Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

TBS-TEAM

Helyesen:

Beállítod A vagy B számláló értéke ha eléri a 15-öt akkor error. [#kacsint]
József

000000000

Ne írkáljál már ekkora szakmai sületlenségeket, és ilyen magabiztosan. Rossz olvasni ezt az ötletedet, akkora szakmai butaságok ezek, hogy a fórum hülyeség jelső komparátorom bejelzett. [#csodalk][#felkialtas]
Valahogy néha az az érzésem, hogy kényszeres hozzászólási mentalitásod van, minen témához muszáj neked valamit tanácsolnod, kotyognod, ha van értelme, ha nincs. A kevesebb az néha több, tudod van egy ilyen mondás.:)

dezsoe

Elsőre én is azt hittem, hogy ilyen egyszerű, de nem az. Simán lehet normális, hogy pont olyan pozícióban állt meg, ahol billeg az egyik láb és nem hiba.

Én inkább hardver irányba mennék el: differenciál jelet vinnék, amit lehet észlelni, ha nem jó.

TBS-TEAM

Kora reggel elsőre ez jutott eszembe [#vigyor0]
Odáig nem jutottam, hogy pont ott is megállhat [#fejvakaras]
József

TBS-TEAM

Kurvára nem érdekel, hogy állás közben billeg vagy nem.
Stop jelnél resetbe tartom Start jelnél engedélyezem csak a számlálást.
József

TBS-TEAM

El kell, hogy szomorítsalak a komparátorod hibás.

Ebéd szünetben 5 perc alatt összeraktam egy tesztet és ilyen egyszerű programmal leteszetltem és működik.
Start jel engedélyezéskor számol.
Start hiányában Resetel minden számlálót.
A jelet (felfutó él) 2 számláló számolja.C0 (10) C1 (15)
B jelet (felfutó él) 2 számláló számolja.C2 (10) C3 (15)
A számláló eléri a beállított értéket törli az C0 C3
B számláló eléri a beállított értéket törli a C2 C1

Ha hiba van és mindegy,hogy pozitív vagy föld szárlat vagy szakadás:
C1 vagy C3 Errort produkál. [#integet2]
József

svejk

Hopsz közben eltűntem, bocsi...
Már rögtön jó lenne tudni, hogy hiba van nem csak akkor amikor már elszaladt.

svejk

Én is agyaltam ilyesmin, de ez nem tűnik már eleve túl elegánsnak.

svejk

A szimmetrikus jelátvitel alap, tehát igazából van A+, A-, B+, B-.
A bemeneteket fél tápfeszre erőltetem így a szakadás már érzékelhető, ezt írtam.
De mivel érzékelem, ha az A+-on jön a jelváltozás de az A- meg GND marad zárlat miatt.
A 26C32,  75xxx és más egyszerű társaikban nincs ilyen hibadetektálás. Vagy tévedek?

svejk

No ezt még meg kell rágnom, mindenesetre a start meg stop jelet ne vigyük bele.
Bekapcsolom a készüléket nullázzanak azok a számlálók aztán mindegy, hogy kézzel tekergetem a tengelyt vagy a saját hajtásával tessék érzékelni ha hiba van a jelfolyamba.

svejk

Közben telefonon is hívtak hogy ide mittudom én milyen st32 valami kell, de én a mikrovezérlőkhöz fű vagyok.

Az encoder jel meg elég fura állat látszatra könnyű szoftveresen lekezelni de a gyakorlatban mégsem.
Igaz vannak kimondottan quadratura bemenettel ellátott mikrovezérlők is, de elolvasva azok tulajdonságait nem láttam köztük ilyesmi hibadetektálási lehetőséget, inkább csak a digitális zajszűrést alkalmazzák.

TBS-TEAM

Én csak a Start jelet használtam.
Magas szint számol alacsony szint minden reset, kivéve az error.

Lehet ezt bonyolítani A+- B+- Z+- stb...
Beviszed a step jelet akkor még ha nincs bedugva a kábel akkor is meg lehet állítani.  [#nevetes1]
József

000000000

Hidd el minden rendben van a komparátorommal.[#kacsint]
Az ötleted meg nonszensz továbbra is, bármit is teszteltél. Tudod az a helyzet, ha egy szöveges matek példánál ha már a felállított egyenleted is rossz, akkor hiába oldod meg, attól még nem kapsz jó megoldást. Na valami ilyesmi cipőben jársz most is.

000000000

"A szimmetrikus jelátvitel alap, tehát igazából van A+, A-, B+, B-."

Így egyből van dupla annyi elszakadható vezeték mint hibalehetőség, az infó tartalom meg nem több, ettől ez az egész csak egy A, B csatornás encoder jelfolyam marad. Magyarul nem olyan alap az a 4 csatorna madzag, ha átgondolod minden előnyét, hátrányát.

p5s9vm6cw

És a klasszikus módszer (nem ismerem az enkóder jelet,hogy milyen), hogy időnként belemér egy impedancia mérő? És ha megváltozik a végén lévő cucc impedanciája akkor kábelhiba van. Sok helyen alkalmazzák. Egészen pici mérő árammal is működnek ilyen rendszerek. És be lehet úgy állítani, hogy a vizsgáló impulzus ne zavarja a normál mérést. Lehet, hogyha lesz időm belenézek az encoder működésébe.