Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

Rabb Ferenc

Hozzáértő barátaim szerint nem egy életbiztosítás az EEPROM számára.Esetleg egy fogorvosi csiszolóval körben lecsiszolni a peremét és úgy megpróbálni leemelni a kalapját.

Csak úgy kíváncsiságból: miért akarod megskalpolni? Az ablakos törölhető és újra írható, a kerámia tetejű pedig olvasható és utána sokszorosítható. Ma már nem olyan drága egy ilyen soklábú...

Rabb Ferenc

Bocs, csak EPROM

2vkx6unz

No az indok engem is érdekelne... lehet, hogy úgy jobban látja olvasni a biteket ;)

PSoft

Szerintem struktúra váltást akar, át akarja forrasztgatni a cellák kivezetéseit.
Ablakon keresztül az...bajosan menne. [#nyes]

svejk

Mindennek meg van a miértje...

Fordítva lett bedugva a foglalatba és a Vcc láb bondolása jól láthatóan mint egy biztosíték megszakadt.
Maga a chip szerintem 99%-hogy túlélte.
Ha rá tudnék csatlakozni a chip Vcc részére ki tudnám olvasni és reprodukálni a tartalmat.

Kis hornyokat köszörülgettem keresztbe 5 mm-enként és satuban megroppantottam a fedél részeket.
Szépen lepattannak, a bondolás nem sérült.
Viszont ahogy hozzáértem egy tűvel a chip felőli drót darabhoz az azonnal levált a chipről.

Ezek csak próbák voltak, biztos kézzel és mikroszkóp alatt nem tartom lehetetlennek a dolgot.

svejk

Két kép gyorsban.

svejk

A pirossal bekeretezett bondolás a Vcc lábé. eredetileg a kék vonal helyett is lógott egy pici drót a chiptől, oda kellene rácsatlakozni.

Már sok ilyennel EPROM "hibával" találkoztam de ott mindig volt mentett vagy talált tartalom amit vissza lehetett írni.
(pl. Epson FX1050 magyar ékezet)

A mostani tartalom megszerzése kicsit nyűgösebbenek látszik.

Egyébként még lehet a tűs csatlakozást is meg lehetne próbálni mint anno a detektoros rádió kristályánál. :)

svejk

Basszus, kép megint lemaradt:

Rabb Ferenc

Amit el lehet szabni azt el is szabják. Amit nem lehet - na azt is!

Ezt nehéz lesz egy kattogós wellerrel visrosszagasztani. Általában ultrahanggal vagy lézerrel hegesztik a helyére a talán 6 mikronos arany vagy alumínium huzalt.

Próbáld meg egy X-Y-Z irányban finoman állítható és rögzíthető tű hegyével mikroszkóp alatt megérinteni a chip Vcc pontját. Talán... Sok sikert!

pbalazs

Nincsenek a lábakon védődiódák? Arra gondolok, hogy egy nem használt lábon be lehetne tápolni...

svejk

Első ötletem nekem is ez volt de  táp felé nincsenek.
No meg nincs is szabad láb.
A Vpp ugye nem lehet, az OE és a CE pedig aktív L lábak.

svejk

Szerencsére úgy néz ki nem életbevágó, mert az ebay-en van tízen-hoszon ezerért EPROM, de ugye a kíváncsiság...
Már máskor is ki akartam próbálni.

ajpwg6jrn

ICT mérőtűvel szerintem simán rá lehetne csatlakozni.
Még spéci cuccok sem kellenek.
Csak egy "harmadikkéz nevű eszköz", amibe befogod az ICT hegyes mérőtűt és egy nagyító vagy egy szuper kamerával rendelkező telefon.
És némi kézügyesség.

Lacibácsi

Sziasztok! Tanácsot szeretnék kérni.
12V os halogén világításhoz használtam a kontallux érintős fényerőszabályzót.Egy toroid trafó primerét szabályozta, 8db 20 W-os halogén ment róla (összesen 160W) Sajnos tönkrement, kicseréltem a triakot, hátha az a baja de nem javult meg. Rendeltem egy GAO tekerős dimmert ami direkt induktív terheléshez való, pár szabályzás után csak teljes fénnyel világít, gondolom zárlatos lett a triak.

Kérdésem az lenne hogyan lehetne induktív terhelés állóvá tenni a fényerő szabályzókat?
A kontallux sem bírja hivatalosan, egy kicsit nagyobb biztosíték lett beletéve,[#csodalk] így 20 évig üzemelt.
A 12V-os halogéneket szeretném meghagyni, a trafót ki tudnám cserélni pl. elektronikus előtétre. A kontallux a teljes tartományban szabályzott (nulla fénytől maximumig) ez jó lenne továbbra is ha így lene, a GAO csak kb 1/3 fénytől felfelé volt állítható egy kis ideig.

000000000

"Kérdésem az lenne hogyan lehetne induktív terhelés állóvá tenni a fényerő szabályzókat?"

1. Sehogy, mert hogy ohm-os fogyasztókra tervezték.

2. Ne hívjuk ezeket szabályzónak, csak vezérelnek.

Egyébként van saját tervezésű motorlágyindító megoldásom erre, azzal megoldható.
Vagy olcsóbb, és egyszerűbb feladat, ha a szekunder oldalon változtatod megfelelő kapcsolással (erre is van megoldásom) a halogán izzók fényerejét.

Sajnos messze élünk egymástól, mindkettőt ingyenesen szívesen bemutatnám neked működés közben. De ha gondolod, privátban még beszélgethetünk a témáról, egyéb megoldásokról.