Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

e3h0cv4ph

Sajnos ebből a konkrét típusból csak egy van de hasonlóból egy tucat, és így mindenképpen érdekelne a meghajtása, megaztán hobbynak is szép feledat, jó látni a végén amikor az ember ír rá mondjuk egy faltenisz programot vagy valami hasonlót.

Egyújabbgépépítő

Már csináltam frame buffert XILINX alapon, de ha nincs meg az időzités és az interface, akkor nem lessz könnyű dolog.

e6bkdgi5f

Sziasztok!

Kezdő elektronikai forrasztgató vagyok és szeretnék magamnak egy CNC gépet, amivel panelt tudok maratni, kisebb dolgokat gravírozni, stb. A Mechanikáoz nem nagyon értek, de az elektronikai részét mindenképpen magam szeretném összerakni.

Tudnátok ajánlani valami kezdők által is megépíthető elektronikát, ami lehetőleg nem mikrovezérlős megvalósítás?

Köszi és üdv.

e6bkdgi5f

Ja igen és lehetőleg valami STEP-DIR rendszerű dolog kellene, mert úgy hallottam, hogy az talán kicsit egyszerűbb, mint a szervós dolgok.

e3h0cv4ph

Ha semmiképpen nem akarsz mikrovezérlőt bele, akkor vagy nagyon bonyolúlt lesz (ilyet nem ismerek) vagy a léptetőmotorod sebességének a rovására megy.
Itt egy rajz az egyik kollégám gépén ez a vezérlő van és remekül működik (szép komótosan):
http://cnctar.hobbycnc.hu/tatai/stepdrv_kicsi.png" border=0>
De http://cnctar.hobbycnc.hu/tatai/stepdrv.png" TARGET=_fnew>ITT van nagyba is.
És http://www.st.com/stonline/products/literature/ds/1334.pdf" TARGET=_fnew>ITT van az egyik IC doksija, és http://www.st.com/stonline/products/literature/ds/1773.pdf" TARGET=_fnew>ITT a másiké (végfok). Ezeket böngészd át szerintem ez megfelelő lesz neked és beszerezhetők is, és többünknek vannak már tapasztalatai ezekről. Ráadásul ezzel az IC-vel mindkét típusú léptetőmotort (unipoláris, bipoláris) meg tudod hajtani.
Jó bütykölést! (ha valami nem tiszta, kérdezz)

e3h0cv4ph

A STEP/DIR rendszer független a motor fajtájától. Ez a motorvezérlő elektronika meghajtására (vezérlésére a PC felől) vonatkozik. Lehet szervó motoros vezérlő is STEP/DIR rendszerű, sőőőőt :)
Üdv:TT

4um5b65d

Na ezt én is kipróbálom, kezdésnek jó lesz. Már nagyon unom, hogy nincs léptetőmotoros hátvakaróm. Aztán ha ez már megy akkor majd jöhet az űrszondák szervovezérlése is :))) Saccra százalékosan mennyivel lassabb mint a M-konrolleres tesója?

e3h0cv4ph

A mikrovezérlősökbe van chopperes áramszabályozás a lassabb fordulatoknál így a motor alapfeszültsége fölé tudsz menni (jóval akár 25x). Ennél meg szinte csak az alapfeszültséget kapcsolhatod rá, mert ha efölé mész akkor álló helyzetbe leég.
A sebességcsökkenéstnehéz megmondani saccra 30% és 50% között lehet, motortól és sokmindentől függ. Ilyen irányú tesztjeim nem voltak.
De a régebbi (80-as évek) ipari gépeken (nekem is van egy ilyen) hasonló elvű vezérlés volt (semmi mikrovezérlő) és működött igaz nem volt szélvész gyors, de a léptetős gépekről ez amúgy semmondható el.
Tessék próbálkozni!

4um5b65d

Gondolom ez árban sem egy jelentős tétel, tanulni meg lehet belőle és ez a lényeg. Köszönöm az infót :))

svejk

Na ne mááá!!!  

Az L297, L298 páros ugyan olyan chopperes áramszabályzást valósít meg.
Az L298 igazából csak bipoláris motorokhoz jó, oda sem valami korszerű.
Az L297 viszont egy kis plusz logikával és 4 db FET-el a végén tökéletes unipoláris vezérlést alkot, mely szinte semmiben sem marad el a csicsás mikrovezérlőstől...

svejk

Az összehasonlítás egész és féllépeses üzemmódra vonatkoztatva..

eivmhrm04

Lenne egy kéedésem a Magi urhoz,mégpediglen hogy az IRFZ48N tipusú feteket betehetem é a H1 es vezérlőbe?

000000000

Hello! Ez milyen gépnek lehet a léptetőmotor drivere? (kezdő vok)

4um5b65d

Tehát, csak hogy értsük...Az L297 csinálja magát a logikát az L298 pedig a nagyáramú illesztést?? Na csak azért kérdezem mert valahogy nem tudom az IC teljes adatlapját letölteni valami hiba van vele.  
Így viszont azt sem értem, hogy melyik kimenet mit is csinál és hogyan kell bekötni. Illetve nem látom át, hogy a PC-vel hogyan kommunikál, hisz csak Jumpereket látok az áramkörön, na meg a rajz jobb oldalán azt az X1-es csatlakozót.

4um5b65d

Erre az áramkörre követlenül köthető a léptetőmotor ????