Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

Szigetelő szalagot csak oda tettem ahol a csövek nem védték, a kapcsolón egy kicsit lehet látni, na meg a trafó 230V oldalán. Miért spóroltam volna ezekkel? Nem okoz kárt. Ha elromlik garancia alatt akkor mindent le tudok venni róla mielőtt beküldöm, mert akkor úgy nézzen ki mint a gyári.

yku6irnat

Sziasztok,

Azt meg tudná mondani valaki, hogy ezek a fanuc vezérlők tudják e a step/dir vezérlést:

https://www.jofogas.hu/fejer/Fanuc_A06B_Kartyak_es_motor_112997148.htm

Előre is köszi

svejk

Nem.
A fémiparban igazából nem volt elterjedve a step/dir rendszer.

svejk

A linken látható eredetei kínai digit mérőórából
szeretném kinyerni a mérési értékeket.
Hátha valaki már megoldotta Arduinoval vagy más huncutsággal.

(igazából nekem egy analóg jel még jobb lenne, de ugye ahhoz is kell  okosság)

svejk

vadember

Kefés DC motor bekötése kapcsán lenne kérdésem. A tekercsek ellenállása a következő:
forgórész 12,5 Ω
állórész egyik tekercs 1,6 Ω
álórész másik tekercs 1,2 KΩ

Melyik a söntmező tekercs(F1 F2) és melyik soros mező tekercs (S1 S2)? Mi az "Interpole" tekercs a képen? Honnan lehet tudni a sönt tekercsnek melyik az F1 F2 vége? Honnan fogom tudni, hogy kommulatív vagy differenciál összetett motorként kötöttem be? Csak a terhelés alatti viselkedéséből?

vadember

Még egy kérdés. Az univerzális kefés motorokról kb.csak ennyit találtam a DC motor keresése közben-
"Az univerzális motorok pl. a kézi fúrógép motorja abban különbözik a kefés DC motoroktól, hogy kétpólusú tekercselésük van."
Eddig azt hittem, hogy értem, de most már tök homály a különbség a két motor között a számomra.

svejk

Ami biztos az F1, F2 (field) a nagy ellenállású, hiszen majd a teljes feszültség rákerül.

svejk

Az univerzális kefés motorok mindig soros motorok, így tudnak egyen és váltófeszültségről egyaránt működni.
Nagy indítónyomatékuk van, de terhelés nélkül elpörögnek.

A normál DC motor a shöntmotor, ennél a gerjesztőtekercs párhuzamosan van a forgórésszel, nagyobb motoroknál szinte mindig külső feszültséggel gerjesztve.
Különleges eset amikor nincs gerjesztőtekercs, hanem azt állandó mágnes helyettesíti.

9j5cpydy

Hello!
HUNOR 712 doksitok van ?
Köszönöm a választ .
Varga Jano elektrokucko@gmail.com
+36 30 537 8389
Üdv Varga Jano

vadember

Ez a motor az adatlapja szerint DC motor , de lehet sorosan és söntmotorként is használni. Eddig sorosan volt használva DC -ről szakaszoló hajtásban, ahol az állandó terhelés miatt nem tudott túlpörögni. Az nem tiszta, hogy van-e a tekercselésben különbség az eleve soroskénti használatra készítet motorhoz képest.

svejk

Biztosan, de ezt csak a tervezője tudná megmondani.

Talán itt is igaz, hogy százmillió félé motor létezik de akkor az igazi ha az adott  feladatra tervezték.

g89ketty

Mert a gerjesztés talán 10százalékát igényli a teljesítménynek.A párhuzamost egyenről csináld.

6rk75uezn

Talán jó helyre irok,egy aszinkron villanymotor teljesítményét hogy lehet megmérni ha hiányzik az adattábla?
Üresjárati áramfelvételt kellene mérnem?

svejk

A korrekt mérésekhez fékpad kellene.
Dobd fel a képét, hátha valaki ráismer.
Vagy keress hasonló kinézetűt, hasonló kubatúrával és persze ami fontos, hogy azonos fordulattal.

De ha elviszed egy tekercselőnek megmutatni az már szinte az ajtóból megsaccolja a kért adatot.