Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

rnykz60dz

Tiszteletem!

Annak aki hasonló problémába fut bele, a mérés részletes leírása itt:

https://jagger.hu/2021/03/28/cnc-servo-verify/

Telefonon vagy emailban szivesen megosztom az információkat hátha segít valakinek!

ajpwg6jrn

Sziasztok.

Pár évvel ezelőtt kihoztak valamilyen rendeletet, ami arra irányult hogy ipari termelés esetén javítani kell az energiahatékonyságot.
Sima aszinkron motorokra frekiváltó kell.... stb.
Ezt a rendeletet keresem, de nem találom. (Akkor csak olvastam róla egy cikket és innen rémlik valami, most viszont szükségem lenne rá.)
Aki tudja mi ez, kérem segítsen megtalálni.
Köszönöm.

jani300

Sima aszinkron motorokra frekiváltó kell.... stb.

Segíteni nem tudok , de kíváncsi lettem .
A fenti dolog alapból baromságnak tűnik , így önmagában .
Pláne annak fényében hogy az anyagtakarékosság ,méretcsökkentés fényében minden túl van gerjesztve , az üresjárati áram is jelentős már .
Az asszinkron motor áramfelvétele terhelés függő ,mi a lópikulát lehet azon javítani ?
Ok ,a lágyindítás szempont lehet , de hát a frekiváltó még egy motor ára legalább .
Persze biztosan vén hülye vagyok már , de az indokokra kíváncsi lennék .

ajpwg6jrn

Egy kis olvasnivaló:
Villanymotorok hatékonysága

Illetve még egy kis érdekesség:
Inverteres villamos hajtások

Konkrétan most vettünk a céghez inverteres mikrohullámúsütőt. És sokkal egyenletesebben melegít, mint a régi, hagyományos trafós kivitel.
Feltételezem hogy a hatásfoka is jobb.
De ha csak a klímák és hűtőszekrények tekintetében nézzük ott is sokat számít hogy ON/OFF-os vagy inverteres.
Villamos energiában 1-2 év alatt megtérül az árkülönbözet.

onagy

Az inverteres mikróhullámú sütő esetében a magnetron részére előállított magasfeszültség szabályozható az inverterrel, így annak névleges teljesítményénél alacsonyabb teljesítményen is használható. A névleges teljesítményen történő üzemeltetés esetében pontosan akkora elektromos energiát igényel mint a hagyományos kilakítású, trafós változat (a vasmagveszteség természetesen alacsonyabb az inverteresnél, de ez szinte elhanyagolható). Sajnos nem túl robusztus koncepció, az inverter élettartama rövidebb. TCO (teljes tulajdonlási/birtoklási költségnek fordítanám) sajnos ezért a hagyományos kialakítás irányába billen...
Inverteres klímák, hűtőszekrények esetében is az inverter meghibásodása a leggyakoribb.  
O.

jani300

Konkrétan az asszinkron motorokról volt szó .
Evvel kapcsolatban azért látok némi kamuzást az irományokban . Jól kell méretezni gondolom .
Az EC motorok nem is tudnak frekiváltó nélkül üzemelni ,az más technológia , nem kellene evvel összehasonlítani .
A mikró pedig tényleg egészen más .
Az asszinkron motor rendes védelemmel gyakorlatilag elpusztíthatatlan .
Az EC technológia már megköveteli a kondik használatát ,és már ott is a tervezett avulás .
Szép új világ .
De köszönöm a linkeket .

ajpwg6jrn

Azért a valós életben az aszinkron motorok nem egy fix terheléssel működnek, hanem változóval.
Itt pedig jobb a hatásfok, ha van előtte inverter.

Bencze András

Az energetikai auditra gondolsz?
https://audit-info.hu/

PSoft

Sima aszinkron motor...
Én ritkán találkozom azzal a fajtával, szinte mindig a bordázott külsejűek jönnek velem szembe. :)

jani300

Huh !!!!!!
Pedig érdekelne mitől jobb a hatásfoka inverterrel .

PSoft

Mitől, mitől...
Le van írva, az EU direktíváktól! :)

p5s9vm6cw

Aztán mi meg küzdhetünk a frekiváltók 3. és 5. (meg 11.) felharmonikusával meg azzal a zavarással amit ez bevisz a hálózatba...

ajpwg6jrn

Ha normálisan méretezve van és van elé téve megfelelő zavarszűrés, illetve a motorhoz árnyékolt kábellel van elvezetve a meghajtás, akkor sok gond nincs velük.
Ha meg nem így van kivitelezve, akkor az nem az inverterek hibája.
De amúgy megértem az álláspontod. Jelenleg mi is sokat agyalunk a frekiváltós hajtások miatt. (Alméréseket fejlesztünk és telepítünk.)

000000000

Minden frekvenciaváltónak van vesztesége (félvezetők disszipációja), adott esetben ez nem is nem is kevés. Így nyilván nem igaz az, hogy a közvetlenül az 50 Hz-es hálózatról hajtott motornak (n=szinkron-slip) rosszabb a hatásfoka, pont fordítva van, hiszen a frekiváltó vesztesége is mág hozzáadódik.

Ha meg még hozzátessszük, hogy a kivehető tartós P fordulatszám függő (szemben a mechanikai áttétellel, ahol ez ~ állandó), nem olyan biztos, hogy a frekvenciaváltó, mint "divat csicsa" mindig a legoptimálisabb megoldás lenne.

000000000

A zavarás akkor van ha rosszul van felszerelve vagy a frekvenciaváltó olcsó, gyenge minőségű. Nekem Bosch Rexroth 5610 van és soha sem volt semmi probléma vele, semmit nem zavar nemcsak a házban, de még ugyanabba a 230V-os dugóba dugott dolgokat sem ahova az van bedugva. Persze ha olcsó vacakot használ valaki plusz rosszul szereli fel, akkor ne várja azt hogy úgy működjön mint a jobb, drágább dolgok.

Problémát a porszívó okozott még régen amikor UC3005LPT USB kontrollert használtam, de amióta azt kicseréltem UC3005LPT ETH típusra azóta azzal sincs probléma, ki/be kapcsolgathatom amikor akarom használni.