Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

svejk

not available

No meg job lenne még ma hozzájutni...

TBS-TEAM

Mekkora esélyed van rá [#zavart2] vasárnap [#rolleyes]
József

svejk

Ha nem kérdezem meg akkor biztos nulla...

Én már többször kaptam és adtam ilyen-olyan extra gyors segítséget a fórumon.

TBS-TEAM

Ez igaz sokkal nagyobb esélyed van. [#eljen]
A remény hal meg utoljára.
József

svejk

Óóó.., most nézem gyártotta ezt boldog-boldogtalan, lesz ez pár napon belül.

zozo

No, van 2 db 12 V-os akku sorba kötve, mivel 24 V a fő használati fesz. Viszont vannak 12 V-os fogyasztók is.

Ha csak az egyik akksira kötöm, akkor az jobban merül, ezért időnként váltanám őket. Gyakran nem kell, mert 200 Ah egy-egy akksi.

Erre találtam ki ezt a 6 pólusú kapcsolós megoldást.
A kérdésem, hogy amennyiben 2-4 A terhelés mellett átkapcsolom, lehet-e esetleg pillanatnyi áthúzás a fegyverzet között?
Esetleg vegyek középállású ON-OF-ON kapcsolót, vagy berakhatom a sima ON_ON kapcsolót is?

Ezt a kapcsolást eszeltem ki hozzá:

TBS-TEAM

Az elegáns megoldás DC-DC tápegység 24V-ról 12V-ra.[#kacsint]
József

pbalazs

Ha induktív a fogyasztód, vagy hosszú a vezeték, akkor az épp szétváló kontaktusok közt mindig lesz "pillanatnyi áthúzás".
Miért baj ez?

zozo

Van DC-DC konverterem, de mérni is akarom, hogy melyik akksi milyen állapotban van, melyik öregedett jobban. Akkor meg már ott hagyom a kapcsolót, amelyik a jobb.

Balázs:  Azért kérdezem, hogy nem veri-e ki a biztit esetleg átkapcsoláskor. De remélem akkora ívet csak nem húz maga után :) Azért erősítsetek meg benne.

zozo

Ja, kimaradt. Van induktív fogyasztó is, kefés DC 12 V motor, LED lámpák, hagyományos izzók.

TBS-TEAM

Az nem szerencsés ötlet, hogy te manuálisan hol az egyiket terheled, hol a másikat jobban vagy kevésbé, aztán 24V töltővel töltöd.
József

pbalazs

A szikra azért van, mert az induktív fogyasztóban elraktározott mágneses energia le fog épülni, amikor nyitod a kapcsolót. Ehhez "utat keres" magának, amit úgy csinál, hogy átível az épp nyitó kontaktusok közt, így már van egy kis ellenállású, ionizált csatorna, amin folyhat az áram, azaz leépülhet a mágneses energia.
Ez az energia nem lehet nagyobb annál, mint a kikapcsolás előtti pillanatban volt, azaz hiába látványos (vagy ijesztő :) ) a jelenség, az áram nem lesz nagyobb, mint a kikapcsolás előtt. A feszültség lehet nagyobb, de, gondolom, azt nem figyeli semmi.

A bizti bekapcsoláskor lehet veszélyben, amikor pl. a motorod kedvezőtlen pozícióban van, azaz sok áramot vesz fel induláskor, és ezt hamarabb észreveszi a bizti, mint hogy a motor felpörögne.

zozo

OK, értem. Köszi.
TBS-TEAM, a 24 V-os töltő okos és balanszolva tölti a két akksit.

Nagyon nem mászik el a két akksi fesz, 2 tized Voltot mértem köztük tavaly, viszont ha a kiválasztom a nagyobb feszültségűt, akkor a nap végére kiegyenlítődik a feszültségük.

zozo

Jut eszembe, megoldható, hogy akkuválasztás előtt csak a Voltmérőt kapcsolom rá egyik vagy másik akksira, fogyasztókat pedig csak ezután. Máris védve van a választó kapcsoló.
Köszi mindkettőtöknek mégegyszer.

TROMF22

REOVIB 514
514  Eddig még nem volt ilyen készülékem, de most lett.

A leírás alapján úgy értelmezem, hogy ez rezgőadagolók elektromágnesének működtetésére szolgál. Valószínű olyanoknak, mint amelyeket [#4984@Csikarc]  fórumtárs is árusított korábban.

1.   Lehet-e ennek kimenő kapcsaira (13 – 14) más jellegű fogyasztót pl. elektromotort kapcsolni? Már úgy értem, hogy büntetlenül.
2.   Esetleg egyenirányítással lehet-e ebből egy változtatható feszültségű DC táp?

(Bizonyára a  ,,Béna" topikba jobban illene a kérdés de itt talán nem süllyed el.)