Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Gyújtásszög vezérléskor a hálózati feszültséghullám nullaátmenet után az általad beállított idővel a triak begyújt és a következő nullaátmenetkor kikapcsol.
Induktív fogyasztó esetén, (transzformátor) kikapcsoláskor túlfeszültség tüske keletkezik, ami a triak átütését okozza.
Ez ellen védheted a triakot például a trafóval párhuzamosan kötött varisztorral.
A másik különbség a gyújtókör hangolásában van, azon esetedben szerintem nem tudsz változtatni.

000000000

Az egy tévhit, hogy induktív terheléskor a triac vagy tirisztor feszültség nullátmenetnél kikapcsol. Nem fog, tovább vezet x ideig, ameddig az árama nem csökken a tartóáram alá. Meglehetősen bonyolult és behatárolt dolgok zajlanak itt le a fázis eltolódások miatt (pl az előbbi ok miatt bizonyos fázisszög tartományban be se lehet gyújtani a félvezetőt. Ezért használhatatlanok sok esetben a szilárdtest relék is bizonyos induktív körökben.

svejk

Nem igazán hittem benne, de sikerült!

Kis Proxonnal és vágótárcsával megkezdtem a ragasztó réteget az IC végén és egy lapos csavarhúzóval simán lepattintottam az felét az IC kalapjának.
Ennyi nekem elég volt.

Következett a dupla szemüveg meg asztali nagyító sok fénnyel.
Érintkezőként békebeli 0,5 mm-es injekciós tűt használtam.
Bal kézzel a csip kivezetéshez szúrva, jobb kézzel a kiolvasás gombját megnyomva indult a művelet.

A chip-en vagy valami lakk van vagy csak szilícium oxid.
Az elsőnél először volt egy két bizonytalan kiolvasás, de a második már rutinszerűen ment.
Mindkét EPROM-ot többször kiolvastam a checksum egyezett.

Beírva másik epromba a tartalmakat működik a készülék.

szf

Rabb Ferenc

ajpwg6jrn

A triac A1-A2 lábaira forrassz egy soros RC tagot.
R tag: 100ohm (furatszerelet)
C tag: 0,22uF 400V

ajpwg6jrn

Itt kezdődik a profizmus. Avagy a lehetetlen tényleg nem létezik, minden fejben dől el. Gratula. [#taps]

svejk

Lehet soha többet nem sikerülne, de ez most jól jött.

B.Zoltán

Gratulálok![#taps]

ANTAL GÁBOR

Szerintem ezután bevállalhatsz egy processzor rétegenkénti síkköszörülést  a topológia megismerése céljából .
[#kacsint] Rémlik hogy a MEV esek így klónozták le a Z 80 as processzort

svejk

Utána is olvastam ennek a bondolásos technikának.
Nem kimondottan egy hobbyCNC technika. :)

onagy

Ravasz húzás [#taps]
O.

ebalint

gazigdccu

Sziasztok! Bár látszólag új tag vagyok a fórumon de a látszat csal. Évekkel ezelőtt már itt voltam csak elvesztek az információim, így új néven de régi lendülettel. A felhasználó nevem arra utal, hogy az archívum oldalon melyik gépet csináltam én.

Egy kérdés/kérés Hozzátok! Ki rendelkezik közületek olyan kapcsolási rajzzal, CD lemezzel ami tartalmaz minden információt a Profi2 A és Profi2 B után építéséhez?
Magi Úrnak már nincs semmi elfekvő készlete, ezt írta nekem.
A képeken láthatjátok, hogy mit keresek.
Üdv, és köszi ha elolvastátok és esetleg tudnátok segíteni. Péter :)

svejk

Érdemét nem lebecsülve én úgy gondolom eljárt már ez felett az idő.
Sokkal jobbakat lehet ma már kapni aprópénzért.
Szerintem érdemes utánanézni a dolgoknak.