egy figura. Vevőként totál link, viszont eladóként korrekt. Lehet, hogy tudathasadásos ???[#vigyor5]

3k74cecek

Az optónak csak akkor van értelme, ha nem a PC-tápjáról hajtod a motorokat.
Libus #2723 javaslata szerintem jó megoldás neked első körben. Ugyan nem tudom mennyibe kerülnek azok az IC-k, de összerakni egyszerű és korrektebb megoldás mint a jelelegi áramköröd.

000000000

Az eladó tel száma 06703352400 T őlem vásárolt de nem jelentkezett

Kicsa

Hát igen,tényleg nem túl bonyolult.
Érdekes,én nem oly rég várásoltam tőle egyébként...pénzt nem utaltam...1 hónapja nem jelentkezett aztán egyszer csak jött a postát a termékkel... :O Aztán írtam neki és kb 1 hétre rá jelentkezett h megadja a szszámot h utaljak..majdnem úgy volt nem is utalok mert nem jelentkezik...nah mind1,azért nem szívesen vásárolnék még1x..ki tudja mikorra érne ide a dolog..ha egyáltalán összejönne.
Üdv

000000000

Én is így jártam vele. Néhány hét után tudtam csak egyszer elérni telefonon. (E-mail -t nem olvas, mint kiderült nem is nagyon van állandó internet elérése.) 3-4 alkalommal kellett fölhívnom, hogy egyszer tudjunk beszélni, aztán elküldte a termékeket, de a számlaszámát meg nem. Utána megint nekem kellett hívogatnom, hogy adja már meg a számlaszámot ahová küldhetem a pénzt. Közben az értékelésbe beírta, hogy az adásvétel nem jött létre, mert ő nem volt elérhető. Szerintem jó szándékú, csak kicsit nehéz vele zöld ágra vergődni.

rbbhbyvfs

Én mindenesetre licitáltam 11db-ra, meglátjuk mi lesz....