Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

ajpwg6jrn

Legyen most. Én gyakornokként fejlesztettem egy Vector Network Analyzert, akkor eléggé elmélyültem az elméletben. De elég rég volt már. Az alapokkal tisztában vagyok. :)

szf

Nem értek hozzá de érdekel a téma.

ajpwg6jrn

Írd meg ide a frekvenciaváltó pontos típusát.

ajpwg6jrn

Van egyébként konkrét probléma, amit meg kell oldani?

g89ketty

Nagyszerű! Többünket érdekelne, amikor tudsz rá időt szakítani. Kössz:[#integet2]

g89ketty

A fiam kis asztalos műhelyében a gépeket szeretném kondizni. Két féle indikálási módszert próbáltam, hozzáértő kritikát szívesen vennék. Pl: miért tíltja a Művek a túlkompenzálást?

Szalai György

jani300

De azért csúnyán tudja büntetni szerintem :)
Na jó kicsiben talán nem , habár az új mérők mindent mérnek szerintem .

Szalai György

Akár mérheti is, ha a szerződés alapján szankcionálásra nincs lehetőség.
(A "kis asztalosműhely" valószínűleg kisfeszültségű csatlakozással, 3x80A alatti direktméréssel, lakossági árszabással vételez.)

g89ketty

Igen, 3x16A. Lehet, hogy a szomszédok induktív meddőjével növelem a vezetékek terhelését, mert hozzám folynak? Az a gondom, hogy a gépek mindig részterheléssel mennek. Mire kompenzáljak? Üresjáratra, teljes terhelésre vagy középre? Nem tragédia, most van időm szórakozni vele.

7ng7ui4ik

Yaskawa j 1000 (CIMR-JCBA0006BAA)

Szalai György

Nem látom a kompenzálás értelmét, ha semmijen körülmény nem teszi szükségessé. Csak szórakozásból?
Ha ,,a gépek mindig részterheléssel mennek", akkor arra a részterhelésre kéne kompenzálni. De ha jól gondolom, a részterhelés nem konstans, hanem változó értékű.
Ha nem szankcionálható a túllépés csak téged zavar az induktív fázishelyzet, akkor nyugodtan (büntetlenül) túl is kompenzálhatsz kapacitívba. Vagyis akkor üresjáratra kéne méretezni, hiszen akkor a leg induktívabb a rövidrezárt forgórészű aszinkron motorok fázisszöge. Ha nem frekvenciaváltóról járnak.
Ha ettől több az igényed akkor nem a motorok terhelése, hanem a mindenkori fázisszög mérése alapján kéne működnie a kompenzálásnak. Álltalában ez így szokott történni.
Alkalmas elektronikus műszer méri a fázishelyzetet és kapcsoló jeleket szolgáltat a speciális mágneskapcsolóknak, amik a kondenzátortelep részkapacitásait kapcsolgatják. Rémlik, hogy modernebb készülékek a legkisebb kapacitású kondenzátort nem is kapcsolgatják, hanem szabályozzák.

g89ketty

Kössz a részletes válaszért! Tényleg csak szórakozás. Állítólag a meddőt nem méri az óra, de már nem pörgős van. Kíváncsiság[#integet2]

ajpwg6jrn

Ha digitális, akkor méri a meddőt is. Csak nem foglalkozik vele a szolgáltató mivel kisfogyasztóknál "nem érdekes".
Sőt igazából a műszered is megvan a mérésre. Mivel ha jól sejtem akkor az óra folyamatosan léptetve ír ki fogyasztási adatokat. 1.8 - 2.8 - 3.8... Ezek különböző fogyasztási adatok (hatásos, meddő, látszólagos, visszatáplált....)
Nézd meg az óra típusát és keresd meg a manualját a neten. Ottle van írva minden.
Munka előtt jegyezzétek le az értékeket, majd munka után is. A kettő különbsége pedig mutatja hogy kellhet-e a kompenzálás vagy sem. (Nekem pont most kell beletanulnom ebbe, mivel céges szinten szupport feladatokat is el kell látnom a jövőben erősáramú méréseknél.)

g89ketty

Köszönöm, megfogadom! Készítettem egy tesztert amivel minimumra tudom indikálni a meddőt, kondenzátorsor deltában való rákapcsolgatásával. Ez csak indikálás, ha sikerülne a mennyiséget is mérni, az szupi. Üdv:Sándor [#pias]